Društvo

01.12.2020
552

GRUJOVIĆ: TEHNIKE DISANJA, TJELESNE VJEŽBE I ZDRAVA ISHRANA KLJUČNE ZA MENTALNO ZDRAVLJE

NVO ,,Umjetnost življenja“ na globalnom i lokalnom nivou od početka epidemije korona virusa nudi online programe koje je do sada pohađalo oko 80 polaznika iz Crne Gore, kazala je za Radio Kotor  predsjednica NVO ,,Umjetnost življenja” Crna Gora Aleksandra Grujović.

,,U prvom talasu epidemije online smo tri puta sedmično radili set određenih vježbi, koje su uvijek počinjale tjelesnim vježbama, jer su u to vrijeme kada je najviše vladao strah i neizvjesnost, svi puno vremena provodili kod kuće, fokus stavili na taj dio kako bi skrenuli pažnju da je neophodno da vježbamo i ostanemo u formi. Zatim smo radili različite tehnike disanja koje imaju trenutni efekat na naše raspoloženje, a na karaju smo radili jednostavne tehnike meditacije i relaksacije, gdje se još više produbi osjećaj mirnog stanja u koje nas tehnike disanja dovode.

Nakon toga je više naših programa prešlo na online platformu, u početku smo bili sumnjičava i pitali smo se kako je moguće da tako veliki projekti realizuju online, međutim, iskustvo je pokazalo da itekako može, čak naša organizacija radi određene vrste naprednih cjelodnevnih programa kada se rade dugotrajne meditacije, procesi i tehnike disanja i dio vremena ljudi provode u tišini kako bi umirili svoj um i više pažnje fokusirali na našu okolinu koja je vrlo nemirna i stalno promjenljiva”,  pojasnila je  Grujović.

Ona je dalje istakla da je na mentalnom zdravlju neophodno svakodnevno raditi.

,,Sve što utiče pozitivno na naše mentalno stanje neophodno je da svakog dana barem 15 do 20 minuta uradimo nešto u tom smislu. Kada svakodnevno radimo na našem mentalnom zdravlju onda naš organizam, um i tijelo dobijaju informaciju da je moguće da uprkos teškim izazovnim i neobičnim vremenima možemo uz pomoć tehnika i metoda da se osjećamo bolje. Obično  neke stvari uzimaju zdravo za gotovo, misleći da tehniike disanja i različite vježbe za tijelo ne mogu da mu pomognu u ovako ozbiljnoj situaciji.

Naravno da je za tijelo oranizam i um korisno da svakog dana doživimo neko rasterećenje. Osim tehnika disanja i vježbi, zdrava ishrana će promjeniti način na koji se osjećamo, zatim šetnja, vožnja bicikla, planinarenje, dobra knjiga ili film, kao i programi koji su ciljano i vrlo direktno dizajnirani za prevazilaženje stresa sa tehnikama disanja, meditacijama i vježbama za tijelo”, dodaje Grujović.

Podsjetimo, trenutno je aktelan i program koji  NVO ,,Umjetnost življenja“ sprovodi sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) regionalni projekat koji se ondnosi na uparavljanje na senzitivan način migracijama, ovaj program se održava u Pljevljima i Podgorici.

 

Podijeli na: