Društvo

23.02.2021
857

ČUČKOVIĆ: PRIORITETNI PROJEKTI MZ RISAN SU SANACIJA DOMA KULTURE,HOTELA TEUTA, ZADUŽBINE LJUBATOVIĆA I LUKE

U prioritetne projekte Mjesne zajednice (MZ) Risan, kaže predsjednik Savjeta Špiro Čučković, spadaju: sanacija Doma kulture, hotela “Teuta”, zadužbine Ljubatovića i luke. Potrebno je, ističe, postaviti horizontalnu i vertikalnu signalizaciju koja, navodi Čučković, nedostaje na većini lokacija. Problem predstavlja i nedostatak grobnih mjesta, kao i neredovno vodosnadbijevanje u ljetnjim mjesecima. Nadaju se, navodi Čučković, da će Specijalna bolnica za ortopediju, neurologiju i neurohirurgiju “Vaso Ćuković” biti okosnica ozbiljnog i kvalitetnog zdravstvenog turizma.

“Prethodna godina u MZ Risan bila je prilično aktivna. Nažalost, kao i sve ostale, korona nas je zaustavila u jednom velikom zamahu. Ja ću pomenuti neke od najznačajnijih. Uspjeli smo da pokrenemo mnoge stvari koje su dugo godina bile zapostavljene u Risnu, zahvaljujući dobroj saradnji i podršci iz tadašnje opštinske vlasti” – kaže Čučković.

On podsjeća da je Risan poznato zadužbinarsko mjesto.

“Najveći zadužbinar u Risnu, ako ne i najveći u Crnoj Gori, bio je Vaso Ćuković, veliki narodni dobrotvor koji je napravio bolnicu i Dom kulture.

Dom kulture je bio na tenderu za javno-privatno partnerstvo. Na tenderu smo izabrali najboljeg ponuđača. Međutim, kasnije u toku pripreme ugovora došlo je do zastoja. Ugovor nije potpisan, ali se nadam da će on biti potpisan i da će konačno Dom kulture krenuti da se rekonstruiše i da se, onako kako je planirano, stavi u funkciju građana, gostiju i turizma koja je osnovna grana za razvoj Risna” – navodi Čučković.

On podsjeća da Luka Risan više nije međunarodna trgovačka luka.

“Ona će sada biti luka za bijelu flotu i uz to ekološka, što znači da će biti zabranjeno uplovljavanje plovila koji emituju zagađenja u akvatorijumu tako da će morati ispunjavati određene propise o izduvnim gasovima i sve ostalo što podrazumijeva jedna takva luka po evropskim standardima” – objašnjava Čučković.

Kada je u pitanju zadužbina Ljubatovića, kaže Čučković, ona je bila u nadležnosti resornog ministarstva s obzirom da je proglašena za nacionalno dobro Crne Gore.

“To je bilo na tenderu i taj tender je prošao. Počela su istraživanja da se uradi geomehanika tla kako bi mogla početi izrada projekta .

Što se tiče hotela, tu imamo dobre vijesti od kompanije Briv Construction koja je uradila vrlo pozitivan projekat i dobila vrlo visoke ocjene od UNESCO-a za urađenu HIA studiju. Uradila je i uvažila sve one prigovore koje su dali stručnjaci UNESCO-a, tako da je smanjen broj ležaja, smanjena je spratnost kako bi se razbila njegova monolitnost. To je bila osnovna zamjerka UNESCO-a. Kompanija BRIV Construction već priprema kranove i materijal dolazi na gradilište, ispražnjen je otpad iz unutrašnjosti i oko hotela tako da se pripremaju za radove. Nadam se da neće biti nekih iznenađenja slično kovidu ili nekih velikih zastoja” – objašnjava Čučković.

Čučković podsjeća da je MZ Risan prošle godine organizovala niz kulturnih manifestacija.

“Što se tiče pripreme za turističku sezonu, mi smo se prošle godine jako potrudili pa smo imali prvi Risanski karneval i prvi put smo učestvovali na Bokeljsku noć. To je bio zaista veliki događaj. Imali smo niz drugih kulturnih manifestacija koje su bile usmjerene ka valorizaciji arheološkog nalazišta mozaika i svega ostalog, Rimsku noć, čak i naučni skup na temu arheoloških nalazišta u Risnu. Ove godine smo sve to planirali, bili smo spremni da nastavimo sa tom organizacijom, ali izgleda da nam ova epidemiološka situacija neće dozvoliti da i ove godine to isto uradimo” – kaže Čučković.

U MZ Risan, navodi on, radilo se na ozelenjavanju javnih površina, te izgradnji igrališta za djecu.

“Imali smo problem sa vodosnadbijevanjem, čitavo ljeto smo se sa tim borili. Došlo je do promjena u ponašanju nekih izvorišta koja su bitno uticala na kvalitet snadbijevanja. Vjerujem da će stručni ljudi u Vodovodu u Kotoru naučiti kako da se izbore sa tim problemom, ukoliko se on bude nastavio. Jer do sada je to bio potpuno drugi režim, a sada se to oslanjivanje izvora potpuno promijenilo i ono je bitno promijenilo uslove i mogućnosti za snadbijevanje kontinualno slatkom vodom. Tu su potrebne značajne investicije. Kako će se puniti opštinski i budžet i koliko to ćemo vidjeti, ali mi smo probali još prošle godine da pokrenemo i da zajedno sa Vodovodom ukažemo na neke mogućnosti na način kako bi Risan bio pošteđen u budućnosti tih problema u vodosnadbijevanju” – objašnjava Čučković.

On je za naš program govorio i o bezbjednosti u saobraćaju.

“Uspjeli smo da identifikujemo sve saobraćajne probleme koji postoje u Risnu, s obzirom da Risan ima jako puno lokalnih puteva i svi oni su manje više neobilježeni. Ne postoji horizontalna i vertikalna signalizacija, što ugrožava bezbjednost saobraćaja, ne u naročito velikoj mjeri kada nema gostiju, ali u vrijeme turističke sezone to zna da bude vrlo neprijatno. Detaljno smo snimili svu situaciji, taj smo dokument poslali Opštini još prošle godine i kroz naš Izvještaj o radu taj dokument smo poslali i ove godine. Isto tako smo snimali sve opasne tačke u Risnu, ruševine koje mogu da ugroze bezbjednost građana, koje su ili ostale još od zemljotresa, ili su nezavršena gradilišta, ili su stradale u požaru. To smo detaljno snimili i poslali nadležnim organima Opštine da oni mogu da preduzmu odgovoarajuće mjere kako bi bezbjednost bila na neophodnom nivou” – kaže Čučković.

Prema njegovim riječima, uz pomoć Komunalnog preduzeća uređen je prostor za odlaganje otpada.

“Uređen je prostor za nove kontejnere gdje je veliki broj korisnika, stanovnika par stambenih zgrada, ugostiteljskih objekata i mini marketa. Oni koriste to kao odlagalište za svoj otpad. To je urađeno korektno, ne smeta više ni bezbjednosti u saobraćaju. Snimili smo (geodetsko stručno snimanje od licencirane firme) sve kritične tačke kao što su raskrsnice i potencijalne površine za parkinge. Bavili smo se intezivno humanitarnim radom, podijelili pakete pomoći, pomagali ljudima, kitili mjesto za novogodišnje I božićne praznike i sami učestvovali svojim radom i djelimično i svojim ličnim sredstvima” – navodi Čučković.

On je govorio i o planiranim aktivnostima Savjeta MZ Risan za ovu godinu, kao i o budućem naselju Risan bay.

“Predstavnici investitora, odnosno direktor, rukovodilac i glavni menadžer radova na objektu Risan bay, gdje se gradi turističko naselje na mjestu nekadašnjeg prostora Export bilja, na svoju inicijativu pozvali su predstavnike Mjesne zajednice, crkve i škole u Risnu da se svi zajedno sastanemo i da oni iskažu svoju namjeru i dobru volju da učestvuju u razvoju Risna i pomognu za ono što mi kao Rišnjani i predstavnici institucija u Risnu smatramo za najpotrebnije. To je bio, po mom mišljenju, zaista korisan sastanak, gdje su oni vrlo jasno pitali u čemu I njihova investicija mogla eventualno da smeta Rišnjanima, te šta bi Rišnjani htjeli da vide vezano za samu investiciju. Saznali smo da će taj objekat imati javni parking koji će biti dostupan i stanovnicima tog naselja, kao i svim stanovnicima Risna i gostima. Imaće i restoran potpuno otvorenog tipa, kao i jedan spa centar. Drago mi je da je tako jer su mnogi Rišnjani sa razlogom postavljali pitanje da li ćemo dobiti opet jedno zatvoreno naselje gdje neće imati pristup. Ovaj put ćemo imati pristup na parkiranje, restoran i spa centar. Što se tiče daljeg ulaganja u Risan oni su kazali da to zavisi koliko će se njihov biznis razvijati. Oni će u početku dati neka manja sredstva, kao znak dobre volje, a dalja saradnja i značajnija ulaganja će zavisiti od toga kako bude teklo njihovo poslovanje” – ističe Čučković.

Planovi Savjeta MZ su, kaže on, da se što bolje pripreme za predstojeću turističku sezonu.

“Pokušaćemo u saradnji sa svim nadležnim opštinskim institucijama da izborimo da Risan ima odgovarajući status kakav mi Rišnjani mislimo da zaslužuje. Mislimo da smo uspjeli to pokrenuti prošle godine i željeli bismo da nastavimo tim putem poslije dugo godina zaostajanja” – ocjenjuje Čučković.

On podsjeća da je Risan nekada bio opština, i prije i poslije Drugog svjetskog rata.

“Poslije toga je imao radnu zajednicu gdje je samostalno finansirao i organizovao kao Mjesna zajednica vodovod, čistoću, zelenilo i sakupljanje smeća. I onda je sve to prekinuto zemljotresom 1979. godine. I poslije toga više nije bilo ni radne zajednice, niti je Risan išta privređivao samostalno i sve je to premješteno u Opštinu Kotor. A Opština Kotor, s obzirom kakav je to grad i koliko je značajan za cijelu Crnu Goru, naravno, ima neke svoje prioritete. I svo vrijeme od kada smo formirali novi Savjet i od kada sam ja lično u prilici da iznesem svoje mišljenje, pokušavam da skrenem pažnju na to da je Risan jedna posebna mikro cjelina sa mnogo posebnosti, mnogo specifičnosti, koja traži takav tretman” – navodi Čučković.

Prema njegovim riječima, Risan je uvijek bio centar pružanja raznih usluga humanitarnog karaktera.

“Imao je bolnicu i imao je prvi više decenija jedini dom starih u Crnoj Gori i u bivšoj državi Jugoslaviji, a i imao je zadužbinu Ljubatovića koja je služila, kako je u izvornoj formi navedeno, za zbrinjavanje svih ubogih i nemoćnih, svih vjeroispovjesti i nacija. Mi želimo da sve to nastavimo kroz to što ćemo, nadamo se, učiniti da bolnica u Risnu bude okosnica zdravstvenog turizma na ovom dijelu Primorja ne samo za Boku kotorsku, već i šire, sa pružanjem nekih vrlo specifičnih i vrlo kvalitetnih usluga kojih ni u regionu nema. I ova ulaganja koja su se odvijala prošle godine i ona koja su bila planirana za ovu godinu, nadamo se da će se ostvariti i da će i ova nova vlast imati razumijevanja za to” – kaže Čučković.

On podsjeća da je risanska bolnica bila prva u bivšoj Jugoslaviji u kojoj je izvršena prva ugradnja proteze kuka.

“Ona ima neurohirurgiju na visokom nivou i pokazala je sve svoje kvalitete i mogućnosti u koronakrizi, te dala ogroman doprinos cjelokpunom crnogorskom zdravstvu. Nadamo se da će ona biti okosnica vrlo ozbiljnog i kvalitetnog zdravstvenog turizma, uz one redovne poslove koje će u okviru zdravstvenog sistema Crne Gore da obavlja” – navodi Čučković.

On kaže i da je među planiranim aktivnostima Savjeta MZ Risan bila izrada projekata sportskih terena.

“Planirali smo da uradimo projekte sportskih terena za ovu godinu, nadajući se da bismo iduće godine mogli da izgradimo te terene.

Uradili smo prvu fazu rekonstrukcije trotoara od raskrsnice do Stare slanice. Imaju još dvije faze. Voljeli bi da ove godine to uspijemo da uradimo. I voljeli bismo da napravimo projekat raskrsnice jer je to crna tačka, dolazi do zastoja. Ovo je magistralni put koji ima značajan promet kada imamo gostiju. Razgovarali smo sa nekim ljudima koji mogu biti zainteresovani da prodaju svoju zemlju. Pitanje groblja u Risnu je isto jedno pitanje komunalno-infrastrukturno koje mora da se rješava jer to groblje je postalo premalo. Nadam se da ćemo makar, ako ništa drugo, pronaći lokaciju, napraviti pripreme, tehničko rješenje ove godine i onda ući u pronalaženje načina za finansiranje tog projekta” – objašnjava Čučković.

Prema njegovim riječima, mjere za suzbijanje koronavirusa se poštuju u MZ Risan, ali ne dovoljno.

On apeluje na stanovnike Risna da poštuju preporučene mjere: drže fizičku distancu, nose maske.

Kako navodi, u MU Risan živi oko dvije hiljade stanovnika.

Mjesna zajednica Risan obuhvata područje od krivine kod Manastira Banja na južnoj strani, obalom mora do naselja Strp na zapadnoj strani, zatim urbanu cjelinu Risna od obale mora prema zaleđu, odnosno područje Donjih Ledenica i područje Gornjih Ledenica sa zaseocima Grkavac, Jastrin do, Jasikovac, Krušev do, Markov do i Granica . Na sjevernoj strani MZ Risan graniči se sa Gornjim Krivošijama, a na istočnoj sa Gornjim Orahovcem.

Opširniji razgovor sa predsjednikom Savjeta MZ Risan Špirom Čučkovićem možete poslušati sjutra od 10 sati u emisiji “Naša opština”.

Podijeli na: