Društvo

22.05.2020
246

JANOVIĆ: CRNOGORSKA MLADOST ĆE OSTAJATI U CRNOJ GORI

Prenosimo autorski tekst ministra Janovića koji je objavljen u dvobroju Pobjede (21. i 22. maj) povodom Dana nezavisnosti.

"Poštovani građani i građanke Crne Gore,

Današnji datum nosi snažne emocije za sve nas koji smo se borili da tog 21. maja 2006. godine dobijemo našu državu Crnu Goru koju zaslužujemo i koja nam prirodno i pripada. Na Dan nezavisnosti osjećaj pripadnosti svojoj državi dobija posebnu čar jer  predstavlja krunu borbe svih koji su znali i vjerovali da je naš jedini i pravi put onaj kojim smo i krenuli, put ka suverenoj, nezavisnoj, evropskoj Crnoj Gori. Uspjeli smo da obezbijedimo mirnim, demokratskim putem, voljom naroda, ono o čemu smo i sanjali, te da krenemo u nove pobjede i podvige. Do sada smo se na tom putu pokazali i više nego uspješni, što je dodatno ohrabrenje da tako i nastavimo.

Od značaja je naglasiti da je Crna Gora, istorijski posmatrano, bila oduvijek prepoznata kao slobodarska i ratnička zemlja, okružena trusnim balkanskim prostorom. Ali i u takvom ambijentu, u svom biću nosila je snažnu potrebu za dostizanjem vrijednosti prosvijećenih društava svoga vremena. Još je Njegoš, prije skoro dva vijeka, učvrstio temelje državnom opredjeljenju za evropskim, civilizovanim načinom života, a tu viziju slijedili su i kasniji vladari iz dinastije Petrović: knjaz Danilo i kralj Nikola. Njihovo prepoznavanje vrijednosti na kojima je počivala savremena Evropa, postalo je putokaz dolazećim generacijama.

Upravo na tim vrijednostima, nakon ustanka i antifašističke epopeje koja je Crnu Goru učinila planetarno poznatom, danas je naša zemlja članica NATO, i najkredibilniji kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Ovi procesi, s pravom nazvani istorijskim, u svojoj suštini imaju naše određenje da današnja i generacije koje dolaze, ne nose one iste državne brige koje su naši preci preturili preko glava.

Rezultat svega toga karakteriše 21. maj kao simbol državnog ponosa i dostojanstva, i zato, povodom ovog datuma, sa posebnom emocijom ističem da sam svoju Crnu Goru nosio  i sam u njedrima, kao sportista i kapiten reprezentacije, a i danas ništa manje – kao dio kolektiva koji se za njen i napredak svih njenih građana bori demokratskim sredstvima.

I zato, ponosan sam na činjenicu što smo, poštujući rezultate i doprinos naših sportista u promociji Crne Gore u svijetu, značajno unaprijedili njihov položaj postavivši ih na centralno mjesto u sistemu sporta, tamo gdje jedino i pripadaju. U prethodnom periodu posvetili smo veliku pažnju jačanju kulta crnogorske reprezentacije, a mladim sportistima koji su budućnost našeg sporta, ukazali smo da slijede put svojih proslavljenih idola koji, snagom ljubavi prema svojoj domovini, pronose slavu Crne Gore u svijetu.

Kada je omladinska politika u pitanju, države ujedinjene u sistemu vrijednosti Evropske unije, i one koje teže članstvu, među kojima je Crna Gora, posvećeno su stvarale i pospješivale dijalog sa mladima. A ni mi kao nosioci vlasti, nećemo se zadržati samo na doprinosu kroz inicijative koje nam pripadaju kao zemlji kandidatu za Evropsku uniju. Mladi su naš najvažniji kapital, i Vlada svakog dana na unutrašnjem planu radi na poboljšanju uslova kvaliteta života mladih. Naša ambicija nije skrivena – crnogorska mladost će ostajati u Crnoj Gori i doprinositi njenom razvoju na način usklađen sa globalnim stremljenjima. Ovo je uostalom jedan od najvažnijih zadataka koje je premijer Marković, postavio pred Vladu i institucije, i kojem i Ministarstvo sporta i mladih kvalitetno doprinosi tokom trajanja mandata 41 Vlade.

Snaga omladine, usmjerena ka perspektivnoj budućnosti, motiv je cijeloj društvenoj zajednici, da odlučno ide u susret  novim izazovima razvoja države."

Podijeli na: