Društvo

22.05.2020
157

ANIMA: POZIVAMO SVE DA SAČUVAJU MIR

Povodom  dvanest  godina od otvaranja Kuće slobodne misli i povodom 24.maja - Međunarodnog dana ženskih akcija za mir i  razoružanje  iz ANIME – Centra za žensko i mirovno obrazovanje proslijeđeno nam je saopštenje.

»Situacija u Crnoj Gori je na ivici sukoba. Godinama upozoravamo vlast Crne Gore  na neophodnost suočavanja sa prošlošću, razvoj rodnih politika i preduzimanje akcija za mir i razoružanje kako bi se očuvao mir i omogućio razvoj Crne Gore.  Niko to iz vlasti nije imao da čuje.  Politička elita  se iza fasade razvoja demokratije i institucija više pripremala za rat nego za mir  držeći stalno ljude u ravnoteži straha od nacionalnih i vjerskih podjela. Neograničena pohlepa moćnika, socijalna bijeda, politička neodgovornost u sadašnjoj situaciji pandemije covid 19 prijeti potpunim ekonomskim kolapsom. I ne samo ekonomskim  nego i političkim a sistematski održavan sukob sa SPC i ubrzana militarizacija opasno ugrožava krhki mir.

Proslava Dana nezavisnosti je bila prava parada »pijanstva i kiča« koja provocira sve koji drugačije misle a istinske borce za nezavisnost dovodi do osjećanja stida, bijesa i bespomoćnosti jer jasno pokazuje zloupotrebu njihovih ideala.

Tražimo  da živimo u društvu koje nije militarizovano, da se uspostavi dogovor sa vjerskim zajednicama da se  garantuje  pravna, ekonomska, zdravstvena, obrazovna stabilnost i  poštovanje svih ljudskih prava. Povodom  Međunarodnog dana ženskih akcija za mir i razoružanje smatramo svojom obavezom  da se javno suprostavimo svakom vidu militarizma, klerikalizma  i nacionalizma kao i da pozovemo sve ljude  u Crnoj Gori da sačuvaju mir.                                    

Povodom  Međunarodnog dana ženskih akcija za mir i razoružanje smatramo svojom obavezom  da se javno suprostavimo svakom vidu militarizacije, nasilja bilo da se radi o institucionalnom ili alternativnom  jer je to put ka razaranju naše zajednice i njene održive budućnosti” – navodi se u saopštenju iz Anime.

Podijeli na: