www.radiokotor.com

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • red color
  • green color
JA slide show
 
PRČANJSKA MUŠULJADA UZ TRIO GUŠTI
Autor Radio Kotor   
03.08.2011
prcanjjj.jpgTradicionalna PRČANJSKA MUŠULJADA biće održana sjutra od 21 sat. Organizatori Mjesna zajednica Prčanj, NVO BOPE i hotel MONTEVILA potrudili su se da obezbjede dovoljne količine mušalja i vina, a za nezaboravan provod potrudiće se bend TRIO GUŠTI.
 
POČECI RADIJA
Autor Radio Kotor   
03.08.2011
volujica.jpgPrva bežična radio telegrafska stanica puštena je u rad na današnji dan 1904.godine u Baru. Bila je smještena na brdu Volujica po kojem je i dobila ime. «Volujica» je bila povezana sa radio stanicom u Bariju, a preko nje i sa Zapadnom Evropom.
Svečanosti koja je održana prije tačno 106 godina, pored velikog broja građana, prisustvovali su kralj Nikola, Giljermo Markoni koji je montirao stanicu kao i veliki broj diplomatskih radnika iz Dubrovnika. Bila je to prva primjena radija na Balkanu.
 
RISAN GOSTUJE GALEBU
Autor Radio Kotor   
03.08.2011
vaterpolo_risan.jpgU 5.kolu Druge crnogorske vaterpolo lige Risan večeras u Zelenici igra sa Galebom. Susret počinje u 21 sat.
U ostalim mečevima sastaju se Pizana-Bokelj od 18 i Rivijera-Kumbor od 20.30 sati.
Na tabeli vodi Bokelj iz Baošića sa 12 bodova, drugi je Risan sa 9,
koliko ima i trećeplasirani Galeb, četvrta je Pizana sa 6, a peti i šesti su Kumbor i Rivijera bez bodova.
 
BUDVA PRVA, PRIMORAC DRUGI
Autor Radio Kotor   
03.08.2011
primorac_cattaro_22_01_2011.jpgVaterpolisti Budve jedan osvojili su titulu prvaka Crne Gore za uzrast do 15 godina.
Primorcu je pripalo drugo, Jadranu treće, Budvi dva četvrto mjesto, dok je Kataro peti.
Na turniru u Budvi minulog vikenda postignuti su sljedeći rezultati: Jadran-Rivijera 12-8, Budva dva-Primorac 5-13, Budva jedan-Kataro 19-3, Rivijera-Kataro 8-8, Primorac-Jadran 11-5, Budva jedan-Budva dva 13-4, Jadran-Kataro 8-4, Budva dva- Rivijera 13-5, Budva jedan-Primorac 8-7, Primorac-Kataro 13-6, Jadran-Budva dva 15-9, Budva jedan-Rivijera 15-5, Rivijera- Primorac 7-15, Budva dva-Kataro 12-5, Budva jedan-Jadran 8-5.
 
PRIMORAC JAČI OD BUDVE
Autor Radio Kotor   
03.08.2011
vaterpolo_99.jpgU 3.kolu vaterpolo prvenstva Crne Gore za igrače 99.godište i mlađe, Primorac je sinoć na Otvorenom bazenu u Kotoru savladao Budvu 3-2, dok je Jadran bio bolji od Bijele 13-1.
Jutros od 10 sati Primorac igra sa Bijelom, a od 11 snage će odmjeriti Kataro i Budva.
 
MARKESOVI LAVIRINTI
Autor Radio Kotor   
02.08.2011
promocija_knjige_-_avg_2011_saulacic.jpgSinoć je u Starom gradu održana promocija monografije akademika Radomira Ivanovića „Lavirinti čarobnog realizma Gabrijela Garsije Markesa“. Prije dvije godine, u organizaciji Udruženja „Dante Alighieri“ iz Kotora,  takođe je održana promocija monografije istog autora, pod nazivom,  “Anagrami i kriptogrami u romanima Umberta Eka“ . «Ove godine, na trgu sv. Josipa,  promociju su organizirali Centar za evropske jezike “Lingua“ i „Udruženje Dante Alighieri“ iz Kotora uz podršku  Kulturnog centra “Nikola Đurković“-Kotor», kaže za Radio Kotor prof. Martina Saulačić-Lompar. Na promociji monografije uz autora akademika Radomira Ivanovića, govorila je teoretičarka književnosti prof. Božena Jelušić. Program je vodila prof. Martina Saulačić-Lompar predsjednica“Lingue“, a  učestvovala je i klapa“Karampana“iz Kotora uz pratnju mandolina i gitara.
Detaljnije...
 
ZAŠTO UKIDATI SAVJET?
Autor Radio Kotor   
02.08.2011
invalidi11.jpgOrganizacija civilnih invalida rata i Organizacija slijepih za Kotor, Herceg Novi, Budvu i Tivat, Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju Mali veliki korak iz Kotora, Udruženje paraplegičara Kotor i brojne organizacije iz naše zemlje koje se bave pitanjima osoba sa invaliditetom uputile su Otvoreno pismo premijeru Igoru Lukšiću, u kojem ne kriju iznenađenje ukidanjem Savjeta za brigu o licima sa invaliditetom Vlade Crne Gore.
Naprotiv, težak položaj osoba sa invaliditetom zahtjeva dalje jačanje uloge pomenutog Savjeta i zato tražimo stavljanje van snage odredbe, kojom se on ukida, kaže se između ostalog u pismu.
 
OSMIŠLJENI SCENARIO KONKURENATA
Autor Radio Kotor   
02.08.2011
andrija_popovic_09.jpgU susret Olimpijadi u Londonu 2012. godine, konkurentske vaterpolo federacije smišljeno su odvukle crnogorske reprezentativce u strane klubove, ocijenio je u izjavi za Radio Kotor, predsjednik Kluba crnogorskih olimpijaca Andrija Popović. „Sve je to urađeno namjerno od strane federacija Italije, Hrvatske i Mađarske, kako bi Crna Gora bila što više oslabljenja“, smatra Popović. On je mišljenja da se Crna Gora u budućnosti mora ponašati kao ostale poznate vaterpolo nacije, što podrazumijeva i da u olimpijskoj godini igrači ne mogu igrati za klubove van svojih matičnih država. „Ono što mi imamo danas je da su Zloković i Ivović u italijanskom Reku, Mlađan Janović u Savoni, da će mu se možda pridružiti i Toni Petrović,  Nikola Janović je u Jugu, Draško Brguljan u Vašašu, Vjekoslav Pasković u Posilipu, Šefik, koliko sam čuo, odlazi u Saudijsku Arabiju, Dragan Drašković i Čučković pregovaraju sa Partizanom, gdje je već Aleksandar Radović“, kazao je Popović. Po njegovim riječima loša finansijska situacija može onemogućiti većinu crnogorskih vaterpolo klubova da učestvuju na takmičenjima u evropskim kupovima.  
Detaljnije...
 
SKUPLJI BEZOLOVNI EUROSUPER 98
Autor Radio Kotor   
02.08.2011
benzinska_pumpa_kotor.jpgBezolovni eurosuper 98 od ponoći je u Crnoj Gori skuplji pet centi i košta 1,4 eura, iako je cijena nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice uglavnom padala, a dolar slabio zbog neizvjesnosti oko podizanja limita zaduživanja američke administracije.
Cijene bezolovnog eurosupera 95, eurodizela i lož ulja ostaće nepromijenjene i u narednih 15 dana, saopšteno je agenciji Mina-business iz Ministarstva ekonomije.
Bezolovni eurosuper 95 košta 1,34, eurodizel 1,28 eura, a lož ulje 95 centi.
Detaljnije...
 
KONCERT FESTIVALSKOG ORKESTRA KOTOR ARTA
Autor Radio Kotor   
02.08.2011
kotorart-prcanj.jpgORIGINALNOST – naziv je koncerta Festivalskog orkestra KotorArta koji će biti održan  večeras u 21 sat u Bogorodičinom hramu na Prčanju.
Horom će dirigovati Andres Mustonen iz Estonije, a kao solista će nastupiti Darko Brlek iz Slovenije.
 
KOTOR ARTEATAR - "NA LJETOVANJU"
Autor Radio Kotor   
02.08.2011
na_ljetovanju.jpgU okviru „Kotor arteatra“, predstava „Na ljetovanju“ u režiji Radmile Vojvodić na programu je još večeras od 22 sata u krugu Instituta za biologiju mora u Dobroti. U predstavi igraju Srđan Grahovac, Svetozar Cvetković, Jelena Đokić, Nada Šargin, Varja Đukić, Dejan Ivanić, Branka Femić i drugi.
Kako obavještavaju iz Sekretarijata za kulturu, saobraćanje priobalnim putem pored Instituta biće obustavljano od 21 do 24 sata.
 
PISANJE GRADA - DJEČJI DAN
Autor Radio Kotor   
02.08.2011
kotor-riva19.jpgPisanje grada“ kao segment „Kotor arta“ sjutra će biti okončan „Dječjim danom“ na Trgu Sv. Tripuna. Učestvovaće studenti fakulteta umjetnosti sa Cetinja, djeca Doma „Mladost“ iz Bijele, a početak programa je  u 19 sati. „Ovo je završni performans i spoj rada svih naših radionica. Očekujem puno djece koja će nam se pridružiti u igri“ – rekao je Edin Jašarović, profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti i koordinator Pisanja grada.  
 
IZLOŽBA U "KAMELIJI"
Autor Radio Kotor   
02.08.2011
izlozba_leteci_stolovi_vuka_misurovica.jpgU šoping centru „Kamelija“ je u toku izložba pod nazivom „Leteći stolovi slijeću u Kotor“ podgoričkog likovnog umjetnika Vuka Mišurovića.
„Riječ je o unikatnim stolovima koje sam namijenio druženju i razvijanju dobre komunikacije među ljudima, ovog puta u kotorskim baštama. Nadam se da će u mojim radovima Kotorani prepoznati nešto i zanimljivo i korisno, nešto adekvatno za pokoji kutak u svojim domovima“ – rekao je Radio Kotoru Mišurović.
Izložba će u „Kameliji“ biti otvorena do 15. avgusta.
 
PRIMORAC BOLJI OD KATARA
Autor Radio Kotor   
02.08.2011
vaterp._kataro.jpgU 1.kolu prvenstva Crne Gore u vaterpolu za igrače 99.godište i mlađe, juče je na otvorenom bazenu u Kotoru Primorac savaladao Kataro 7-4, a Budva ekipu Jadrana 8-4. Jutros od 10 sati igraju Kataro i Jadran, a sat kasnije Budva i Bijela.
Slobodan je Primorac.
Popodne od 17.30 sastaju se Jadran i Bijela, a u 18.30 Primorac i Budva.
 
SERVISNE INFORMACIJE
Autor Radio Kotor   
02.08.2011
servisne_informacije_fotografija.jpg Obustava saobraćajaSekretarijat za kulturu obještava da će večeras od 21 do 24 sata, zbog odigravanja predstave „Na ljetovanju“, biti obustavljen saobraćaj priobalnim putem kroz Dobrotu pored Instituta za biologiju mora.Radarska kontrolaSlužbenici saobraćajne policije Ispostave Kotor radarsku kontrolu brzine kretanja vozila obavljaće danas od 14.15 do 15.15 na Svetom Stasiju, od 15.25 do 16.25 u Kostanjici i od 18.30 do 21 sat na Dragalju. AvioniAvioni Montenegroerlajnza iz Tivta za Beograd danas lete u 16 i u 19.10 sati, a Jatovi u 12.45, 15.40 i u 18 sati.Iz Beograda za Tivat Montenegroerlajnz danas leti u 9.50 i u 17.25, a Jat u 11.05 minuta, 14 i 16.20, obavještavaju iz kotorske turističke agencije Vizin travel.Dom zdravljaU Domu zdravlja do 14 sati rade doktorke Maslovar, Radošević, Radović i Đonović i doktor Dedović, od 14 do 21 sat rade doktorke Mirović i Perović, u hitnoj do 19 sati doktorka Mandić, a od 19 do 7 sati ujutru doktor Milan Jovanović, na u dječjem do 14 doktorke Mačić i Čelebić, od 14 do 20 doktorka Mićunović, u Domu zdravlja u Industrijskoj zoni radi doktorka Popović, a u Risnu doktorka Milutinović.KinoU kinu Boka večeras nema filmske projekcije.
 
USPJEŠNO POSLOVANJE LUKE KOTOR
Autor Radio Kotor   
01.08.2011
brodovi_siborn_spirit_i_odisej_09.jpgPoslovanje kotorske Luke u prethodnoj godini bilo je najuspješnije do sada, a tome u prilog govore podaci da je tokom 2010.godine u kotorski zaliv uplovilo ukupno 310 brodova – 18 odsto više nego godinu ranije, dok je broj putnika koji je posredstvom brodova i kruzera posjetilo naš grad 150 hiljada 192 što je čak 87 procenata više u odnosu na godinu ranije. To je na nedavno održanom zasijedanju lokalnog paralamenta, iznoseći podatke iz Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju u 2010. godini rekao direktor Luke a.d. Ljubo Radović.
On je kazao da ovo preduzeće u narednom periodu planira nekoliko značajnih investicija.
„U pripremi su ili završeni neki od projekata koji se odnose na razvojne planove. Nadam se da ćemo već u septembru početi sa radovima na izgradnji poslovnog objekta u Parku slobode. Cilj nam je da produžimo obalu kako bi omogućili vez za velike brodove, pa ćemo i taj predlog uputiti Ministarstvu uređenja prostora. Takođe, u planu nam je i izrada modernog putničkog terminala“ – rekao je Radović.
On je podsjetio da je kotorska Luka u odnosu na njenu komercijalnu poziciju proglašena za treću na Jadranu, dok je po broju putnika koji posredstvom putnika dođu u naš grad među dvadesetak na Mediteranu.
 
PRITUŽBE TURISTA
Autor Radio Kotor   
01.08.2011
ko_zaliv.jpgPrema izvještaju turističkog servisa „Montenegro kol-centra“ u proteklih sedam dana zabilježena su 384 poziva građana i turista od kojih su 162 pritužbe.
“Kada je u pitanju opština Kotor, dobili smo 6 pritužbi koje su se odnosile na buku u Starom gradu i neizdavanje fiskalnog računa u jednom od ugostiteljskih objekata“ – rekla je za Radio Kotor Nikolina Radulj iz ovog servisa. Ona je navela da tokom sezone građane i turiste najviše interesuje cijena i kvalitet smještaja, stanje na putevima i vrijeme i mjesto održavanja kulturnih dešavanja na primorju.
Podsjećamo da je „Montenegro kol-centar“ na usluzi svim gostima i građanima u Crnoj Gori sedam dana u nedjelji tokom 24 sata na broju 1300. Sve pritužbe se usmjeravaju nadležnim inspekcijskim organima.
 
KOTOR -GRAD MASLINOVOG ULJA
Autor Radio Kotor   
01.08.2011
masline_s.jpgKotor je na nedavno održanom zasijedanju lokalnog paralamenta proglašen gradom maslinog ulja.
„Ovom odlukom opština je dobila status proizvođača maslinovog ulja sa geografskim porijeklom i tako se svrstala u red mediteranskih gradova poznatih po proizvodnji maslinovog ulja, oleoturizmu i maslinarstvu uopšte“ – kaže za Radio Kotor izvršna direktorka Maslinarskog društva „Boka“ Vesna Đukić. Ona navodi da će pomenuta odluka biti korisna svim proizvođačima ali i onima koji se maslinarstvom bave iz hobija. „U inicijativi koju smo prije donošenja odluke podnijeli se navodi i da je interes Crne Gore i Boke da se očuva tradicija, kultura života i načina ishrane, kao i razvoj maslinarstva, mogućnost za samozapošljavanje i dobijanje statusa oleoturističke destinacije. Sada postoji mogućnost da postanemo članovi Mreže mediteranskih gradova maslinovog ulja, a time bi nam bio olakšan pristup sredstvima Evropske unije, Međunarodnog komiteta za maslinarstvo i Unesco-a koji je pokrovitelj inicijative za zaštitu nematerijalne kulturne baštine na Mediteranu“ – kaže Đukić.
Ona navodi da posljednji podaci govore da je na području Boke Kotorske oko 140 hiljada, a u Kotoru oko 40 hiljada stabala masline.
Maslinarsko društvo „Boka“ ima ukupno 620 članova od kojih je 230 iz Kotora.
 
OBAVJEŠTENJE ZA MASLINARE
Autor Radio Kotor   
01.08.2011
masline_b.jpgIz hercegnovske Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji obavještavaju maslinare da su klopke za kontrolu prisustva maslinine muve postavljene duž Crnogorskog primorja. „Kontrole se obavljaju svake sedmice, a posljednja je pokazala da na klopkama nije bilo uhvaćenih štetočina, dok je pregled plodova pokazao značajno povećanje infestacije sa mlađim razvojnim stadijumima (jaja i larve prvog stupnja) i to na svim lokalitetima. S obzirom da meteorološki faktori trenutno odgovaraju razviću maslinine muve, prepručujemo maslinarima da obave prskanje cijelih stabala maslina preparatom na bazi dimetoata (perfektion, sistemin) u koncentraciji od 0,1-0,15 odsto  tj. 10-15ml u 10 litara vode. Zaštitu treba izvršiti odmah“ – kažu u Savjetodavnoj službi.
 
KNJIŽEVNO VEČE
Autor Radio Kotor   
01.08.2011
crkve_sv__tripuna.jpgPromocija monografije akademika dr Radomira V. Ivanovića pod nazivom LAVIRINTI ČAROBNOG REALIZMA GABRIJELA GARSIJE MARKESA biće održana večeras  u 20 i 30 na trgu ispred crkve Svetog Josipa (iza katedrale-bazilike Svetog Tripuna).
O knjizi će pored autora govoriti prof. Božena Jelušić. U muzičkom programu će uz mandolinsku pratnju, učestvovati kotorska klapa „Karampana“.
Oraganizatori su: Kulturni centar „Nikola Đurković“, Centar za evropske jezike „Lingua“ Kotor i crnogorsko-italijansko udruženje „Dante Aligieri“ iz Kotora.
 
PURGATORIJE: PREDSTAVA MIRIS CIMETA
Autor Radio Kotor   
01.08.2011
predstava_miris_cimeta.jpgU okviru Festivala mediteranskog teatra PURGATORIJE 2011 večeras od 21 sat i 30 minuta na Ljetnjoj pozornici u Tivtu gostuje Bitef teatar iz Beograda sa predstavom MIRISI CIMETA.
Igraju Sanja Ninković, Miona Petrović, Nevena Jovanović i drugi.
 
POPOVIĆ NA KONGRESU EVROPSKIH OLIMPIJACA
Autor Radio Kotor   
01.08.2011
andrija_popovic_09.jpg»U Atini je od 29. do 31.jula održan Kongres evropskih olimpijaca u organizaciji Svjetskog i Grčkog udruženja olimpijaca. Uz prisustvo predstavnika 39 evropskih država, Kongresu je na poziv Predsjednika Svjetskog udruženja olimpijaca, Ričarda Fosberija - nekadašnjeg svjetskog rekordera u skoku u vis, prisustvovao predsjednik Kluba crnogorskih olimpijaca Andrija Popović. Kongresu su prisustvovalii nekadašnji velikani jugoslovenskog sporta, gimnastičar Miroslav Cerar (Slovenija), košarkaš Petar Skansi(Hrvatska), vaterpolista Nikola Kuljača (Srbija)« - stoji u saopštenju  pres službe crnogorskih olimpijaca u kojem se dalje kaže: «Na Kongresu su održane dvije sesije. Na prvoj su predstavnici svih evropskih udruženja olimpijaca imali prezentacije u kojima su iznijeli iskustva i probleme koji zaokupljaju najbolje sportiste svijeta odnosno oko 80 hiljada olimpijaca. Na drugoj su čelnici Svjetskog udruženja olimpijaca predstavili aktivnosti i pripreme za Olimpijske igre koje će biti održane naredne godine u Londonu.«
Predsjednik Kluba crnogorskih olimpijaca Andrija Popović je predstavio novoosnovano Udruženje crnogorskih olimpijaca koje uskoro treba da bude primljeno u Svjetsku asocijaciju (World olimpians associations).
 
POČINJE HERCEGNOVSKI FILMSKI FESTIVAL
Autor Radio Kotor   
01.08.2011
herceg20novi.jpgPremijerom crnogorskog filma LOKALNI VAMPIR reditelja Branka Baletića večeras u 21 sat na Kanli kuli u Herceg Novom počinje 25.Montenegro film festival.
Do 8.avgusta biće prikazano 14 ostvarenja u takmičarskoj konkurenciji, a ukupno, uz prateće programe, oko 80 filmova.
 
GRBALJ BOLJI U GENERALCI
Autor Radio Kotor   
01.08.2011
bokeljj.jpgU prijateljskoj fudbalskoj utakmici koja je odigrana danas na stadionu u Radanovićima, Grbalj je savladao gradskog rivala Bokelja 2-1.
Golove za tim Zorana Tripkovića postigli su Jovović iz penala i Mikijelj, a strijelac za novog prvoligaša bio je Peđa Kaluđerović.
Današnji meč je bio generalna proba za oba tima pred start prvenstva u subotu 6.avgusta.
Bokelj će gostovati Sutjesci u Nikšiću, a Grbalj dočekuje Budućnost.
 
BOKELJU DRUGO MJESTO
Autor Radio Kotor   
01.08.2011
fudbal.jpgPrekjuče u Trebinju, a juče u Kotoru održani su, u okviru Balkanijade, polufinalni međunarodni fudbalski turniri za kadete.
Bokelj je na stadionu u Policama igrao 0-0 sa Hercegovcem iz Bileće, zatim je poražen od Vlaznije 2-0 i pobijedio Zrinski iz Mostara 3-0.
Na svom terenu izabranici Zorana Krivokapića savladali su Sloven iz Rume 2-0 i Branitelj iz Mostara 3-0, a izgubili 3-1 od Vlaznije nakon penala. U regularnom toku bilo je 0-0.
Bokelj je na kraju osvojio drugo mjesto i učestvovaće na finalnom turniru u Ćupriji od 5. do 7.avgusta.
Za kotorski tim igrali su Dejan Kotarac-kapiten, Nikola Proroković, Rajko Đorđević, Karlo Janović, Kristijan Iković, Marko Ivanović, Nikola Vujačić, Lazar Pajović, Stefan Morović, Blagoje Pravilović, Luka Maraš, Milo Maraš, Blažo Milaš, Ilija Stanković, Egzon Krasnići i Jovica Dimovski.
 
KANONADA RISNA
Autor Radio Kotor   
01.08.2011
vaterpolo_risan.jpgU 4.kolu Druge crnogorske vaterpolo lige Risan je sinoć na svom bazenu savladao Rivijeru iz Đenovića 21-7.
“Trener pobjedničke ekipe Damir Matanović pružio je šansu i mladim igračima koju su oni u potpunosti iskoristili”, rekao nam je pi ar tima iz Teutinog grada Nikola Banićević.
Utakmica je odigrana pred velikim brojem gledalaca, koji su znali da nagrade igrače za svaki efektan potez.
Risan u dosadašnjem toku prvenstva ima tri pobjede i jedan poraz.
 
<< Početak < Prethodna 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 10501 - 10530 of 18267

Vijesti i informacije

Vijesti
Pobjeda
Dan
- - - - - - - - - - - - - -
BBC
DEUTCHE WELLE

Trenutno posjeta

Trenutno je 1 gost na vezi