Društvo

18.10.2020
441

ŽARKOVIĆ: PREVENTIVNIM I SAMOPREGLEDIMA U BORBI PROTIV KARCINOMA DOJKE, RANA DIJAGNOZA NAJVAŽNIJA

Karcinom dojke je bolest koja je izlječiva ukoliko se otkrije u ranoj fazi, zbog čega ljekari apeluju na važnost samopregleda i preventivnih pregleda.

“ Efekat liječenja, iako su u terapiji raka dojke napravljeni značajni pomaci, direktno zavisi od stadijuma bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze” – podsjetio je gostujući u našoj emisiji “Nedjeljni razgovor” sekretar Crnogorskog društva za borbu protiv raka Domagoj Žarković.

U Crnoj Gori se svake godine registruje između 400 i 450 novooboljelih od kancera dojke, tačnije za posljednju godinu za koju postoje tačni podaci, a to je 2016. godina, dok je ukupan broj umrlih takođe za navedenu godinu preko 110. “ Posljednjih dvadesetak godina u Crnoj Gori godišnje je umiralo od kancera dojke između 60 i 100 osoba, da bi od 2010. svake godine umiralo godišnje preko 100 osoba. Najmanje osoba umrlih od kancera dojke u ovom vijeku je bilo 2003. i 2004. godine, a to su 62 odnosno 65 osoba” – kaže Žarković.

Oktobar je mjesec borbe protiv kancera dojke, ali je na ovu temu, ističe Žarković, neophodno što češće govoriti. “ Neophodno je da brinemo o sopstvenom zdravlju, da se zdravo hranimo, da budemo fizički aktivni i da naučimo da izdvojimo vrijeme za sebe” – poručuje Žarković.

Pojava promjena na dojkama kod svake žene stvara paniku, ali je većina ovih promjena, srećom, benigne prirode.

“ Prvi korak u ranom skriningu je samopregled. Stručnjaci kažu da samopregled treba da se radi već poslije 25. godine - jednom mjesečno, najbolje poslije menstrualnog ciklusa. Ako ste u menopauzi, samopregled treba raditi uvijek istog datuma u mjesecu” – podsjeća Žarković.

Nasljeđe se smatra najvažnijim faktorom rizika za mnoga oboljenja, a geni odgovorni za nastanak karcinoma dojke su BRCA 1 i BRCA 2. Ovi geni se inače nalaze u svim ćelijama, ali tek njihova mutacija izaziva kancer dojke. Žene koje su ih naslijedile nose 80 odsto rizika da obole. Kod više od polovine njih bolest se javlja do pedesete, a kod nekih i u tridesetim godinama.

“ Sumnjive promjene na dojkama su: otvrdline, čvorići ili zadebljanja, promjene veličine i oblika dojke, stvaranje jamica ili nabiranje kože dojke, svrab, ljuštenje pokožice ili osip na bradavici, uvlačenje bradavice i sekret iz bradavice. Svaki od ovih znakova pojedinačno je razlog da obavezno odete na pregled. Preventivni pregledi kod hirurga - onkologa, preporučuju se jednom godišnje, a po njegovom savjetu i ultrazvuk. Od 40. godine trebalo bi povremeno uraditi i mamografiju, ali isključivo kada ljekar to preporuči” – kaže Žarković.

Pored nasljednog faktora, on podsjeća i na druge faktore rizika.

“ To su: prva menstruacija prije 12. godine, prvi porođaj poslije 30. godine, nerađanje, kasniji ulazak u menopauzu i promjenljivi faktori rizika: stres, nezdrava ishrana sa mnogo masti i proteina, gojaznost, pušenje, alkohol. Tri stvari koje treba podvući i dobro zapamtiti su: osobe - žene najčešće same otkriju čvor, većina čvorova nije kancer i ono najvažnije je -  otkriti rano tj. na vrijeme kancer u dojci je najbolja šansa za izlječenje” – zaključio je Žarković.

Razgovor je zabilježila Jelena Kljajević.

Podijeli na: