Društvo

26.05.2021
898

DIREKTOR GIMNAZIJE KOTOR BOŽO PEROVIĆ MATURANTIMA: ČOVJEČNOST I DUHOVNOST DA BUDU MJERA SVIH BUDUĆIH DOSTIGNUĆA, STREMLJENJA I NAPRETKA

Ovogodišnja generacija maturanata Gimnazije Kotor u petak 28. maja završava školsku 2020/’21.godinu i svoje četvorogodišnje druženje.

“I dalje smo zatečeni činjenicom da su ostali uskraćeni za matursku ekskurziju, na kojoj su se zbližavali jednako kao što su upoznavali evropske gradove, ali uskraćeni i za proslavu maturske večeri, koju naša Gimnazija tradicionalno održava uz prisustvo roditelja i profesora. To ipak ne umanjuje radost izlaska iz jednog i prelaska u drugi važan obrazovni i životni period, ulazak u doba punoljetstva i zrelosti”, kazao je direktor ove obrazovne ustanove Božo Perović.

Prethodne četiri godine učenici su, kao i generacije prije njih, brusili svoja znanja i razvijali intelektualne sposobnosti, jednako računali i maštali, ali su, posljednjih godinu dana, više nego i jedna prethodna generacija, osvajali svijet nove tehnologije i borili se da njihov glas i njihovo znanje budu uočeni i u uslovima onlajn nastave.

“I na profesorima i na njima je ležala ogromna odgovornost, ne samo u oblasti novih lekcija, već iznad svega da nauče da čovječnost i duhovnost moraju da budu mjera svih budućih dostignuća, stremljenja i napretka. Profesori su autoritet sticali uzajamnim poštovanjem i nedvosmislenim dogovorom kojeg obje strane treba da se pridržavaju”, navodi Perović.

Obrazovanje je, podsjeća, „najvrednije oružje kojim se može mijenjati svijet“, ali ako ispred njega stoje duhovnost i vizionarstvo tada smo sigurni da smo odgajili prave ljude i da smo ih osposobili da nastave da samostalno koračaju kroz život. Čast jednako zavisi od toga odakle dolazimo, kao i od toga kuda idemo.

“Dragi maturanti, ničija sudbina nije zapisana u zvijezdama, držimo je i oblikujemo sopstvenim rukama. Ostaje nam da vam poželimo da i dalje vjerujete u svoje snove, da živite hrabro ne pristajući na kompromise, da pratite svoju misao i glas svog srca, jer samo tada možete biti sigurni da živite svoj život, a ne da ostvarujete tuđe misli i želje. Mladošću, energijom, intelektom i talentom može se učiniti baš sve”, ističe Perović.

Od ovoga vikenda, kaže, učenici završniih razreda kreću novim, drugačijim i donekle nepoznatim putevima.

“Postoje stvari za koje vas nismo mogli pripremiti, susreti sa ljudima i događajima o kojima niste mogli saznati ni iz jednog od obrađivanih predmeta. Na vama je da svoje snove pretvarate u stvarnost, da dozvolite mislima da slobodno putuju, ali da ne zaboravite temelje koji su vam dali širinu i osnovu da budete ono što jeste. Najveće istine se ne dokazuju riječima nego životom. Slava je ono što se mora osvojiti, a čast je ono što se ne smije izgubiti. Niste birali ni vrijeme ni okolnosti u kojima ćete se roditi, ali možete da birate svijet u kojem ćete živjeti, pa neka to bude svijet intelektualaca i humanista”, poručuje maturantima direktor Gimnazije Kotor, Božo Perović.

Podijeli na: