Društvo

23.10.2020
2406

DR KUMBUROVIĆ: U KOTORU IZMEĐU 30 I 40 TESTIRANIH NA KOVID DNEVNO

Gost Radio Kotora jutros je bio direktor Doma zdravlja dr Igor Kumburović.

Razgovor je zabilježila Jelena Kljajević.

U nastavku možete pročitati intervju.

  

Koliko se u prosjeku dnevno, u posljednjih dvadesetak dana,  naših sugrađana testira na Covid i bilježite li porast broja testiranih u posljednje vrijeme?

Velika je lokalna transmisija i situacija je sve složenija. U posljednjih mjesec dana dnevno testiramo između 30 i 40 osoba. U ovom posljednjem periodu testirali smo ukupno preko 2 000 naših sugrađana što bi značilo da je svaka jedanaesta osoba testirana. Ovi podaci dovoljno govore.

Da li je broj testiranih u Kotoru rezultat preventive jer je na nivou Crne Gore sve vise zaraženih pa se prosto ništa ne prepušta slučaju, da li je više testiranih zbog činjenice da je značajan broj djece počeo u školu i u vrtiće pa na neki način čestim testiranjem štitimo cjelokupni sistem ili je jednostavno više onih osoba koje se javljaju sa simptomima nego ranije?

Rekao bih da je razlog više osoba koje imaju simptome. Takođe, mi dosta široko obavljamo testiranje. Testiramo kontakte zaraženih. Jednostavno ništa ne prepuštamo slučaju.

Kako ste u Domu zdravlja organizovali rad u vrijeme pandemije? Ovaj prostor je prva adresa za sve one koji osjećaju simptome ali i za sve ostale sa drugim zdravstvenim problemima. Nije jednostavno zaštititi ni njih ni zaposlene? Koje ste novine uveli?

Već na početku priče u vezi sa epidemijom smo napravili akcioni plan kojeg se pridržavamo i modifikujemo ga u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom. Radimo standardno u dvije smjene. Ispred glavnog ulaza u Dom zdravlja imamo kovid ambulantu u kojoj se sedmično smjenjuju ljekarske ekipe kako bi imali prostora da se odmore. Istakao bih i da veoma uspješno većinu poslova završavamo preko elektronskih servisa ili putem kontakt telefona. Tu prije svega mislim na propisivanje redovne terapije hroničnim bolesnicima. One osobe kojima je bila neophodna intervencija ljekara su adekvatno zbrinute, a pod posebnim higijensko-epidemiološkim mjerama tako da niko nije čekao.

Pretpostavljam da je veliki pritisak “na pulmologiju” jer značajan broj pacijenata za koje se utvrdi da su kovid pozitivni ima problem sa plućima.

Izuzetno je veliki pritisak na ovu službu i našu doktorku Mirović koja zaista odlično obavlja ovaj posao. Organizovali smo se tako da kovid pacijenti od 12 do 14 sati dolaze na pregled. Zapravo,  naša patronažna služba dolazi do njihovih kućnih adresa i vozi ih u Dom zdravlja kako bismo spriječili kontaminaciju. Doktorka ih potom pregleda, obavlja se rendgensko snimanje i procjenjuje da li će ih uputiti u barsku bolnicu ili se nastavlja kućno liječenje uz kontrolu Doma zdravlja. To je jedan izuzetno posvećen i sinhronizovan rad. Podsjetiću da rendgenska dijagnostika organizaciono pripada Opštoj bolnici Kotor i da imamo jako dobru saradnju. Ovom prilikom se zahvaljujem svim zaposlenima u Domu zdravlja koji se veoma posvećeno odnose prema poslu.

Ima li u Domu zdravlja,medju zaposlenima,oboljelih od korona virusa?

Na sreću nema. Na današnji dan nemamo ni jednog zaposlenog koji je obolio od korona virusa.

Očekuje nas sezona gripa, a s obzirom na ovogodišnju pandemiju, taj nas period još više plaši i može biti zbunjujući. U medijima se moglo pročitati da bi vakcine protiv sezonskog gripa u Montefarm mogle da stignu danas, što bi značilo da će uskoro biti distribuirane domovima zdravlja. Kako ćete u ovim uslovima organizovati vakcinaciju, ako uzmemo u obzir da se mogu vakcinisati isključivo osobe koje u trenutku vakcinacije nemaju bilo kakve simptome prehlade ili gripa i naravno preporuku da je neophodno da se, pored ostalog,  vakcinišu hronični bolesnici. Dakle, potrebno ih je dodatno zaštititi…

Obećano je i ako se desi da Montefarm danas dobije vakcinu - oni će je nama distribuirati i mi bismo u tom  slučaju već od sljedeće sedmice mogli početi sa vakcinacijom stanovništva. Već smo pravili neke nacrte i formiraćemo poseban centar u okviru kojeg će se obavljati vakcinacija prema unaprijed utvrđenom rasporedu. Izabrani ljekari će se dogovarati sa svojim pacijentima, napraviće se lista prioriteta kao što su ljudi stariji od 65 godina, hronični bolesnici, zdravstveni radnici…. Napravićemo spisak pacijenata , a svaki ljekar će imati par sati dnevno u posebnom odjelu gdje će se najprije obavljati pregledi, jer, kao što rekoste, da bi neko primio vakcinu mora biti zdrav.

Za kraj bi bilo korisno da po ko zna koji put još jednom apelujemo na sve da poštuju mjere i možda da poručimo, jer to očigledno nije svima jasno, da nije sramota razboljeti se… Svakako jeste nesavjesnim ponašanjem doći u to stanje… Ipak, što god bio razlog - obaveza je i odgovornost izolovati se i javiti ljekaru nakon što uočimo simptome. Dakle, simptomi se ne smiju kriti.

Vi ste sve rekli. Ja ću samo ponoviti da moramo biti odgovorni, da je potrebno tako malo, a tako mnogo zapravo možemo uraditi našim odgovornim ponašanjem. Treba da nosimo maske, držimo distancu, da vodimo računa o redovnoj higijeni ruku. Kao što ste rekli,  nije sramota razboljeti se  jer svako od nas može biti bolestan od bilo koje bolesti pa i od Covida 19.

Podijeli na: