Društvo

05.06.2020
292

APRCOVIĆ INFORMISAO JANOVIĆA O BROJNIM AKTIVNOSTIMA OPŠTINE U INTERESU MLADIH

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović primio je danas ministra sporta i mladih Nikolu Janovića sa kojim je obišao radove na rekonstrukciji zatvorenog bazena “Nikša Bućin“ i Osnovnu školu “Njegoš”, a zatim i prisustvovao promociji Evropske omladinske kartice.

Opština Kotor postala je lokalni partner i podržala navedeni nacionalni projekat, a sve u cilju još veće dostupnosti kartice mladima u Kotoru. 

Predsjednik Aprcović je ministru najprije predočio koliko pažnje Opštna posvećuje mladima, da imamo i strateška dokumenta, lokalni plan akcije za mlade koji je krovni dokument iz kojeg crpimo sve ono što radimo sa mladima na nivou kotorske opštine.  

,,Prošle godine smo imali 80 stipendija za visokoškolce, nagrade za 67 dobitnika priznanja “Luča”, besplatne udžbenike za učenike do petog razreda svih osnovnih škola na teritoriji naše opštine, a za školsku 2020/2021. obezbijedićemo besplatne udžbenike za svih devet razreda. Što se tiče sporta pandemija je učinila svoje, ne zbog naše želje, nego zato što smo morali da se prilagodimo situaciji”, kazao je prvi čovjek Kotora. 

On je napomenuo da je do današnjeg dana isplaćeno 209 000 eura, plus prenijeti dug od 36 000 eura VK “Primorac”.  

,,Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti je krajem januara tekuće godine raspisao Javni konkurs za raspodjelu budžetskih sredstava namijenjenih sufinansiranju sportskih klubova u opštini Kotor za 2020. godinu. Na konkursu je prijavljeno 26 sportskih klubova, nakon čega je uslijedio process evaluacije pristiglih prijava i provjera usklađenosti pristigle administrativne i tehničke dokumentacije tražene konkursom. Zbog koronavirusa Komisija za sport nije zasijedala, ali se u narednom period planira nastavak realizacije po konkursu i donošenje Odluke o raspodjeli sredstava za sportske klubove za ovu godinu”, kazao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović. 

Unapređenje položaja mladih i djece i njihovo aktivno učešće u životu grada i razvoju potencijala je ono čemu smo izuzetno posvećeni od trenutka preuzimanja vlasti. Posebna briga o djeci i mladima se, pored donošenja strateških dokumenata, ogleda i kroz brojne aktivnosti i projekte koji su sprovedeni i sprovode se.  

Naime, Opština Kotor je postala partner u mreži lokalnih samouprava koje su prepoznale Evropsku omladinsku karticu kao projekat koji će omogućiti mladima Kotora mnogo benefita i povoljnosti, kako na lokalnom, nacionalnom, tako i na evropskom nivou.  

Biće nam drago da budemo dio evropskih dešavanja i u nekom budućem periodu domaćini različitih seminara, konferencija i susreta kolega iz čitave Evrope, na temu razvoja, jačanja i bolje implementacije EYCA projekta u Crnoj Gori. 

U saradnji sa Turističkom organizacijom za sada je potpisano 12 Ugovora o davanju popusta za vlasnike Evropske omladinske kartice u Crnoj Gori. Izuzetno mi je drago što mogu da saopštim i to, da mladi u Kotoru mogu koristiti benefite u više od 20 poslovnica.  

Ministar Janović je najprije zahvalio na prijemu predsjedniku Aprcoviću i istakao koliko je ustvari kvalitetna saradnja koju ima sa Opštinom Kotor od jula prošle godine.  

„Kao Kotoranin, sa posebnom emocijom moram naglasiti da Ministarstvo sporta i mladih kontinuirano radi na unaprijeđenju sportske infrastrukture u ovom gradu. Dali smo maksimalan doprinos u rekonstrukciji bazena koji predstavlja simbol crnogorskog vaterpola i ima ogroman značaj za djecu i omladinu širom Boke. Čvrsto sam uvjeren da će završetak radova još više razviti vaterpolo u Kotoru i iznjedriti još crnogorskih šampiona.“, kazao je ministar sporta i mladih. 

Janović je ovom prilikom posjetio i OŠ „Njegoš“ koja predstavlja čak četvrtu investiciju Ministarstva sporta i mladih u ovom gradu. Ministarstvo je ranije opredijelilo sredstva u ukupnom iznosu od oko 110.000 eura za OŠ „Savo Ilić“, srednju Pomorsku školu, kao i za specijalnu bolnicu u Dobroti.

Promocija Evropske omladinske kartice, takođe je jedan od povoda službene posjete Janovića rodnom gradu. Opština Kotor postala je lokalni partner u ovom projektu, doprinoseći još većoj dostupnosti kartice mladim ljudima u Kotoru.

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović i ministar sporta i mladih Nikola Janović na kraju su obišli zatvoreni bazen gdje su ih dočekali direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić i izvršni direktor Dejan Gardašević. 

Glavni izvođač radova je naznačio 31. avgust kao krajnji datum završetka radova. 

,,Od samog početka ovaj projekat prati mnogo problema. Ovdje nije samo odgovornost na izvođaču, propusti si I na nivou lokalne samouprave, naravno, ne ove sad, ali I tehničke dokumentacije I rješenja. Ugovor definiše penale za zakašnjenja I nijesu u pitanju beznačajne cifre. Danas smo dobili uvjerenje da će bazen biti završen najkasnije do 31. avgusta, a vjerovatno i prije. Voljeli bismo da je bazen završen kad je trebalo, ali, pošto je ovakva situacija, zahtijevamo kvalitet”, kazao je direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić.

(Opština Kotor)

Podijeli na: