Društvo

25.03.2020
732

DRAGOMANOVIĆ: PREDUZELI SVE NEOPHODNE MJERE, POSJETE ZABRANJENE, ŠTIĆENICI DOMA DOBRO

U Domu starih “Grabovac” u Risnu su se usljed novonastale situacije, a u cilju suzbijanja širenja infekcije korona virusom, organizovali u skladu sa naredbama i preporukamaVlade Crne Gore.

“Prije svega, posjete korisnicima smo zabranili još 3. februara usljed tadašnje pojave sezonskog gripa, a nakon toga smo na našoj sjednici 12.marta donijeli odluku o zabrani izlaska van kruga Doma ali i zabranili interakciju štićenika između paviljona” – kaže za Radio Kotor direktor Srđan Dragomanović.

On navodi i da su postavljene barijere na svim paviljonima kao i ulazima u dvorište, dezinfekcione prskalice –  takođe na svim pavijonima, u upravnoj zgradi, kuhinji kao i na kapiji.

“U dogovoru sa Opštinskim timom zaštite izvršii smo već dva puta dezinfekciju kompletnog dvorišta. Donijeli smo odluku o radu od kuće za petnestak zaposlenih. Zabranili smo dolazak ljekara, sedam specijalisata koji ordiniraju u našem Domu. Zabranjen je dolazak eksternih isporučilaca roba i usluga, osim isporučilaca hrane i ljekova, a takođe smo pristupili hitnoj nabavci mašine za dezinfekciju podova” – rekao nam je Dragomanović.

Na pitanje da li u ustanovi imaju dovoljno zaštitnih maski i rukavica, odgovara da ih je dovoljno isključivo za redovan rad.

“Za redovan rad ih imamo ali već smo u nekom deficitu sa zaštitnim maskama, kaljačama, kapama i rukavicama. U skladu sa prepurukama Uprave za imovinu Crne Gore poslali smo dopis Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Ministarstvu zdravlja i tokom ove sedmice očekujemo isporuku zaštitne opreme” - kaže Dragomanović za.

Dnevne aktivnosti štićenika Doma su, u skladu sa situacijom, nešto drugačije.

“Svedene su na minimum i odnose se na to da smo najviše usmjerili korisnike da se kreću u krugu Doma, da idu po sobama, gledaju TV, igraju domine ali naravno - ne u grupama, nego sve u svojim sobama. Zatim, ukinuli smo novinarsku, likovnu i muzičku sekciju i sve ostale aktivnosti smo bukvalno stopirali ne bismo li došli do cilja, a to je da se korona virus ne identifikuje i ne pojavi u Domu starih” – ističe Dragomanović.

Na pitanje o zdravstvenom stanju štićenika Doma, odgovara da je u skladu sa njihovim godinama.“ Imamo 275 korisnika i svi spadaju u najranjiviju kategoriju tako da su mjere opreza na najvišem mogućem nivou. Zdravstveno stanje štićenika je u skladu sa njihovim godinama i stanjem sa kojim su ponaosob ušli u naš Dom. Sve održavamo u skladu sa pravilima struke i nadamo se da neće doći do infekcije korona virusom” – poručuje Dragomanović.

Brojevi telefona Doma starih dostupni su na sajtu ustanove.

“Čujemo se često sa rodbinom štićenika Doma, naročito zbog toga što su posjete zbog novonastale situacije zabranjene. Ovim putem želim da im kažem da su svi zdravi i da u ovom trenutku nema niti jednog simptoma korona virusa.

Šef Socijalne službe Petar Pajković je dostupan dvadesetčetiri sata. Jedan od kontakt telefona je 067 001 531.

Podsjetiću da smo od 3. februara u nekoj vrsti blagog karantina, a od 1.marta u strogom. Da je postojao korona virus u Domu starih Grabovac - do sada bi se to sigurno i pokazalo” – zaključuje Dragomanović.

 

Podijeli na: