Društvo

02.03.2021
692

DR DAŠIĆ: CT PREDSTAVLJA VRIJEDNOST CIKLUSNOG PRAGA, MJERI VIRUSNO OPTEREĆENJE ORGANIZMA

CT vrijednost je oznaka povezana sa testom na koronu. Ona zapravo pokazuje količinu virusa u uzorku koji je dobijen brisom.
Kako je za Radio Kotor pojasnila specijalista mikrobiologije u kotorskom Domu zdravlja dr Slavica Dašić, ovom CT vrijednošću mjeri se virusno opterećenje organizma.
“Svaki test preporučuje granicu do koje se ona mjeri. Naš test u okviru nove PCR laboratorije je programiran tako da je ta granica 40-ti ciklus. Sve što se registruje do tog ciklusa izdaje se kao pozitivan nalaz na korona virus, a posle 40-tog je negativan”, pojašnjava dr Dašić.
Postoje, kaže, tri opcije.
“Pozitivan, negativan test i napomena da se on treba ponoviti iz novog uzorka. Imam informaciju da neke zemlje zahtijevaju uz pozitivan nalaz i Ct-vrijednost koliko je organizam virusno opterećen. Kada mi tražimo ponovni uzorak, to radimo kod takozvanih graničnih slučajeva, to jest kada su osobe ili na početku ili na kraju infekcije, kada je prisutna mala koncentracija virusa”, napominje dr Dašić.
Na naše pitanje, kako je moguće da je osoba zaražena koronom, ima sve simptome, a da za to nema potvrdu na nekom od testova, dr Dašić odgovara da postoje čak i teški slučajevi sa negativnim PCR testom.
“U tom slučaju, virusa vjerovatno nema u gornjim disajnim putevima i tada se preporučuje da se kod hospitalizovanih pacijenata uzima sadržaj iz pluća, posebnim procedurama i da se iz njega radi PCR-test. Druga situacija je lažno negativni rezultat, a simptomi kovid infekcije su takođe prisutni. To se dešava kada u samom sadržaju brisa postoje neki inhibitori koji ometaju detekciju virusa i ti slučajevi se moraju više puta testirati. S druge strane, postoje i one osobe koje su imale sasvim blage simptome, neki ih uopšte nisu imali, a izvjestan broj njih je virus preležao na nogama”, navodi dr Dašić.
Covid-19 je, ističe, još uvijek nepoznanica, posebno kada govorimo o slojevitosti i međusobnoj povezanosti korone i imunološkog odgovora.
“Imunski sistem sadrži čitav niz odbrambenih oruđa, koji u slučaju virusa eliminišu zaražene ćelije našeg organizma, kako bi onemogućile da se patogen u njima umnožava. Međutim, moramo imati na umu da neko može imati solidnu opštu otpornost organizma, ali da bude osjetljiv na određene vrste bolesti i obrnuto”, zaključuje Dašić.
 

Podijeli na: