www.radiokotor.com

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • red color
  • green color
JA slide show
 
Home
ODOM RADOSTI U 11."DON-BRANKOVE DANE MUZIKE" PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
14.07.2012
kotor_art_kat_1.jpgkotor_art_majski_4.jpg
Zvonima katedrale i svečanim koncertom povodom Dana državnosti, sinoć na trgu ispred katedrale Sv. Tripuna počeli su 11. "Don-Brankovi dani muzike" u okviru Internacionalnog festivala "Kotor Art". Pored himne Crne Gore, po prvi put, u svjetlu odluke o početku pristupnih pregovora naše zemlje i Evropske unije, začula se i “Oda radosti” kao himna Evrope. 
Prisutne je u ime grada domaćina najprije pozdravila gradonačelnica koja je govorila u značaju ove međunarodnog festivala za kulturni život grada i zemlje. “Od samog osnivanja ovaj muzički festival značajno je obilježila kotorsku kulturnu scenu, stekla zavidan renome ne samo u crnogorskim okvorima nego i u zemljama u regionu, pa i na širem prostoru. Visoki umjetnički dometi manifestacije rezultat su nastupa istaknutih svjetskih umjetnika te izuzetnog bogatstva i raznovrsnosti muzičkog programa što nas, prema najavama organizatora, očekuje i narednih dana” - rekla je gradonačelnica Ćatović i dodala: “Ne samo Kotorani i Bokelji, već i svi ljubitelji umjetnosti, prisjetiće se večeras i tokom sljedećih festivalskih dana izuzetnog čovjeka, vrsnog intelektualca i erudite don-Branka Sbutege. Svoj neizbrisiv trag don-Branko je ostavio u imenu i srži Kotor Arta, kao jedan od njegovih osnivača i počasni predsjednik ove manifestacije. Uz don-Brankove nenadmašne opservacije u muzici, slikarstvu, religiji, politici, ljudima, sjećanje na ovog čovjeka otvorene duše, izuzetnog znanja i nepresušnog entuzijazma daće posebnu notu predstojećim koncertima na muzičkim scenama našeg drevnog grada. Sa željom da koncerti vrhunskih majstora probude u vama ljepotu i podstaknu vas na dobro, koristim priliku da svim građanima Kotora i Crne Gore čestitam 13.jul – Dan državnosti”. 
Predsjednik “Kotor Arta” ministar Branislav Mićunović građanima je čestitao praznik podsjetivši na važnost ovog međunarodnog festivala za Crnu Goru i region. “Ponosan sam što mogu da vas pozdravim ovog prekrasnog dana, ali sam ponosniji što imam čast da to učinim iz ovog grada, koji kao rijetko koji grad pripovijeda istoriju naše kulture. Dvije hiljade i petsto godina kulturnog kontinuiteta, od ilirske do rimske kulture, od postrimske do venecijanske, od napoleonske do austrougarske pa sve do slovenske – ovaj grad je uvijek bio laboratorija ljepote. Kotor je svjedok da prožimanjem snage umjetnosti i kulture čovjek uspijeva da svršeno odgovori skladu prirode. Ovi uzbudljivi bedemi objedinjuju rezultate kulturnog dijaloga jednog polisa koji ima istoriju dugu koliko i naša civilizacija. Ovi bedemi pokazuju da je moguće ostvariti utopiju i otjelotvoriti je u kamenu kao što to dokazuje kamen Perastre - Perasta i desetine bisera u zalivu Boke. Dokazuju to i čempresi čiji vrhovi nam pokazuju zvijezde Perasta” - rekao je ministar Mićunović i dodao: “Unesko nas opominje da čuvamo ove kulturne ljepote i ovo more i ove divne crne planine koje nas okružuju. Unesko je čak četvrtu godinu pokrovitelj Kotor Arta što je rijetkost. Zato ćemo i dalje se boriti za Kotor Art, da bude jedan od važnih svjetionika Mediterana, jer on nije ništa drugo do svjetionik kulture, ljubavi i mašte i on će osvijetliti, sigurni smo u to, cijelo Sredozemlje”.
Sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom Alekseja Šatskog nastupili su prvi violončelista svijeta Miša Majski, violinistkinja Sarm Kim iz Južne Koreje i crnogorski pijanista Ratimir Martinović, a na programu su bila djela Betovena i Dvoržaka.
Podsjetimo, Don Brankovi dani muzike će trajati do 13. avgusta.
 
< Prethodno   Sledeće >

Vijesti i informacije

Vijesti
Pobjeda
Dan
- - - - - - - - - - - - - -
BBC
DEUTCHE WELLE

Trenutno posjeta