Društvo

02.03.2021
347

IZJAVA PREDSJEDNIKA CRNE GORE MILA ĐUKANOVIĆA POVODOM AKTUELNE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

Za nesto više od 11 mjeseci od posljedica infekcije koronavirusom preminulo je preko 1000 građana Crne Gore.

Ono što je u aprilu ili maju prošle godine bila tužna vijest u prijateljskim zemaljama širom svijeta sa daleko većim brojem stanovnika, zbog čega sam šefovima država u ime građana Crne Gore i u svoje ime upućivao izraze saosjećanja i solidarnosti, danas je naša tragična realnost.

Stravične brojke o svakodnevnom porastu broja umrlih i zaraženih ne smiju nikoga u Crnoj Gori ostaviti ravnodušnim. Zdravlje naših građana je u ozbiljnoj opasnosti.

Zato apelujem na državne institucije na svim nivoima, na sve društvene subjekte i građane da se vratimo onim aktivnostima i odgovornom ponašanju kao u prvom talasu epidemije, što nam je omogućavalo podnošljivu kontrolu situacije. Više nego ikad potrebni su nam sistemski pristup, timsko djelovanje nadležnih institucija,profesionalnost, efikasnost i solidarnost, u obavljanju svih poslova.

U tom cilju neophodno je ažurno uvođenje i energična primjena adekvatnih epidemioloških mjera, efikasna i djelotvorna kontrola njihovog poštovanja, zatvaranje granice za ulazak u Crnu Goru bez PCR testa, kao i ubrzanje procesa imunizacije stanovništva u interesu efikasnije i dugoročnije zaštite zdravlja stanovništva.

Da bi uspjeli u tome moramo se uzdići iznad svih podjela, zaboraviti na međusobne optužbe i na sve razlike i nesuglasice političke i druge prirode, pokazati da smo kao društvo dorasli ovom izazovu i vremenu u kojem živimo.

(Služba za informisanje predsjednika Crne Gore)

Podijeli na: