Društvo

08.04.2021
371

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN ROMA

Međunarodni dan Roma obilježava se 8. aprila s ciljem da se obilježi i ukaže na značaj romske kulture, istorije i jezika.

Službeno je proglašen 1990. godine tokom Svjetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), a u čast prvog velikog internacionalnog kongresa Roma, održanog u Orpingtonu (u Velikoj Britaniji) od 7. do 12. aprila 1971. godine.

Na ovom prvom kongresu Roma, za romsku himnu proglašena je pjesma „Đelem-đelem” (romski: Išao sam, išao), a ustanovljena je i zastava plavo-zelene boje,  s crvenim točkom u sredini, kao simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.
Kako je za Radio Kotor danas kazao predsjednik Nevladine organizacije “Mladi Romi” Samir Jaha, i pored toga što je poslednjih godina mnogo učinjeno na poboljšanju položaja Roma, oni su još uvijek najdiskriminisanija društvena grupa u Evropi, pa tako i u Crnoj Gori.
Prema njegovim riječima, jednu od glavnijih uloga u procesu unprijeđenja položaja RE zajednice u Crnoj Gori imaju i mediji, od kojih očekuju da posvete punu pažnju poštovanju manjinskih zajednica i kada oni nijesu u žiži kreatora javnih politika.

Foto: naissus.info
 

Podijeli na: