Društvo

11.10.2021
173

APEL JOKSIMOVIĆA: GRAĐANI DA PRIME TREĆU DOZU VAKCINE

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović pozvao je građane Crne Gore, kojima je prošlo pet mjeseci od druge doze vakcine protiv korona virusa, da pođu i prime treću dozu, te da se ne oslanjaju na nivoe antitijela, koja nijesu nikakva garancija da neće doći do obolijevanja.

U Jutarnjem programu TVCG Joksimović je rekao da je do uvođenja treće doze došlo iz dva razloga - prvo jer je u više zemalja svijeta detektovano opadanje nivoa zaštite od vakcine nakon pet do šest mjeseci, a drugo jer se vremenom primijetilo da neke vakcine pružaju slabiju zaštitu kod nekih grupa ljudi.

"To su bila dva ključna razloga koja su vodila uvođenju treće doze. Preporučuje se svima da se nakon pet mjesec od revakcina primi treća doza", pojasnio je Joksimović.

On je rekao da su starijima od 60 godina preporučili RNK vakcinu, to jest Fajzer vakcinu, jer za nju ima najviše podataka o najboljoj zaštiti kod te grupe ljudi.

"Nju preporučujemo kao treću dozu, nezavisno šta su primili prije - da li isto Fajzer, ili mnogo češće Sinofarm, Sputnjik ili AstraZeneka", rekao je Joksimović.

Ipak, kako je rekao, građani kao treću dozu, ako žele, mogu primiti kinesku vakcinu, ali je preporuka da to bude Fajzer.

"Što se tiče mlađih ljudi od 60 godina preporuka je da kao treću dozu prime vakcinu koju su prethodno primili, ako je dostupna, ali ako žele mogu primiti Fajzer vakcinu", rekao je Joksimović.

Govoreći o mjerenju antitijela, on kaže da to nije pouzdano da bi se govorilo o imunitetu na kovid-19 virus.

"Za sada mi ne znamo pouzdano granicu koja pruža zaštitu od korone, dakle ne postoji gornja granica na kojoj vi ne možete primiti vakcinu. Kao opšta preporuka za ljude kojima je pet mjeseci prošlo od druge doze nije da mjere antitijela, to ih može zavarati i ne dati pouzdane podatke", kazao je Joksimović.

Kaže, međutim, da posebno ranjive kategorije u saradnji sa izabranim ljekarom mogu provjeriti nivo antitelija, kako bi sa tim parametrom eventualno bila preporučena treća doza prije isteka pet mjeseci.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori, Joksimović kaže da je činjenica epidemija usporava u posljednje dvije do tri sedmice, uz opadanje broja novooboljelih.

"Kada na dnevnom nivou imate trocifren broj novozaraženih i kada svakodnevno imate umrle, ne mogu da kažem da je situacija dobra, ali jeste bolja nego prije tri, četiri sedmice, mada i dalje vrlo komplikovana", upozorio je Joksimović.

(Izvor RTCG)

Foto: Portal RTCG

Podijeli na: