Društvo

25.11.2022
558

JOKIĆ: UVEŠĆEMO KOMUNALNI RED U KOTORU

Predsjednik opštine Vladimir Jokić najavio je potpuno uvođenje komunalnog reda u Kotoru. 

Istakavši da je to jedna od najnepopularnijih mogućih mjera, Jokić je u današnjoj emisiji „Pitajte gradonačelnika“ Radio Kotora kazao i da su većina sugrađana ljudi koji žele uređen život u skladu sa zakonom, ali i da postoji manjina navikla na funkcionisanje u „sivoj“ ili „crnoj „ zoni, koja bi željela da stvari ostanu iste. 

Zbog sve učestalijih najava protesta kao načina da se rješavaju problemi, iako su situacije na koje se odnose već pravno definisane, kazao je da će aktuelna opštinska vlast istrajati na pravcu koji da cilja vodi u skladu sa zakonom. 

„Nadam se da su građani, koji su slušali današnju emisiju, dobro shvatili ovo što sam govorio, jer su ogromna većina oni koji rade svoj posao, žive poštujući pravila i red ponašanja i koji žele da se stvari riješe“, kazao je Jokić, naznačivši da, međutim, postoje i oni, navikli da decenijama funkcionišu u „sivoj“, ili u kompletno „crnoj“ zoni. 

Druga je stvar, kakao je rekao, činjenica da su oni najbučniji, ali i da  sigurno nisu u većini. 

„Zbog toga, ali i zbog budućnosti ovoga grada želim da kažem da ćemo se zaista potruditi da smanjimo „sivu“ i „crnu“ zonu na minimalni mogući nivo“, rekao je Jokić, dodavši da je nedostajalo hrabrosti da se neke stvari dovedu do kraja, pa zato sada, kada se i dođe do predloga da se krene u rješavanje problema, stižu i najave protesta. 

Konkretno, u emisiji je bilo riječi o protestima najavljenim po pitanju Odluke o sportu, zatim o situaciji u Risnu kada se uz prijetnju samospaljivanjem protestvovalo zbog namjere nadležnih da uklone nelegalni ugostiteljski objekat, potezanju oružja zbog nelegalno postavljenih ležaljki na pontama kao javnim površinama. Danas je Radio Kotoru stigla i najava mogućeg protesta zbog nezadovoljstva zakupaca štandova na gradskoj pijaci koji, između ostalog, zahtijevaju da pretovaraju robu na autobuskom stajalištu. 

„Sjetite se kada je bila donesena prethodna Odluka o sportu kakavi su bili pozivi slušalaca ovdje. Tada je glavna priča bila da zli Jokić želi da ugasi klub i da djeca nemaju gdje da treniraju“, rekao je Jokić. 

On je istakao da će se vlast prema problemima odnositi u skladu sa doneseneim zakonskim odlukama.

 „Ko hoće da bude dio tog „voza“ dobrodošao, ko neće...“, poručio je Jokić, ne negirajući pravo na proteste kao način izražavanja stavova. 

Međutim, često se, nažalost kako je naznačio, kao argumenti koriste navodna ugrožavanja na nacionalnoj, ili vjerskoj osnovi. 

„Ima jedna stvar koju sam najavio na svečanoj sjednici SO Kotor, koja je malo „prošla ispod radara“, a koja će sigurno biti takva kakva jeste. Mi ćemo uvesti komunalni red u uvaj grad. To je najneopopularnija moguća mjera. Za političara pogotovo“, rekao je Jokić.  

Nekome je, kazao je, potpuno bilo normalno da u Starom gradu ostavlja smeće ispred svojih kafana, pa kada se na osnovu računa iz lokala pronađenih u pomenutom materijalu došlo i do počinilaca, postavljano je nevjerovatno pitanje o razlozima za naplatu kazni. 

Reprizu emisije „Pitajte gradonačelnika“ možete poslušati večeras od 21 i 30, a tonski zapis biće postavljen i na portalu Radio Kotora. 

Predrag Nikolić 

Podijeli na: