Društvo

17.01.2020
628

PRIPADATI ROTARIJU ZNAČI BITI ČLAN VELIKE PORODICE SVIJETA

Rotari klub Kotor je i 2019. godinu okončao humanitarnom aktivnošću kojom je obradovao najmlađe stanovnike primorskih gradova.

U saradnji sa Rotari klubom Ulcinj-Ulqin i Rotari klubovima engleske regije Southampton, djeci je podijeljeno 200 „SHOE-BOX“ paketića.

Humanitarne akcije kotorskih Rotarijanaca su tokom decembra realizovane u Herceg Novom, Tivtu i Kotoru.
Akcija dodjele „SHOE-BOX“ paketića traje više od petnaest godina i počiva na ideji opšteg darivanja i povezivanja najmlađih širom svijeta. Djeca Rotari klubova engleske regije pakuju novogodišnje paketiće za djevojčice i dječake iz različitih gradova svijeta, a Rotarijanci ih dijele onima kojima je to najpotrebnije u lokalnoj zajednici.

Paketići su označeni prema polu: za dječake i djevojčice i uzrastu: 1-3, 4-7, 8-11 i 12-15 godina i sadrže: igračke, kape, šalove, rukavice, čarape, higijenske pakete, ukrase, društvene igre, slagalice, bojice i sl.

Članovi Rotari kluba Kotor su 21. decembra paketićima obradovali šezdesetoro djece iz porodica koje su korisnici materijalnog obezbjeđenja Centra za socijalni rad Herceg Novi, a 24. decembra,70 paketića je dodijeljeno JU Centru za socijalni rad - područnoj jedinici Tivat.

Posjeta Integrisanom odjeljenju JU O.Š. „Njegoš“ u Kotoru, organizovana je 26. decembra. Rotari klub Kotor je krajem decembra, ovoj školi donirao i namještaj za opremanje prostorije za konsultacije sa roditeljima. Posljednja akcija dodjele paketića realizovana je 30. decembra u hotelu „Cattaro“ u Kotoru, kada je, u prazničnom duhu, uz animatora i Djeda Mraza,  djeci iz Kotora-korisnicima MOP Centra za socijalni rad, dodijeljeno 63 paketića.

O aktivnostima Kluba koji se vodi načelom humanosti bez granica, predsjednica Ranka Krivokapić, je rekla: „Rotary klub Kotor postoji od jula 2017. godine i za kratko vrijeme postao je prepoznat po brojnim humanim djelima. Trudili smo se da ostavimo prepoznatljiv trag u svim onim oblastima življenja u kojima je bilo moguće djelovati. Neke od njih su: podizanje nivoa zdravstvene zaštite, ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda, podrška obrazovnom sistemu kroz stipendiranje učenika, pomoć Udruženju mladih sa hendikepom, donacija odjeće i sredstava za higijenu Psihijatrijskoj bolnici Kotor i Domu starih u Risnu, dodjela novogodišnjih paketića, podrška razvoju sporta u našoj lokalnoj zajednici kroz donaciju za nabavku sportske opreme kotorskom judo i ju-jitsu klubu „Champion“.

Pripadati Rotariju, znači biti član velike porodice svijeta, ostvariti bliskost sa svim ljudima koji  osjećaju odgovornost i potrebu da učine nešto više, ne za sebe, već za drugoga. To je porodica, koja je zahvaljujući svojim pravilima ponašanja i djelima, tokom proteklog vijeka stekla sertifikat pozitivnog trajanja.

Na kraju, možda je najuvaženiji Rotarijanac sa prostora bivše Jugoslavije, nobelovac Ivo Andrić, u svom "Ex Pontu", mislio na postulate pokreta kome je pripadao, kada je zapisao: "Život nam vraća samo ono sto mi drugima dajemo".

Podijeli na: