Društvo

16.04.2021
274

IJZC – TRENUTNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U CRNOJ GORI

Nastavlja se trend opadanja broja novoinficiranih slučajeva. U prethodnoj nedjelji prosječan broj novooboljeih po danu je iznosio 240 i najniži je u ovom periodu.

Ohrabruju podaci, naročito poslednje 2-3 sedmice, da bilježimo pad registrovanih novopozitivnih slučajeva infekcije izazvane SARS-CoV-2 virusom kao i informacija da je evidentno smanjen broj osiguranika koji se javljaju ljekarim na primarnom nivou zdravstvene zaštite sa sumnjom na COVID-19. Međutim, iako je epidemiološka situacija u našoj zemlji bolja, zbog lake transmisije virusa, ali i nepredvidivosti na koju nas je epidemija naučila dosadašnjim tokom, i dalje nema mjestu opuštanju.

Kada pogledamo prosječan broj testiranih i procenat pozitivnih tj. novotkrivenih slučajeva primjećujemo takođe pad. On je sada na 17% procenata. Ukupan broj preminulih u prethodnoj sedmici je nažalost 68 što je posljedica velikog broja obolijevanja u ranijem periodu.

Kao što je poznato, ne možemo znati niti pretpostaviti da li će doći do daljeg poboljšanja ili pogoršanja epidemiološke situacije. Ono što sa sigurnošću znamo, to je da je suzbijanje ove epidemije moguće jedino masovnom vakcinacijom i striktnim poštovanjem svih preporučenih preventivnih mjera. Posebno naglašavamo da nema opuštanja ni kod osoba koje su primile vakcinu, te da je poštovanje osnovnih mjera potrebno ne samo prije, već i poslije vakcinacije.

VAKCINACIJA

Još bih iznijela I par podataka u vezi vakcinaciji, koja se trenutno odvija u našoj zemlji.

Pa iz Izvještaja o izvršenoj imunizaciji protiv COVID-19 od 01.01.2021. do 15.04.04.2021. imamo  podatke da je ukupno na teritoriji Crne Gore vakcinisano 50.809 osoba; od toga I dozom 37.519 osoba, II dozom 13.290 (to je broj građana koji su u potpunosti završili process imunizacije).

Podijeli na: