www.radiokotor.com

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • red color
  • green color
JA slide show
 
Home
GRGUREVIĆ: NEDOVOLJNA INSTITUCIONALNA BRIGA O NASLJEĐU PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
24.05.2011
j.grgurevic.jpg„Pokretna dobra naše opštine nisu evidentirana ni dokumentovana i to je jedan od ključnih problema kulturnog života grada“- rekla je Radio Kotoru Jasminka Grgurević, slikarka-konzervatorka Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, povodom početka rada na programu razvoja kulture za period do 2015.godine i dodala da je, po zakonu, dokumentacija o izvedenim radovima na kulturnim dobrima dio tih kulturnih dobara.
„Kada govorimo o procentima kojima pokretna kulturna dobra participiraju u ukupnom broju pokretnih dobara Crne Gore, a to je obično 40-60 procenata, ono što moram da naglasim kao veliki problem je nedostatak institucionalne brige o pokretnom nasljeđu, a to znači da ne postoji jaka gradska institucija koja štiti, čuva i izlaže pokretna kulturna dobra. To bi bila nadležnost OJU „Muzeji“, ali po mom mišljenju, ova ustanova nema snagu koju bi morala imati“ – rekla je Grgurević.
Ona je podsjetila da je veliki broj pokretnih kulturnih dobara izložen u zbirkama poput zbirke Gospe od Škrpjela, riznica crkve svetog Nikole u Perastu i Pravoslavne crkvene opštine Kotor ili novoformiranog muzeja sakralne umjetnosti u katedrali svetog Tripuna.
„Problem je i u nestabilnim i nedovoljnim izvorima prihoda za zaštitu i prezentaciju pokretnih kulturnih dobara, a to je povezano sa nedostatkom stručnih kapaciteta i nedovoljnom brigom o kadrovima koji se bave ovim tipom radova“ – zaključila je Jasminka Grgurević iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.
 
< Prethodno   Sledeće >

Vijesti i informacije

Vijesti
Pobjeda
Dan
- - - - - - - - - - - - - -
BBC
DEUTCHE WELLE

Trenutno posjeta