Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

23.09.2022
811

DR NIKOLA MILIĆEVIĆ: IB DIPLOMA OTVARA VRATA KA SVIM SVJETSKIM UNIVERZITETIMA

Doktor matematičkih nauka Nikola Milićević, bio je gost gradskih talasa u emisiji “Svijet nauke”, a tom prilikom govorio je o svom obrazovnom putu i sadašnjem profesionalnom angažmanu u SAD-u na Pennsylvania State University.

,,Bio sam učenik Osnovne škole Njegoš od 2000. do 2008. i već u trećem, četvrtom, razredu sa se zainteresovao za izučavanje matematike, a najveću zahvalnost dugujem mojim profesoricama Mariji Rozer i Stanki Veljović, koje su me pripremale za razna takmičenja na kojima sam osvajao nagrade. Srednje obrazovanje započeo sam u Gimnaziji Kotor i zahvaljujući nagradama koje sam do tada dobio iz oblasti matematike, kvalifikovao sam se za stipendiju u Norveškoj preko programa Ujedinjeni svjetski koledži. U okviru tog programa tada se školovanje odvijalo u 13 zemalja svijeta, a svaka država imala je svoj nacionalni komitet koji šalje učenike. Te godine Crnogorski nacionalni komitet je poslao poruku svim gimnazijama da pošalju prijedloge najboljih učenika. Intervju je bio u Podgorici, a oni su kasnije izabrali četvoro učenika koji su dobili stipendiju za nastavak školovanja i sticanje International Baccalaureate (IB) diplome. Osim mene koji sam dobio školovanje u Norveškoj, bile su još tri djevojke - jedna je nastavila školovanje u Mostaru, druga u Italiji, a treća u Hong Kongu. IB diploma, koju sam dobio završetkom srednje škole u Norveškoj, je veoma značajna jer otvara vrata za sve fakultete širom svijeta”- kazao je dr Milićević.

Kako dodaje, školovanje na engleskom mu nije prestavljalo problem pošto je jezik dobro poznavao, a obrazovanje u Norveškoj, kako ističe, bilo mu je veoma značajno iskustvo, jer su tu boravili učenici iz 80 zadržala svijeta.

,,Nakon završene srednje škole u Norveškoj fakultet sam upisao u Americi. Kako je moja diploma srednje škole otvorila vrata za sve svjetske univerzitete, aplicirao sam na više mjesta, a ponudu sa kompletnom školarinom gdje ja ništa nisam morao da plaćam, dobio sam sa Univerziteta Florida gdje sam i studirao od 2012. do 2016. godine. Nastavio sam zatim doktorske studije na istom univerzitetu i doktorirao sam prije godinu dana”- dodaje dr Milićević.

Od samog početka fakultetskog obrazovanja, kako navodi, namjeravao je da završi i doktorske studije.

,,Trenutno radim na Pennsylvania State University, najvećem državnom univerzitetu u Pensilvaniji, ali to nije moj prvi radni angažman jer sam i tokom doktorskih studija tehnički bio zaposlen na fakultetu u Floridi, gdje sam radio kao asistent. Sada radim veoma sličan posao, samo što imam više nezavisnosti jer imam svoje predmete, a tokom nekih semestara uopšte ne predajem, već se samo bavim naučno-istraživačkim radom. Specijalizovao sam se u algebarskoj topologiji što je veoma slično geometriji, samo što se u ovoj matematičkoj oblasti ne vodi računa o dužinama, zapremima, mjerama uglova, već vas zanimaju generalni oblici stvari, na primjer nije bitno koliki je kvadrat već da je samo kvadrat. Znanje iz te oblasti koristim u analiziranju podataka i radim nešto što obuhvata više različitih naučnih oblasti, tako da radim sa podacima koji mi naučnici prirodnih nauka daju iz biologije, neuro nauke. Sada na primjer, imam saradnike koji rade u laboratoriji gdje se mjeri, kako miševi reaguju na različite miris, a mi u tom istraživanju koristimo znanje iz  polja matematike, u analiziranju podatka”- navodi dr Milićević.

On ističe da nije najveći izazov napisati naučni rad, već postići da taj rad bude objavljen u nekom naučnom časopisu.

,,Nije bitno izvršiti analizu ili dokazati neki novi teorem, bitno je znati kako napisati te rezultate kako ih predstaviti u naučnom časopisu.  Veoma često možete biti odbijeni, bitno je samo ne gubiti nadu i ako vaš rad ne prihvati jedan naučni časopis hoće neki drugi, tako da morate pokušavati. Veoma sam sretan da u svome naučnom radu imam podršku mentora. Meni je najveći izazov pisanje aplikacija za grantove za dobijanje novca za naučna istraživanja, što je veoma složeno i teško, a opet veoma bitno za radnu karijeri naučnika, što više aplikacija koje vam odobre dobijate bolji položaj u budućnosti. Trenutno uglavnom vodim praktičnu nastavu, ali nadam se da ću u budućnosti biti u profesorskoj poziciji i da će mi ovaj sadašnji rad u tome pomoći”- kaže dalje dr Milićević.

On je do sada napisao pet naučnih radova od kojih su dva objavljena, a tri se još uvijek pregledaju.

,,Pišem još dva ali radim na pripremama tri rada istovremeno, tako da se nadam da ću ubrzo imati oko 10 svojih naučnih radova. Moj proces školovanja se ne završava doktorskim radom i svakog dana nešto novo naučim i to će biti tokom cijele moje naučne karijere”- zaključio je dr Milićević.

Tekst: Tamara Vuković
Foto: Radio Kotor

Podijeli na: