Društvo

12.01.2021
303

CRNOGORSKO DRUŠTVO ZA BORBU PROTIV RAKA-DVADESET GODINA OD OSNIVAČKE SKUPŠTINE

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka ove godine obilježava značajan jubilej - dvadeset godina od održavanja Osnivačke Skupštine, kada je njegovim osnivanjem nastavljena aktivnost “starog” Društva za borbu protiv raka Crne Gore koje je osnovano daleke 1967. godine.

“Uslijed ratnih dešavanja u to vrijeme i smrti mnogobrojnih članova, osnivača i rukovodilaca, Društvo je početkom devedesetih godina prošlog vijeka praktično prestalo da funkcioniše, pa je tek 2001. godine sa CDPR nastavljena aktivnost u borbi protiv raka u našoj državi. Svih proteklih godina nalazimo se u misiji pomoći oboljelima i njihovim najbližima, ali i podstičemo i koordiniramo aktivnost u borbi za smanjivanje broja novooboljelih od ove opake bolesti” – saopštavaju iz Društva.

CDPR je, kako navode,  kao cilj postavilo i smanjenje stope smrtnosti od raka u Crnoj Gori, kao i podizanje kvaliteta života oboljelih. “ Tako je istovremeno borba protiv pušenja (jedan od glavnih, ako ne i glavni uzročnik vezan za nastanak ove opake bolesti) i poštovanje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda jedan od naših prioritetnih ciljeva” – poručuju iz Društva.

Navode i da im je podrška Društvu dragocjena.

“Đorđe Rašović koji je završio Fakultet likovnih umjetnosti (FLU) na Cetinju 2010. godine na ovaj način se sjetio da poklon slikom pod nazivom „Zabranjeno pušenje” pomogne CDPR i sve koji se bore protiv pušenja, jedne od najtežih bolesti zavisnosti. Inače on je član ULUCG od 2010. godine, a izlagao je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

CDPR koristi istovremeno priliku da srdačno zahvali Đorđu na poklonjenoj slici koja će krasiti našu kancelariju.

Na kraju svima preporučujemo nadajući se skorom konačnom pozitivnom ishodu u borbi protiv pandemije izazvane virusom COVID - 19: „Budite Odgovorni” i poštujte uvijek osnovne i najefikasnije mjere: nošenje maske, održavanje fizičke distance - dva metra i stalnu higijenu ruku, kako je to predviđeno” – navodi se u saopštenju Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Podijeli na: