www.radiokotor.com

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • red color
  • green color
JA slide show
 
SERVISNE INFORMACIJE
Autor Radio Kotor   
10.05.2011
servisne_informacije_fotografija.jpgCrveni krst
U nedjelji Crvenog krsta građani novčanu pomoć osobama u stanju socijalne potrebe mogu uplatiti na žiro račun broj 520-379700-46 kod Hipotekarne banke, a pomoć u odjeći i obući mogu donijeti u prostorije Crvenog krsta u Škaljarima radnim danima od 9 do 12 sati.
Radari
Službenici kotorske ispostave Uprave policije radarsku kontrolu brzine kretanja vozila obavljaju od 8 i 5 do 9 i 30 u Kovačkom polju, od 10 i 55 do 11 i 55 u Radanovićima, a od 14 i 15 do 15 i 15 u Dobroti.
 
Kino
U sali kina Boka večeras i sjutra od 20 sati prikazuje se film GULIVEROVA PUTOVANJA.
Dom zdravlja
U Domu zdravlja do 14 sati rade doktorke Radošević, Maslovar, Đonović i Radović, od 14 do 21 doktorke Mirović i Perović.U hitnoj službi do 19 sati je doktorka Vlahović, od 19 do 7 sati ujutru doktorka Milošević. Na dječjem do 14 rade doktorke  Čelebić i Mačić, od 14 do 20  doktorka Mićunović. U Domu zdravlja u Industrijskoj zoni do 14 sati radi doktor Dedović, a u Risnu doktorka Bilafer.
Vremenski podaci
Temperatura vazduha u gradu, izmjerena u meteo stanici Instituta za biologiju mora u Dobroti, u 8 sati iznosila je 16 stepeni, mora 14, a relativna vlažnost vazduha 57 procenata. Prema riječima meteorologa, tokom dana će  u  južnim i centralnim predjelima biti pretežno sunčano, uz povremeno malu ili umjerenu oblačnost. Na sjeveru promjenljivo oblačno, ponegdje uz pojačan razvoj oblačnosti ima uslova za kratkotrajnu kišu. Vjetar umjeren do jak, sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura vazduha do 25 stepeni.
 
JUBILEJ ŠKOLE U RADANOVIĆIMA
Autor Radio Kotor   
09.05.2011
skola_radanovici_jubilej_60_g._2011.jpgVoljom i ljubavlju otmenih i razboritih Grbljana, prije 60 godina na ovim prostorima upaljena je zublja znanja, koja i danas svijetli najljepšim sjajem, rečeno je danas na jubilarnoj svečanosti povodom 60 godina rada Osnovne škole „Nikola Đurković“ u Radanovićima. Direktor škole Zoran Milićević, pozdravljajući članove Školskog odbora, predstavnike Savjeta roditelja, predstavnike Ministarstva prosvjete i sporta, direktore i predstavnike osnovnih i srednjih škola, direktore i predstavnike preduzeća i ustanova, predsjednike mjesnih zajednica, bivše nastavnike i radnike škole i učenike, osvrnuo se na 1949. godinu, kada je u preuređenom  i dograđenom objektu starog mlina, na predlog Sreskog narodnog odbora Kotor, Savjet za prosvjetu i kulturu Narodne republike Crne Gore donio rješenje o osnivanju Osmogodišnje škole u Grblju sa sjedištem u Radanovićima. «Rješenje je potpisao ministar predsjednik Milo Jovićević, da bi 1951. godine ova škola počela sa radom. Prvi direktor je bio pokojni Dušan Radonjić, učitelj», kazao je Milićević.
Detaljnije...
 
DEBATA U KOTORSKOJ GIMNAZIJI
Autor Radio Kotor   
09.05.2011
gimnazija_debata.jpgKotorski gimnazijalci danas su povodom Dana Evrope odnosno Dana pobjede nad fašizmom  u amfiteatru održali debatu na temu "Ulaskom Crne Gore u Evropsku uniju promijeniće se (neće se promijeniti) sistem vrijednosti njenih građana".
Debatu je vodio Mladen Kesler, a započela je uz zvuke „Ode radosti“, koju je učenik Mladen Kapetanović odsvirao na gitari. Govorničkim vještinama ubjeđivanja, potkrijepljenim argumentima, „afirmativni tim“ u sastavu Adrijana Šaranović, Hristina Balandžić i Mladen Maslovar, istakao je da članstvo u Evropskoj uniji Crnoj Gori može donijeti razvoj i unaprjeđenje vrijednosti, dati mogućnost njenim građanima da na temeljima tradicionalnih vrijednosti grade prosperitetnu budućnost. Osnovni uslov za izgradnju tog, novog sistema, kažu oni, je efikasan politički sistem, poštovanje ljudskih prava i sloboda, ekonomski i tehnološki napredak, slobodno tržište, razvoj nauke i obrazovanja.
Takozvani negacijski tim u sastavu: Jelena Strugar, Milena Kovačević i Milica Pavićević iznio je stav da Crna Gora može da prosperira i bez ulaska u EU, jer je izgrađena i opstaje na temeljima multinacionalnosti, multikonfesionalnosti, tradicionalne etike te karakterističnog crnogorskog poštenja. „Ulaskom u EU Crna Gora neće promijeniti sisteme vrijednosti. Sve će ostati isto, jer su ti sistemi nepromjenjivi. Trajne vrijednosti svakako treba da budu izvor vaspitanja i obrazovanja mladih generacija“ - smatraju „negatori“.
Detaljnije...
 
ČLANOVI ITHAS GRUPE U POSJETI KOTORU
Autor Radio Kotor   
09.05.2011
kotor-dj.jpgČlanovi ITHAS grupe, koja okuplja studente i profesore turizma iz nekoliko evropskih zemalja, zajedno sa predstavnicima Katedre za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, u subotu 7.maja posjetili su JU Centar za kulturu „Nikola Đurković“. Gosti su razgledali izložbu biodiverziteta „Od talasa mora do vrhova planina“, koju su organizovali Prirodnjački muzej Crne Gore iz Podgorice i Institut za biologiju mora iz Kotora, u saradnji sa kotorskim Centrom za kulturu.
ITHAS (International Tourism & Hospitality Academy at Sea), kao jedinstveni projekat edukacije studenata turizma u svijetu, već šest godina organizuje Katedra za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. U ovogodišnjem programu učestvuje stotinjak studenata i profesora turizma iz Finske, Hrvatske, Njemačke, Slovenije i ERASMUS studenata iz različitih zemalja svijeta. Programom su predviđena svakodnevna predavanja renomiranih svjetskih profesora iz oblasti turizma, članova Svjetske turističke akademije, prezentacije studenata iz zemalja učesnica ITHAS-a, susreti s čelnim ljudima turističkih organizacija u svakom od gradova predviđenih programom posjete, kao i učestvovanje u zajedničkim radionicama.
ITHAS grupa je prepoznala opštinu Kotor kao destinaciju vrijednu obilaska i sredinu koja realizuje značajne umjetničke projekte. Cjelokupna ideja projekta značajna je kako za edukaciju naših studenata, tako i za unaprijeđenje regionalne saradnje i popularisanje vrijednosti naše zemlje, Crnogorskog primorja i Kotora kao značajne kulturno-turističke destinacije.
 
NOVI SISTEM SAOBRAĆAJA U PERASTU
Autor Radio Kotor   
09.05.2011
perast_saobracaj11.jpgU Perastu je do 30.septembra u okviru projekta „Integrisani i održivi sistem saobraćaja“ posjetiocima zabranjeno saobraćanje privatnim vozilima i autobusima. Parkinzi su postavljeni na ulazu i izlazu iz grada, a prema riječima mještana – izdavaoca smještaja, cijena od 50 centi po satu je za turiste koji bi željeli da na ovom prostoru provedu duže vrijeme previsoka pa se često odlučuju za druge destinacije. U Javnom komunalnom preduzeću kažu da se trude da sistem funkcioniše besprekorno, ali i da pokriju troškove njegovog održavanja za koje su potrebna značajana sredstva. Prema riječima direktora Zorana Mrdaka u planu su i određene povlastice za turiste o čemu se Peraštani mogu informisati u ovom javnom preduzeću.
„U proteklih desetak dana gosti koji traže prenoćište u Perastu jednostavno ga zaobilaze ne želeći da plaćaju ovako visoku cijenu parkinga koja na dnevnom nivou iznosi 12 eura pa prema tome ispada da je parking za vozilo dnevno skuplji od cijene kreveta u apartmanu. Na isti problem se žale i ugostitelji kojima je promet opao više od 50 odsto“ – navodi se između ostalog u dopisu koji je upućen našoj redakciji.
Direktor Javnog komunalnog preduzeća Zoran Mrdak kaže da je prije početka funkcionisanja sistema urađen ogroman posao te da njegovo održavanje iziskuje velika novčana sredstva.
 
Detaljnije...
 
DAN EVROPE
Autor Radio Kotor   
09.05.2011
evropa2005.jpgSvake godine 9.maja obilježava se Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Vijeće Evropske unije u Milanu je 1985.godine donijelo odluku kojom se 9.maj obilježava kao Dan Evrope, a pomenuti datum slavi se i kao Dan pobjede nad fašizmom, kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.
 
NEDJELJA CRVENOG KRSTA
Autor Radio Kotor   
09.05.2011
crv._krst_kotor.jpgMeđunarodna nedjelja Crvenog krsta obilježava se od 8. do 15.maja, a u Opštinskoj organizaciji sprovode se planirane aktivnosti i prikupljaju sredstva za najugroženije.
„Posjetili smo dječje odjeljenje Opšte bolnice i uručili prigodne paketiće za novorođenčad. Osim ove aktivnosti narednih dana planiramo: sabirnu akciju prikupljanja odjeće i obuće u Crvenom krstu Kotor i u prostorijama Mjesne zajednice u Risnu, zatim posjetu Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti i Domu starih „Grabovac“ u Risnu čijim ćemo štićenicima uručiti poklone u odjeći, a planiramo i organizovanje akcija dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Srednjom pomorskom školom i Fakultetom za pomorstvom“ – kaže sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Ilko Marović i nastavlja: “Akciju 'Sportom protiv bolesti zavisnosti' sprovešćemo u saradnji sa doktorkom Marinom Roganović i socijalnom radnicom Nadom Matković ali i aktivistima džiu-džicu kluba „Soko“ koji će nam demonstrirati načine zdravog življenja. Takođe, planiramo posjetu Zavodu za školovanje i rehabilitaciju lica sa poremećajem sluha i govora, zatim najugroženijim porodicama starih na području naše opštine i Udruženju djece sa posebim potrebama „Mali veliki korak“. Opštinsko takmičenje ekipa prve pomoći u kategorijama podmlatka i omladine biće organizovano 14.maja. Za učešće se prijavilo osam ekipa, a najuspješnije stiču pravo nastupa na državnom prvenstvu koje će narednog mjeseca biti održano u Sutomoru“ – kaže Marović.
Detaljnije...
 
O KULTURNOJ BUDUĆNOSTI GRADA
Autor Radio Kotor   
09.05.2011
kotor055.jpgOpština Kotor i nevladina organizacija „Ekspedicio“ započele su proces izrade Programa razvoja kulture za period do 2015.godine.
Nedavno su u Kulturnom centru održani i okrugli stolovi o smjernicama razvoja pojedinih segmenata kulturnog života grada (muzika, tradicionalne manifestacije, festivali, savremeno stvaralaštvo, književnost, pozorište, arhitektura, urbanizam, likovne umjetnosti, film, fotografija, kulturno nasljeđe).
Lokalni javni servis Radio Kotor pitao je nosioce javnih funkcija i kulturne poslenike kako, u domenu svojih djelatnosti, vide budućnost našeg grada. Prve odgovore možete čuti ove sedmice po sljedećem rasporedu: danas je (10.30h) gost prof.dr Milenko Pasinović (kulturni turizam), u utorak 10.maja (10.30h) gošća je mr Mileva Pejaković Vujošević (muzejska djelatnost), u srijedu 11.maja (10.30h) gošća Tatjana Kriještorac (likovna umjetnost), u četvrtak 12.maja (10.30h) gošća Tatjana Vuleković (kulturna politika) i u petak 13.maja (10.30h) gošća Jasmina Bajo (bibliotekarstvo, izdavaštvo i promocija književnog stvaranja).
Razgovore vodi Jelena Vukasović.
 
SERVISNE INFORMACIJE
Autor Radio Kotor   
09.05.2011
servisne_informacije_fotografija.jpgCrveni krst
U nedjelji Crvenog krsta građani novčanu pomoć osobama u stanju socijalne potrebe mogu uplatiti na žiro račun broj 520-379700-46 kod Hipotekarne banke, a pomoć u odjeći i obući mogu donijeti u prostorije Crvenog krsta u Škaljarima radnim danima od 9 do 12 sati.
Radari
Službenici kotorske ispostave Uprave policije radarsku kontrolu brzine kretanja vozila obavljaju  od 8 i 5 do 9 i 30 u Kovačkom polju, od 10 i 55 do 11 i 55 u Radanovićima, a od 14 i 15 do 15 i 15 u Dobroti.
Kino
U sali kina Boka večeras od 19, a sjutra i prekosjutra od 20 sati prikazuje se film GULIVEROVA PUTOVANJA.
Dom zdravlja
U Domu zdravlja do 14 sati rade doktorke Radošević, Maslovar, Đonović i Radović, od 14 do 21 doktorke Mirović i Perović.U hitnoj službi do 19 sati je doktorka Vlahović, od 19 do 7 sati ujutru doktorka Milošević.Na dječjem do 14 rade doktorke  Čelebić i Mačić, od 14 do 20  doktorka Mićunović.U Domu zdravlja u Industrijskoj zoni do 14 sati radi doktor Dedović, a u Risnu doktorka Bilafer.
Vremenski podaci
Temperatura vazduha u gradu, izmjerena u meteo stanici Instituta za biologiju mora u Dobroti u 8 sati iznosila je 14 stepeni, mora 15, a relativna vlažnost vazduha 55 procenata.Tokom dana - umjereno do potpuno oblačno, mjestimično kiša ili pljusak sa grmljavinom. Tokom jutra u višim planinskim predjelima na sjeveru susnježica i snijeg. Krajem dana ili u večernjim satima, u južnim predjelima postepeno razvedravanje. Vjetar mjestimično umjeren do jak, sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura vazduha do 18 stepeni.
 
SAOPŠTENJE "BEŠTIJA"
Autor Radio Kotor   
08.05.2011
primorac_bestije.jpg"Povodom medijskih napisa da je kapiten crnogorske reprezentacije Nikola Janović, tokom susreta Cattara i Jadrana, pogođen upaljačem u glavu, u obavezi smo, demantovati navode kojima se to pripisuje pripadnicima navijačke grupe Beštije. Odgovorno tvrdimo da medijski navodi ne odgovaraju istini, a iznošenje jednostrano provjerene informacije nije ništa drugo do ponovni pokušaj da se, neosnovano i zlonamjerno, navijači kotorskog Primorca prikažu u negativnom svijetlu. Smatramo da nezapamćeno prisustvo policijskih snaga na gotovo revijalnoj utakmici, kao i prazna bilježnica delegata po pitanju negativnih dešavanja na tribinama, dovoljno potvrđuju da je riječ o novom udaru na Beštije. Izgleda da kotorske navijače, pohvaljene od zvaničnika ervopske vaterpolo federacije na sportskom bodrenju i popolarizaciji ovog sporta, jedino domaći nalogodavci nastoje okarakterisati remetilačkim faktorom. Ukoliko smatraju da prozivanje zvaničnika PVSCG zbog nezakonitog i netransparentnog rada, negativno označava navijače, poručujemo da ćemo i dalje, argumentovano i istrajno, remetiti njihove planove da najuspješniji crnogorski sport uvedu u zonu privatnih interesa. Razumijemo Janovićevu bezrezervnu odanost selektoru Petru Porobiću, ali smatramo da je "izbjegavanje incidenta", ispovijedajući se novinaru, a ne službenom licu, krajnje nekorektno i podmuklo. Da se išta od toga desilo, ne sumnjamo da bi delegat utakmice ispraznio svih 40 gledalaca na bazenu “Nikša Bućin”."
 
DRAŠKOVIĆ: "VLAST TOLERIŠE NEZAKONITOST"
Autor Radio Kotor   
08.05.2011
vido_draskovic.jpgPredsjednik Opštinskog odbora Liberalne partije Crne Gore (OOLPCG ) Kotor, Vido Drašković, optužio je crnogorsku vlast zbog «tolerisanja nezakonitog djelovanja Srpske pravoslavne crkve (SPC)». U saopštenju proslijeđenom Radio Kotoru, Drašković ističe da je «neizvjesnost izgradnje zaobilaznice oko Kotora , za ovu opštinu najvažnijeg infrastrukturnog objekta, bio razlog što je OOLPCG Kotor inicirao koalicioni sastanak».«Sa sastanka predstavnika LP, DPS i HGI, partija koje vrše vlast u opštini, upućen je Zahtjev vladi CG da posreduje izmedju Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Direkcije za izgradnju i uredjenje Kotora u cilju ubrzanja početka izgradnje zaobilaznice. No nakon razgovora koi je vodio gos. Petar Komnenić, novinar televizije Vijesti sa gos.Amfilohijem Radovićem, shvatih da smo se obratili na pogrešnu adresu tj. da smo se trebali molbom obratiti gospodinu Amfilohiju», kaže Drašković.
Detaljnije...
 
NOVA POBJEDA BOKELJA
Autor Radio Kotor   
08.05.2011
bokelj11.jpgFudbaleri Bokelja savladali su danas kao gosti ekipu Bratstva 1-0, u meču 29.kola Druge lige Crne Gore. Jedini gol postigao je Ivan Pavićević u 87.minutu.
Kotorani nakon ovog kola imaju 19 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirano Jedinstvo koje je danas poraženo od Berana 4-1.
Bokelj ima 67, a Bjelopoljci 48 bodova.
U ostalim mečevima Iskra je pobijedila Pljevlja 1-0, Kom sastav Otranta 3-0, a Ibar i Zabjelo su igrali bez golova.
Prvenstvo se nastavlja već u srijedu mečevima 30.kola.
Bokelj u Kotoru dočekuje Berane, a još se sastaju Jezero-Ibar, Zabjelo-Kom, Otrant-Iskra, Pljevlja-Bratstvo i Jedinstvo-Čelik.
 
PORAZ OD MORNARA
Autor Radio Kotor   
08.05.2011
fk_grbalj.jpgFudbaleri Grblja izgubili su juče u Baru od Mornara 2-0, u utakmici 30. kola T-Com Prve crnogorske lige. Golove za domaćina postigli su Lalević i Vujačić. Ostali rezultati: Budućnost-Rudar 2-1,Mogren-Zeta 2-0,Sutjeska-Mladost 2-0,Lovćen-Petrovac 3-2 i Bar-Dečić 3-0. Interesantno je da u ovom kolu gosti nisu osvojili ni jedan jedini bod odnosno domaćini su imali stopostotan učinak. Na tabeli vodi Mogren sa sa 67 bodova,a druga je Budućnost sa 64. Grbalj je šesti sa 35, a u narednom kolu 14. maja gostuje Petrovcu.
 
VATERPOLO-SUPERLIGA
Autor Radio Kotor   
08.05.2011

primorac-bd.jpgVaterpolisti Primorca izgubili su sinoć u Kotoru od Budve M-tel 6-13, u utakmici 4. kola Superlige. Po četvrtinama 0-3, 1-2, 3-3 i 2-5. Kotorani su na ovom meču nastupili bez više od pola tima. Nedostajali su od ranije Milić, Milošević, Pavlović, Štajnmec, Kalaj, Trajković,  Čučković, kojima su se pridodali kažnjeni Draško Brguljan i Šetka. Radić, Azavedo, Drašković i Petrović, zajedno sa mlađim igračima, izborili su častan poraz od favorizovanog protivnika, koji je na kraju iznosio sedam golova razlike. 

Detaljnije...
 
KATARO PORAŽEN OD JADRANA
Autor Radio Kotor   
07.05.2011
vaterp._kataro.jpgU 4.kolu Super lige vaterpolista Kataro je večeras u Kotoru poražen od hercegnovskog Jadrana 6-14.
Po četvrtinama 1-3, 3-4, 0-5 i 2-2.
Golove za tim Mirka Vičevića dali su Vico 2, Paunović,  Živković, Bebić i Dončić po 1.
Kod Novljana najefikasniji su bili Crepulja i Subotić po 3, po 2 su dali Kovačić i Premuš, a po jednom u listu strijelaca upisali su se Janović, Gojković, Kalinić i Petar Filipović.
U narednom kolu 12.maja kotorska akademija Kataro igra gradski derbi sa Primorcem.

 

 
KRSTEV: UMJESTO ZAOBILAZNICE MORSKIM PUTEM
Autor Radio Kotor   
07.05.2011
todor20krstev20icomos.jpg„Izgradnja putnog pojasa oko Boke Kotorske koji bi prekidao vertikalnu zonu planinskog masiva, uz izgradnju objekata ugrozila bi područje koje je na listi Svjetske kulturne baštine. Jedna od alternativa za rješavanje saobraćajnih gužvi je intenziviranje pomorskog saobraćaja. No, prvo je potrebno identifikovati kulturna i prirodna dobra i ograničiti stepen urbanizacije u Boki“ – mišljenja je ekspert za svjetsko nasljeđe prof. Todor Krstev iz međunarodne organizacije ICOMOS (savjetodavno tijelo UNESCO-a). On je na konferenciji za novinare koja je povodom organizovane radionice u okviru procesa izrade Predloga Menadžment plana područja svjetske baštine Kotora, održana u prostorijama Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, istakao da je Boka Kotorska kulturni i prirodni fenomen čije je nasljeđe neophodno očuvati.
„Potrebno je učešće svih relevantnih činilaca. Država se na čuvanje kulturne baštine Kotora obavezala još 1979.godine i na njoj je sva odgovornost. Stoga je na ovom polju potrebno uspostaviti intenzivnu saradnju – države odnosno resornih ministarstva, institucija i ustanova, Opština Kotor, Tivat i Herceg Novi. Neophodno je sprovođenje mjera pravne zaštite i donošenje urbanističkog plana koji treba da pomiri kulturno bogatstvo Boke i mnoštvo različitih interesa sa druge strane. Na taj način će se zaštititi kulturno dobro i obezbijediti  razvitak regiona, što je i glavni cilj Menadžment plana“ – kaže Krstev.
Detaljnije...
 
PREZENTACIJA I DEGUSTACIJA MAKEDONSKIH JELA I VINA
Autor Radio Kotor   
07.05.2011
hotel_vardarr.jpgPrezentacija i degustacija makedonskih jela i vina održaće se u kotorskom hotelu Vardar sjutra od 11 do 13 sati.
Makedonija je zemlja partner 8.Sajma suvenira koji se sjutra održava u hoetlu Tara u Bečićima.
 
SEMINAR ZA KLAPE
Autor Radio Kotor   
07.05.2011
klapa_kumpinji.jpgU organizaciji Međunarodnog festivala klapa Perast u koncertnoj dvorani Muzičke škole „Vida Matjan“ dana će biti održan SEMINAR ZA KLAPE u okviru kojeg će predavanje držati profesor Jasminko Šetka iz Omiša.
Rad sa klapama predviđen je od 10 do 14, a predavanje na temu „Klapsko pjevanje i rad sa klapama“ od 16 do 17 sati.
Profesor Šetka muzički je vođa klape Pasika iz Omiša koja je prošle godine osvojila prvo mjesto na Festivalu u Perastu i klape Šufit – jedne od najboljih u Hrvatskoj.
Organizatori pozivaju zainteresovane da prisustvuju skupu.
 
MIRKO NIŠOVIĆ GOST "RAZGOVORA"
Autor Radio Kotor   
07.05.2011
mirko_nisovic.jpgGost emisije „Razgovori nedjeljom“ 8. maja od 10.15 sati biće Mirko Nišović, olimpijski pobjednik iz Los Anđelesa 1984.godine i predsjednik Kajakaškog Saveza Srbije.
Emisiju uređuje i vodi Dušan Davidović.
 
U KOTORU 199 STRANIH GOSTIJU
Autor Radio Kotor   
06.05.2011
ko_maksimus.jpgU Kotoru danas boravi 199 stranih gostiju, što je za 29 odsto više, nego u istom periodu prošle godine.
Prema podacima lokalne turističke organizacije za prva tri mjeseca ove godine, naš grad je posjetilo 1.007 turista što je za 10 odsto manje nego lani.
Od januara do aprila ove godine Kotor je posjetilo 15.026 izletnika tj. 18 odsto više u odnosu na 2010.godinu.
Rimske mozaike u Risnu tokom prošlog mjeseca obišla su 374 posjetioca.
 
PROMOCIJA KNJIGE "SLIKOM KROZ PROŠLOST"
Autor Radio Kotor   
06.05.2011
promocija_5.05.jpgU organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore sinoć je u koncertnoj dvorani Muzičke škole u Starom gradu promovisana knjiga SLIKOM KROZ PROŠLOST - Boka kotorska i Crnogorsko primorje na starim razglednicama od 1890. do 1940.godine, autora Daria Musića i Miroslava Ulčara. „Zahvaljujući radu fotografskih studija u Kotoru i Herceg Novom sačuvani su divni detalji ranijeg života u ovom kraju pa se svaka stranica knjige može sa uživanjem pogledati. U pitanju je svjedočenje o bogatoj kulturnoj baštini Boke i Crnogorskog primorja u kojoj se rado i brzo prihvatao svaki vid tehnološke novine pa tako i fotografisanje“ – rekao je pozdravljajući prisutne predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore dr Ivan Ilić. „Cilj ovog izdanja je da čitalac uz pomoć sopstvene percepcije uporedi nekadašnje i sadašnje stanje kulturnog pejzaža ovog kraja. Knjiga ne treba samo da se nađe u rukama ljubitelja fotografije već da bude poruka stručnjacima iz oblasti planiranja, korišćenja i zaštite prostora. Žao mi je što će objektivni korisnik ove publikacije zaključiti da se nismo odnosili prema prostoru u skladu sa njegovim karakterom i karakteristikama. No, veliki uspjeh publikacije biće ukoliko uspije da probudi savjest onih koji odlučuju o prostoru“ – kazao je prof. dr Milenko Pasinović.
Detaljnije...
 
PRIMORAC BEZ PUBLIKE
Autor Radio Kotor   
06.05.2011
primorac_-_jadran.jpgZbog prekida meča 3.kola Super lige vaterpolista Primorac –Jadran Takmičarska komisija Vaterpolo plivačkog saveza Crne Gore kaznila je Primorac igranjem tri prvenstvena ili kup meča u Kotoru, bez prisustva publike, a zbog zanemarivanja i neefikasnog obavljanja dužnosti, sportski direktor kotorskog kluba Dragan Samardžić kažnjen je sa tri mjeseca zabrane vršenja funkcije, stoji u obrazloženju koje je potpisao predsjednik Takmičarske komisije Draško Krivokapić.
Sjutra u 4.kolu Super lige Primorac na bazenu Nikša Bućin od 19 i 30 dočekuje Budvu M-tel i taj meč će biti odigran bez prisustva publike.
U drugoj utakmici nešto ranije od 18 sati u Kotoru se sastaju Kataro i Jadran.
 
PREDAVANJE NA TEMU: "POLITIKE SEKSUALNOSTI"
Autor Radio Kotor   
05.05.2011
anima-zene.jpgCentar za žensko i mirovno obrazovanje „Anima“ iz Kotora nastavlja realizaciju ovogodišnjeg Programa ženskih studija.
Na temu „Politike seksualnosti“ predavanje će sjutra od 9 i 30 u Kući slobodne misli u Kavču držati Ljupka Kovačević.
Iz Anime pozivaju sve zaintersovane da prisustvuju skupu.

 

 
SERVISNE INFORMACIJE
Autor Radio Kotor   
06.05.2011
servisne_informacije_fotografija.jpgPovodom blagdana Svetog Dujma zaštitnika grada Splita i splitske metropolije svečana sveta misa održaće se sjutra u 18 sati u crkvi Svetog Dujma u Škaljarima, obavještavaju iz Biskupskog ordinarijata Kotor.
 
U sali kina Boka večeras i sjutra u 20 sati prikazuje se film INVAZIJA SVIJETA-BITKA LOS ANĐELES.
Igraju Mišel Rodrigez i Bridžit Mojnahan.
 
Izložbu OD TALASA MORA DO VRHOVA PLANINA u galeriji Kulturnog centra Nikola Đurković, zainteresovani mogu pogledati do 12.maja, radnim danima od 10 do 14 i od 16 do 20 sati.
 
U Domu zdravlja do 14 sati rade doktorke Radošević, Mirović i Perović, od 14 do 21 doktorka Radović.
U hitnoj službi do 19 sati je doktorka Vlahović, od 19 do 7 sati ujutru doktor Milan Jovanović.
Na dječjem do 14 doktorka Mićunović, od 14 do 20 sati doktorka Mačić.
U Domu zdravlja u Industrijskoj zoni do 14 sati doktor Dedović, a u Risnu doktorka Bilafer.
 
Teniski klub Kotor organizuje Školu tenisa za mlađe kategorije.
Upis se obavlja svakodnevno na terenima kod bivšeg hotela Fjord.
 
Jutros u 8 sati u meteo stanici Zavoda za biologiju mora u Dobroti izmjerena temperatura vazduha 14 stepeni, temperatura mora takođe 14, vlažnost 45 procenata.
Vrijeme danas, kažu meteorolozi, pretežno sunčano, a temperatura vazduha do 22 stepena.
 
TURIZMIJADA OPRAVDALA OČEKIVANJE
Autor Radio Kotor   
05.05.2011
petar_golubovic.jpgOvogodišnja TURIZMIJADA kojoj je prema riječima organizatora prisustvovalo oko 750 studenata iz regiona opravdala je očekivanja, a zbog loših vremenskih prilika nije otkazana niti jedna od planiranih aktivnosti na Plavim Horizontima.
U Studentskoj organizaciji kotorskog Fakulteta za turizam i hotelijerstvo koja je organizator susreta studenata fakulteta za turizam kažu da su utisci posjetilaca i više nego pozitivni.
„Bez obzira na loše vremenske prilike, uspjeli smo da napravimo lijep ugođaj svima koji su boravili na Plavim Horizontima. Eminentni svjetski i stručnjaci iz regiona koji su držali predavanja su nam prenijeli da su veoma zadovoljni boravkom u Crnoj Gori, a iste utiske nose i naše kolege iz regiona“ – kaže za Radio Kotor student-povjerenik na kotorskom Fakultetu za turizam i hotelijerstvo Petar Golubović.
Detaljnije...
 
ŽUGIĆ:"NOVI ZAKON ZABRINJAVA"
Autor Radio Kotor   
05.05.2011
zugic_m.jpg„Odrednice Zakona o radu koji, između ostalog predviđa da rad na određeno vrijeme postane pravilo i pruža poslodavcu mogućnost da sam kreira platu zaposlenom, situaciju čini zabrinjavajućom. Ukoliko bude usvojen buduće generacije biće u nezavidnom položaju, stoga još jednom apelujemo na zajedništvo prosvjetnih radnika i istrajnost u borbi za naša prava“ – kazao je za Radio Kotor predsjednik opštinskog Sindikata prosvjete profesor Manojlo Žugić. On je podsjetio da je prosječna plata u ovoj oblasti znatno niža od republičke.
„Prosvjetni radnik prima platu od 450 eura koja je 11 odsto niža od prosječne na državnom nivou. U Kotoru - najskupljem gradu u Crnoj Gori sa ovim novcem je gotovo nemoguće odgovoriti na minimalne potrebe pojedinca, a odrednice Zakona će nam situaciju učiniti još težom“ – kaže Žugić.
Navodi da se analizom stanja u deset vaspitno-obrazovnih ustanova na području naše opštine došlo do podatka da su čak 93 prosvetna radnika podstanari ali i očekuje da će problem uskoro biti riješen.
Detaljnije...
 
<< Početak < Prethodna 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 10521 - 10550 of 17574

Vijesti i informacije

Vijesti
Pobjeda
Dan
- - - - - - - - - - - - - -
BBC
DEUTCHE WELLE

Trenutno posjeta

Trenutno je 8 gostiju na vezi