Društvo

10.12.2019
199

DECENIJA VRIJEDNIH PRIČA OTVARANJE X CRNOGORSKOG FESTIVALA FILMA O LJUDSKIM PRAVIMA UBRZAJ 2019

Centar za građansko obrazovanje (CGO) od 10. do 14. decembra 2019. organizuje jubilarni X Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2019, sa centralnim programom u Podgorici u Crnogorskom narodnom pozorištu od 10. do 14. decembra, i pratećim izdanjima u Beranama 11. i 12. decembra u Centru za kulturu i u Gimnaziji „Panto Mališić“ i u Kotoru od 13. do 14. decembra u kinu "Boka” i Gimnaziji „Kotor“.

Tradicionalno Festival UBRZAJ počinje 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava, a otvoriće ga u 20 sati u CNP-u Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a. Ovom prilikom biće dodijeljene godišnje nagrade CGO-a i Festivala UBRZAJ za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma u kategoriji pojedinaca i organizacija.

Na samom otvaranju festivala, biće prikazan film Dnevnik Diane Budisavljević, čiju režiju potpisuje Dana Budisavljević, prva žena koja je na Pulskom filmskom festivalu dobila Zlatnu arenu za režiju još od davne 1957.godine. To je istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima koja je snažno uzdrmala publiku širom regiona, a kritičari mu redom daju čistu peticu.

Ovogodišnje X jubilarno izdanje Festivala UBRZAJ tematski fokus ima na suočavanju sa prošlošću, rodnoj ravnopravnosti i LGBT pravima, uz brojne prožimajuće savremene ljudskopravaške izazove predstavljene kroz vizuru vrhunskih filmova najnovije produkcije. UBRZAJ 2019 donosi i niz panel diskusija i izložbufotografija “Iza sedam logora: od zločina kulture do kulture zločina”, autora Hrvoja Polana, koja će biti otvorena 11.decembra 2019. u CNP-u, u 16h30.  Izložba je nastala kao dio istraživanja čiji je rezultat istoimena foto-monografija, a koju uz Polana potpisuju pisci i novinari Viktor Ivančić i Nemanja Stjepanović, u izdanju njemačke fondacije Forum ZfD. Podgorička publika će moći da vidi jedinstvenu postavku koja je do sada bila u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Šibeniku, Zagrebu i Hagu. 

Festival UBRZAJ 2019 se organizuje uz podršku Ministarstva kulture, njemačkog Foruma ZfD, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, praćenu medijskom podrškom RTCG, Vijesti, Radio Berana, Radio Kotora i portala CdM, a u partnerstvu sa Crnogorskim narodnim pozorištem, opštinama Kotor i Berane, BELDOCS-om, Sarajevo Film Festivalom, Crnogorskom kinotekom, gimnazijama „Panto Mališić“ i „Kotor“, Centrom za kulturu Berane i Međunarodnom mrežom festivala ljudskih prava. Društvenu odgovornost su svojom podrškom Festivalu UBRZAJ 2019 iskazali i Pošta Crne Gore, kompanije CentreVille, Metropolis, Studio Mouse, PG Taxi i Compania DeVinos Montenegro.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a program i sve dodatne informacije su dostupne na sajtu ubrzaj.me. (saopštenje Centra za građansko obrazovanje)

Podijeli na: