Društvo

15.01.2020
1090

CREPULJA: ŠTO ŽELE PORUČITI ONI KOJI UNIŠTAVAJU GRAD?

Svjedoci smo koliko se Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora trudi da uredi naš grad. Brojni zahtjevi građana koji stižu na ruke predsjednika Opštine Kotor Željka Aprcovića, ali i na adresu Direkcije, bivaju ispunjeni u najkraćem mogućem roku. 

Sigurni smo da sugrađani primjećuju koliko se radi i ulaže, a nastaviće se i u narednom periodu. Na nama je samo da čuvamo mobilijar i javne površine. Međutim, da li svi to radimo? Koliko puta su po svježe okrečenim zidovima i novim klupama mještane i turiste dočekali grafiti, a nerijetko i potpuno uništen mobilijar?

Postoji li uopšte objašnjenje za uništavanje grada po ko zna koji put? Kakvu poruku izvršioci žele da pošalju i smatraju li da oni mogu služiti za primjer mlađim naraštajima? 

Zamislite da svi kupimo po jedan sprej i počnemo pisati po Kotoru. Ili krenemo lomiti klupe, tobogane, ljuljaške.... A zamislite da smo svi savjesni i da čuvamo ono što imamo. 

Naime, pripadnik jedne navijačke grupe odlučio je da svoju „umjetničku nadarenost“ istakne tako što je pokazao da ne poštuje grad u kojem je rođen. Nedavno okrečen pothodnik u Dobroti, klupe i reklamni pano na šetalištu, bili su uništeni grafitima našeg mladog sugrađanina, nekadašnjeg vaterpoliste. Golmana! On je branio boje gradskog kluba, možda i bio uzor nekom kotorskom dječaku. Od njega su se ogradili svi, čak i pripadnici te navijačke grupe.

Kako su nam kazali, citiram: ,,On je to sam odlučio da uradi, mi nemamo ništa sa tim, niti bismo uništavali mobilijar, jer volimo Kotor.“ 

Ipak, prihvatili su odgovornost i obećali da će očistiti i okrečiti. I jesu. Ali ne sve. Dio pothodnika u Dobroti je i dalje ispisan, jer ,,nijesu to oni uradili.“ Pošteno i ljudski bi bilo, da, iako nijesu, kao savjesni građani srede i taj dio zida. U svakom slučaju, sve pohvale što šetalište više ne izgleda kao da niko o istom ne vodi računa. Ipak, ovo nije umanjilo krivicu počinioca i biće prijavljen nadležnim organima kada se vrati iz inostranstva. A ostalima za nauk. 

Čuvajmo grad i poštujmo sve one ljude koji se trude da on izgleda ljepše. 

(PR Opštine Kotor Tamara Crepulja)

Foto-Analitika

Podijeli na: