www.radiokotor.com

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • red color
  • green color
JA slide show
 
Home
8. MART KOBAN ZA RASADNIK PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
08.03.2011
rasadnik_-_jaksic_8_mart_2011.jpgOlujna bura, koja je duvala sinoć i u ranim jutarnjim satima ovog 8. marta na području Grblja, pričinila je veću materijalnu štetu na poznatom rasadniku Mondo Verde u Radanovićima, odakle se snabdijevaju i brojne cvjećare na primorju. U izjavi za Radio Kotor, vlasnik Milovan Jakšić procjenjuje da šteta direktno i indirektno ukupno iznosi oko 30.000 EUR. «Na udaru vjetra se našlo na hiljade primjeraka, od preko 300 vrsta raznog bilja, koje je sada nezaštićeno i prijeti mu dodatna šteta od smrzavanja», kazao je Jakšić. Bura je polomila brojne metalne konstrukcije plastenika i staklenika, cijepala najlone, obarajući i čupajući egzotična stabla palmi,četinara, agruma, jasmina, kamelija, boguvilija, ileagnusa i mimoza.Polomljene su i brojne saksije sa lavandom, ruzmarinom, ružama, fikusima i katusima. 
«Šteta je ogromna, jedan plastenik je totalno uništen, najlon je uništen, kao svi elementi krovne konstrukcije. Vjetar je negdje pola sata oko ponoći orkanskom jačinom nosio sve pred sobom. Ali, bitno je da nema povrijeđenih», kaže Jakšić. Na udaru se našlo svih 10.000 kvadrata rasadnika, a njegovi roditelji ističu da ovako nešto nikad nisu doživjeli.
Jakšić, na čijem je rasadniku angažovano 12 stalno zaposlenih radnika i još toliko tokom sezone, bavi se projektovanjem i uređivanjem prostora na cijelom primorju, a osvaja i podgoričko tržište gdje je pobijedio na tri posljednja tendera. «Interesantno je da se sve dogodilo na praznik žena 8.mart», kaže Jakšić i uz čestitku nježnijem polu najavljuje popust od 20%. Pomoć u saniranju štete zatražiće od opštinskih i republičkih institucija nadležnih za poljoprivredu.
 
< Prethodno   Sledeće >

Vijesti i informacije

Vijesti
Pobjeda
Dan
- - - - - - - - - - - - - -
BBC
DEUTCHE WELLE

Trenutno posjeta