Društvo

08.04.2021
637

JOKIĆ: OČEKUJEMO OTVARANJE PUNKTA ZA MASOVNU VAKCINACIJU 20. APRILA

„U utorak, 20. aprila, ukoliko sve bude teklo po planu,  očekujemo otvaranje punkta za masovnu vakcinaciju u Kotoru“ – kazao je za Radio Kotor predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

On ističe da je glavna tema sastanka Operativnog štaba za praćenje epidemije COVID-19 na teritoriji opštine Kotor, koji je održan juče u sali za sastanke Opštine Kotor, upravo vakcinacija građanki i građana Kotora.

Prema njegovim riječima, na području kotorske opštine do sada je vakcinisano oko 2 hiljade ljudi.

„Očekujemo da će onog momenta kada se otvori punkt za masovnu vakcinaciju taj broj biti značajno veći i da ćemo imati jednu vrstu potpuno stabilne situacije u našoj opštini. Zbog toga pozivam sve građane i građanke Kotora da se prijave na broj 1717 za vakcinu i da svi, poštujući nauku i struku, uradimo sve da sačuvamo naše zdravlje, zdravlje naših najbližih i na taj način stvorimo uslove da u budućnosti možemo normalno da radimo i da živimo“ – poručuje Jokić.

On ističe da se epidemiološka situaciju na području opštine Kotor stabilizuje.

„Stabilizuje se situacija u pogledu broja oboljelih i novooboljelih. Dakle, imamo trend koji je, za sada, ohrabrujući. Naravno, da bi on takav ostao, moramo svi da poštujemo mjere za suzbijanje širenja koronavirusa“ – navodi Jokić.

On kaže da je bolja i situacija u zdravstvenim ustanovama na području opštine Kotor.

„Pritisak na zdravstvene ustanove se smanjio. To je nešto što svakako ohrabruje. Smanjio se pritisak na Opštu bolnicu Kotor i popunjenost kapaciteta kovid centra u kotorskoj bolnici.

Što se tiče inspekcijskih službi i nadzora nad poštovanjem mjera, on se sprovodi redovno i svakodnevno. Nisu zabilježena na teritoriji opštine Kotor, osim sporadičnih, nikakva veća kršenja tih mjera“ – objašnjava predsjednik Jokić.

 

U nastavku zaključci sa sastanka Operativnog štaba za praćenje epidemije COVID 19 na teritoriji opštine Kotor:

Operativni štab za praćenje epidemije COVID 19 saglasan je da lokacija za masovnu vakcinaciju zainteresovanog stanovništva bude u sportskoj hali u Gimnaziji Kotor.

Zadužuju se opštinske službe, javna preduzeća i ustanove, da naprave spisak zaposlenih, zainteresovanih za vakcinaciju.

Zadužuje se Opština Kotor da uputi dopis državnim ustanovama i preduzećima sa teritorije opštine Kotor da dostave Domu zdravlja Kotor spisak zainteresovanih službenika i namještenika za vakcinaciju.

Zadužuje se Opština Kotor da preko svojih službi izvrši pozivanje građana na vakcinaciju.

Zadužuju se Služba zaštite i spašavanja Kotor i DVD „Bogoljub Brezić“ Perast da izvrše redovnu dezinfekciju javnih površina.

Zadužuju se Služba za inspekcijske poslove i Komunalna policija da izvrše vanrednu kontrolu poštovanja mjere zabrane održavanja treninga sportista amatera i sportista rekreativaca, kao i sportskih takmičenja i turnira sportista u manjim zatvorenim sportskim objektima (baloni i drugo), osim profesionalnih sportista.

Zadužuje se sanitarna inspektorka, da u saradnji sa Komunalnom policijom i Službom za inspekcijske poslove, nastavi kontrolu poštovanja izrečenih mjera samoizolacije na način da se licima ne dozvoljava napuštanje objekata, uz obavezu zaštite podataka i lica kojima su izdata rješenja o istoj.

Zadužuje se Odjeljenje bezbjednosti Kotor da, u saradnji sa Komunalnom policijom i Službom za inspekcijske poslove, nastave sa pojačanom kontrolom ulazaka i izlazaka iz opštine Kotor.

Zadužuju se Centar bezbjednosti Kotor i Komunalna policija da nastave sa svakodnevnim delegiranjem zaposlenih koji će voditi računa o redu i miru ispred Opšte bolnice Kotor.

Zadužuju se Komunalna policija i Služba za inspekcijske poslove da onemoguće masovna okupljanja na izletištima i drugim javnim površinama.

Sastanku su prisustvovali: predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, načelnik Odjeljenja bezbjednosti Kotor Živko Ćorić, direktor Opšte bolnice Kotor Kumburović dr Davor, direktor Doma zdravlja Kotor Kumburović dr Igor, sanitarna inspektorka Bilgena Hubanić, turistički inspektor Zoran Radunović, načelnik Službe za inspekcijske poslove Miro Anđelić, načelnik Komunalne policije Zoran Vučinović i Marija Bernard, kontakt osoba između Operativnog štaba i Ministarstva zdravlja.

Na početku sastanka konstatovano je da je epidemiološka situacija na teritoriji opštine Kotor znatno poboljšana, što pokazuju podaci o smanjenju broja oboljelih. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore Crne Gore, na teritoriji naše opštine, na dan 06.04.2021. godine, ukupan broj aktivno zaraženih osoba iznosi 117.

Vakcinacija na teritoriji opštine Kotor se odvija po planu. Građani Kotor pokazali su veliku zainteresovanost za istu.

Odjeljenje bezbjednosti Kotor, Komunalna policija i Služba za inspekcijske poslove zajednički kontrolišu poštovanje seta mjera za suzbijanje pandemije, propisanih od strane Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Podsjetimo, sastanci Operativnog štaba održavaju se svake srijede sa početkom u 8 sati u Sali za sastanke Opštine Kotor.

 

 

Podijeli na: