Društvo

13.07.2020
173

GRADONAČELNIK APRCOVIĆ ČESTITAO DAN DRŽAVNOSTI

Ništa nas vjerodostojnije ne podsjeća na trajanje i herojsku istoriju Crne Gore kao 13. jul. Slobodarska poruka koju već vijek i po šaljemo u Evropu i svijet, podsjeća nas na ono što je oduvijek bilo sveto crnogorskom narodu, a to je unutrašnji multivjerski i višenacionalni sklad. 

Nerijetko smo se kroz slavnu istoriju suočavali sa izazovima, a Dan državnosti nas opominje da je slobodarska tradicija rezultat istorijskih podviga i da solidarnošću možemo bolje i više, ponukani tuđim, ali i svojim greškama.

Tada je mala Crna Gora porobljenoj Evropi ulila nadu da se do pobjede može, a društvenim i državnim potezima šaljemo jasnu poruku da nas više nikada ne mogu izbrisati sa mape svijeta. 

Ne postoje ni teorijske ni političke dileme kako da se dalje razvija evropski put grada Kotora, jer ako umijemo da prepoznamo problem i suočimo se sa njim, onda itekako možemo i da ga riješimo.

Trinaestojulski ustanak je zadivio tadašnju Evropu, a danas ga se sa ponosom sjećamo jer je iznjedrio ideju koja još uvijek traje. Žrtve možda i najvećeg ustanka onomad nas podsjećaju da ništa nije bilo uzalud, a na nama je da za vjeki vjekova očuvamo tradiciju Trinaestojulskog ustanka.

Podijeli na: