Društvo

25.01.2023
672

ANĐELIĆ ZA 032: SLUŽBI ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE U PROŠLOJ GODINI PODNESENA 1.171 PRIJAVA, IZDATO 189 PREKRŠAJNIH NALOGA U IZNOSU OD 88.680 EURA

Služba za inspekcijske poslove Opštine Kotor je u prethodnoj godini (od 01. januara do 31. decembra 2022. godine) registrovala 1 171 prijavu.  

Pomoćnik načelnika Službe za inspekcijske poslove Miro Anđelić je u današnjoj emisiji “032” Radio Kotora kazao da je podnesena ukupno 301 prijava putem dežurnog broja, 181 pisana inicijativa, a 231 prijava je preko ove službe proslijeđena nadležnim organima na postupanje.

“Evidentirana je 191 prijava putem Sistema 48, 136 prijava je stiglo putem mejla, a 131 prijava podnesena je lično, dolaskom u prostorije Službe za inspekcijske poslove”, saopštio je Anđelić.

Kako navodi, od ukupnog broja podnesenih  prijava, izlaskom na lice mjesta inspektori su konstatovali oko 60 odsto prijavljenih nepravilnosti koje su bile predmet upravnog ili prekršajnog postupka, dok je u 40 odsto slučajeva konstatovano da podnesene inicijative nisu osnovane, tj. da u konkretnom slučaju nema postupanja nadležnih inspektora.

“Prema subjektima nadzora inspektori pristupaju najprije preventivno, ali u situacijama kada se nepravilnost ponavlja, onda kažnjavanju i sankcionišu počinioca prekršaja. U 2022.  godini nadležni inspektori su izdali 189 prekršajnih naloga u iznosu od 88.680 eura”, rekao je Anđelić.

Od navedenog iznosa, počinioci prekršaja su, kaže, samoinicijativno platili oko 30 odsto novčanih kazni od ukupnog iznosa, dok će ostalo biti predmet prinudne naplate.

“To su uglavnom kazne koje se odnose na prekršaj iz domena Zakona o komunalnim djelatnostima, Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, kao i nekih opštinskih odluka kojima se uređuje vanpijačna prodaja, prljanje opštinskih puteva, paljenje vatre, te ostavljanje otpada i smeća u gradu na mjestima koja nijesu predviđena za tu namjenu. Iz oblasti turizma od navedenog iznosa izdato je 32 680 eura vrijednosti prekršajnih naloga”, kazao je Anđelić.

Kada je u pitanju ozbiljniji vid prekršaja ili njihovo učestalo ponavljanje, nadležni inspektori, kao krajnju represivnu mjeru u rješavanju predmetne problematike, koriste pokretanje prekršajnog postupka i podnošenje krivičnih prijava.

Naš sagovornik dodaje da su u cilju zaštite javnog interesa i očuvanja komunalnog reda, inspektori u godini za nama  podnijeli 7 krivičnih prijava i pokrenuli 19 prekršajnih postupaka protiv počinioca prekršaja.

“Savjetnici u Službi za inspekcijske sprovodili su proces naplate prekršajnih naloga prinudnim putem za period od 2019. do početka 2021. godine. Postupci su pokrenuti u odnosu na izvršne i konačne prekršajne naloge sprovodeći kompletan postupak koji se okončava krajnjom novčanom naplatom naloga koji je izdat za počinjeni prekršaj”, napominje Anđelić.

Posljednjih dana, ističe, na području opštine Kotor  uočavaju veći broj prekršaja iz domena Zakona o upravljanju otpadom i Zakona o komunalnim djelatnostima, pa im je fokus na kontrolu zaleđa Grblja.

“Osim toga, turistički inspektori ovih dana obilaze ugostiteljske objekte u cilju ugradnje limitatora buke, a sve u skladu sa Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu”, zaključio je Anđelić.

Reprizu emisije “032”, koju je uredila i vodila Sanja Čavor, možete poslušati večeras u 21 sat i 30 minuta.

Tekst: Sanja Čavor

Foto: Radio Kotor

Podijeli na: