Društvo

03.07.2020
507

DABIŽINOVIĆ: PERAST JE POSTAO MJESTO ZA OSTVARIVANJE PROFITA PO SVAKU CIJENU, UGLAVNOM NA ŠTETU MJEŠTANA

U proteklom periodu minimalna su ulaganja na teritoriji Mjesne zajednice Perast, kazao je u razgovoru za Radio Kotor predsjednik Savjeta MZ Perast Mlađan Dabižinović.

Na pitanje o aktuelnostima iz MZ Perast on odgovara da je prvih šest mjeseci mandata Savjeta prošlo uglavnom u insistiranju na realizaciji planiranih aktivnosti.

,,Svi članovi Savjeta Mjesne zajednice su prvi put u ovom volonterskom poslu, a većina nas je bila u Odboru grupe građana koji su prošlog ljeta organizovali dva zbora  i protestnu šetnju. Uzroci tih dešavanjia su bili su zbog nepostojanja Savjeta MZ čiji članovisu bili u ostavci, zbog problema sa regulisanjem saobraćaja u mjestu i prijetnji mojoj prethodnici koje je iskorištena da se od strane JP Morsko dobro izdaju parkinzi bez saglasnosti MZ“, podsjetio je Dabižinović.

On dalje dodaje da slične prijetnje i pritiske doživljavaju članovi Savjeta zbog ljudi kojima je Perast samo mjesto za ostvarivanje profita po svaku cijenu, uglavnom na štetu mještana.

,,Ovaj polugodišnji mandat nam je direktno u lice potvrdio ono što smo i pretpostavljali, a to je da su naše mogućnosti upravljanja i odlučivanja po želji mještana neostvarljive i nebitne kada su u suprotnosti sa interesima pojedinih investitora, hotelijera kojih smo dobili u proteklom periodu tzv. tranzicije. Konkretno, radi se o uzurpaciji javnog puta od hotela Iberostar koji su na krajnje drzak način isti pregradili u potpunosti na tri pozicije. Već pet mjeseci nadležni organi lokalne samouprave djelimično otvaraju put koji se ponovo zatvara. Uzalud je i uvjerenje o namjeni tog javnog puta koji smo dobili od Sekretarijata za urbanizam 28. maja. Po posljednjim informacijama pokušavaju nam nametnuti  rješenje da se taj javni put zatvara u večernjim satima radi bezbjednosti gostiju i opreme što je potpuno neopravdano“, navodi Dabižinović.

Drugi dugo aktuelni problem u Perastu je kako ističe, protok saobraćaja donjim putem i nepropisno parkiranje duž te saobraćajnice  .

 ,, Ostvarili veoma dobru komunikaciju sa predstavnicima Sekretarijata za saobraćaj koji su nas posjetili više puta i pokazali volju i trud da se dođe do rješenja. Ali nakon više mjeseci dočekali smo i predstavnike iz JP Morsko dobro kojoj su predočene naše ideje sa kojima su se u načelu složili, kojima bi se rješilo pitanje bezbjednog parkiranja mještana i vikendaša. Međutim nema realizacije dogovorenog. Poenta je da će se ove sezone, ma kakva ona bila, u Perastu ponovo dešavati haotično stanje što se tiče parkiranja i saobraćaja“, dodao je Dabižinović.

Savjet MZ Perast je poslao je predloge povodom Nacrta strateškog plana razvoja opštine Kotor za period od 2020-2024. godine, koji mogu doprinjeti većoj bezbjednosti saobraćaja na prilazima u Perastu a i u saglasnosti su sa mišljenjem Komisije za rješavanje problematike saobraćaja u opštini Kotor.

,, Sa Komunalnim DOO Kotor smo utvrdili i pronašli teško slobodno mjesto za postavljanje novih nadzemnih kontejnera sa presom, dimenzija šest puta dva metra koji bi u potpunosti rješili pitanje odlaganja otpada. Kada će doći do realizacije to ne znamo. Nismo dobili zadovoljavajući odgovor na obećano rješenje za sakupljanje ulja iz mnogobrojnih restorana. To treba rješiti posebno kao i obećanih desetak plastičnih kontejnera kroz samo mjesto te nabaviti električno vozilo za prevoz istih. Takođe, ono što je njihova nadležnost, o realizaciji neophodnog proširenja pravoslavnog groblja po DUP-u nemamo ni odgovor. Kao ni o uklanjanju bora koji ugrožava kapelu i groblje“, kazao je dalje Dabižinović dodajući da ta problematika traje već godinama.

,,Još u februaru bilo je aktuelno postavljanje desetak štandova po planu Opštine sa kojima nismo saglasni jer su mještani izričito bili protiv budvanizacije Perasta, koja se i sama počela rješavati te vrste ulične prodaje. Nažalost, najslabiju saradnju ostvarujemo sa Direkcijom za uređenje i izgradnju. Čak i probleme sa uličnom rasvjetom smo rješavali preko Sistema 48.

Aktuelan je i problem sa mogućim obrušavanjem zapadnog zida tvrđave iznad Perasta koja je predviđena u Strateškom planu do 2024. godine za sanaciju. Ali ipak u sadašnjem vremenu realna opasnost kako za saobraćaj tako i za prolaznike“.

Dabižinović dalje ističe da još nisu započeli razgovore o realizaciji obećane izgradnje malog sportskog terena u Borićima, te sređivanje igrališta za mališane kod Mjesne zajednice.

,,Naša djeca se bukvalno igraju na asfaltnom putu između dva proslaska automobila. Tu je aktuelno i zahtjevano čišćenje nekoliko boljuna, sječe suvih borova, popravka slomljenih klupa, i još nekih stvari  Više puta smo tražili sastanak i jednostavno nema odgovora. Jedino što je od njihove strane učinjeno jeste posječene su tri oboljele palme, ali bez vađenja korijena i sađenja nekog novog bilja. Više godina unazad se ne rješava problem omogućavanja pristupa pravoslavnoj crkvi najbližom ulicom koju bi trebalo osvjetlili i popločati i eventualno rješiti pitanje uzurpacije od privatnih lica te ulice“, zaključio je Dabižinović.

Krajem marta i početkom aprila u saradnji sa Crvenim krstom, u Perastu je u u dva navrata podijeljena  pomoć koju je dobila 21 porodica.

Takođe u tom periodu MZ Perast je u saradnji sa donatorima novčano pomogla 12 osoba.

Podijeli na: