Društvo

14.02.2020
322

EKO ŠKOLA U OŠ VELJKO DROBNJAKOVIĆ U RISNU

U OŠ ‘’Veljko Drobnjaković’’ juče je održana prva sjednica Upravnog Eko odbora.

U planu je, kako navode iz ove obrazovne ustanove, da škola aplicira za Međunarodni sertifikat – Zelenu zastavicu, program koji je razvila Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini (FEE) i koji se trenutno realizuje u vaspitno-obrazovnim ustanovama u 68 država svijeta.

Program Eko škole se zasniva na Metodologiji sedam koraka koje je neophodno realizovati i podrazumijeva učešće širokog spektra članova školske zajednice pri čemu glavnu ulogu u tom procesu imaju upravo učenici.

Učenici škole u Risnu čine preko 50 odsto članova Eko odbora. Predsjednica odbora je direktorica škole Slavka Mirković , a ostali članovi su: Zoran Mrdak, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, Špiro Čučković, predsjednik Mjesne zajednice Risan, Žarko Radulović ispred NVO Eko Delfin, udruženja koje se bavi zaštitom životne sredine, Biljana Mršić, vaspitačica u JPU ‘’Radost”, Nikoleta Travar i Violeta Vulović ispred Savjeta roditelja škole, Tamara Vuković, novinarka Radio Kotora i nastavnici osnovne škole Risan Svetlana Nedić, Tatjana Vekić, Sunčica Radović i Adrijana Krcunović.

Koordinatori projekta su nastavnice Verica Lazović i Maja Vidović i učenice IX razreda Lena Kovačić i Kristina Guveljić.

Program podstiče učenike da se aktivno uključe u rješavanje problema životne sredine i brinu o svom okruženju, kao i da razviju osjećaj odgovornosti prema svojoj okolini i prirodi. Eko škola posebnu pažnju posvećuje uključivanju lokalne zajednice od samog početka, a takođe i pruža mogućnost razmjene informacija o životnoj sredini sa drugim školama i ustanovama koje su uključene u ovaj program. Samim tim razvija se i ekološki odgovorno ponašanje kod učenika i svih koji su direktno ili indirektno povezani sa programom Eko škole, saopštavaju iz OŠ “Veljko Drobnjaković”.

 

 

 

Podijeli na: