Društvo

01.11.2020
466

APEL IJZ: REZULTATI SE DUŽE ČEKAJU, TESTIRANI DA OSTANU KUĆI

Vrijeme čekanja na rezultate testiranja na Kovid-19 značajno se produžilo s obzirom na enorman priliv uzoraka u laboratorije, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Apeluju na sve testirane da ostanu u svojim kućama i izbjegavaju kontakte.

"Kako bi osigurali da pacijenti koji čekaju rezultate ne predstavljaju potencijal za dalje širenje infekcije, od posebnog je značaja da sve osobe koje su testirane zbog prisustva simptoma ili kontakta sa oboljelom osobom do pristizanja trezultata ostaju u svojim kućama uz izbjegavanje svih društvenih kontakata", saopšteno je.

 Iz IJZ su istakli da se u slučaju potrebe pacijenti obrate svojim izabranim ljekarima za instrukcije.

 "Osobe koje tokom čekanja rezultata razviju simptome ili primjete pogoršanje kliničke slike ne treba da čekaju rezultate PCR analiza već se moraju odmah obratiti svojim izabranim ljekarima i pratiti njihove instrukcije za dalje postupanje i eventualno upućivanje na dodatne preglede i pretrage. S obzirom na epidemiološko dešavanje na terenu jedino odgovornim ponašanjem možemo sačuvati zdravstveni sistem od urušavanja", navodi se.

Danas je u Crnoj Gori registrovano 354 novopozitivna slučaja infekcije korona virusom. Od posljedica Kovida-19 preminulo je još osam osoba, saopštio je IJZ.

(Tekst Portal RTCG)

Testiranje u IJZ (Foto: gov.me)

Podijeli na: