www.radiokotor.com

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • red color
  • green color
JA slide show
 
Home arrow Kultura arrow OTVORENA IZLOŽBA RATKA ŠOĆA
OTVORENA IZLOŽBA RATKA ŠOĆA PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
24.05.2012
ratko_soc_kotor_maj_2012.jpg
U svijetu umjetnosti Ratko Šoć slovi za slikara koji je u svom višedecenijskom umjetničkom djelovanju odnjegovao likovni jezik i prepoznatljivu poetiku ostvarujući cjelinu u kojoj nema velikih oscilacija, kazala je istoričar umjetnosti Marija Mihaliček. Otvarajući u Galeriji solidarnosti izložbu radova jednog od najpoznatijih crnogorskih akademskih slikara, koji živi i radi u Vrbasu, poznatog aforističara i autora pjesme „Osam tamburaša s Petrovaradina“  napisane  1975. godine , Mihaliček je naglasila da autorovu istrajnost i homogenost umjetničkog opusa potvrđuje i postavka koju je već večeras vidjela  brojna kotorska publika. „Šoć je dosljedan u opredjeljenju da polazeći od realiteta oslobađa imaginaciju i ostvaruje izmaštane prizore i fantastične vizije. Skupina crteža će nam sigurno potvrditi sve do sada napisano iz pera istoričara umjetnosti i likovnih kritičara, a što afirmiše Šoća kao majstora crteža, umjetnika koji suvereno vlada linijom, čije su bravurozne crtačke sposobnosti tako očite i laičkom oku,  a njegove kreacije tušem autonomne i sugestivne. Papir i crni tuš u radovima koji su ovdje izloženi otkrivaju sve. Pred njima se moramo prisjetiti izreke čuvenog francuskog slikara Engra da je crtež poštenje umjetnika. Uostalom i sam autor je toga svjestan kad u svom aforističkom stilu ističe da je crtež rentgenski snimak slikara. U najnovijem ciklusu Šoć se u nekim slikama povezuje sa Bokom, njenom tradicijom i legendom, kao u triptihu „Tre sorele“. Tu posebno osjećamo umjetnikov likovni temeprament izražen kroz harmoniju, klasični mir i mediteranski kolorit“, kazala je Mihaliček. Podsjećajući da je rođen 1938. godine prošlog vijeka na Cetinju, Ratko Šoć je kazao i da su „u to vrijeme, poslije rata, onoga kome nije išla škola davali u političare, konobare ili slikare“.
Podsjećajući da je rođen 1938. godine prošlog vijeka na Cetinju, Ratko Šoć je kazao da su „u to vrijeme, poslije rata , onoga kome nije išla škola davali u političare, konobare ili slikare“. „Mene zapade da budem slikar“, kazao je Šoć. Nakon školovanja u Herceg Novom, Novom Sadu i Rimu, izlagao je preko 50 puta . „Izlagao sam u Malom Iđošu, Montrealu, Lovćencu, Parizu, Gospođincima, Marselju, Rimu, Palermu, Firenci, Moskvi...Dobtinik sam nekoliko značajnih i beznačajnih nagrada“, kazao je između ostalog Ratko Šoć, čiji je stav da onaj ko nije veliki crtač ne može biti ni veliki slikar. Publici je pročitao i nekoliko aforizama uz drugog izdanja njegove  knjige „Mnogo nas je na kugli pređimo na kocku“:
Držte se lopova, 
Kič je i kada slikar proguta g...., a izađe torta, 
Mali slikari prave velika platna, a veliki slikari prave velike slike,
Ostavio je traga za sobom, nije pustio vodu,
U Crnoj Gori vlada nepotizam, Crnogorci se ne pote,
Knjiga mu je izašla u kožnom povezu, ali nepovezana.   
Postavku djela  Ratka Šoća, koju možete pogledati u Galeriji solidarnosti na Pjaci od pošte, čini tridesetak crteža i ulja na platnu. Organizatori izložbe, koja će biti otvorena dvadesetak dana, su  Galerija Ticijan i Galerija solidarnosti Javne ustanove Muzeji Kotor. Vlasnik  Galerije Ticijan, Predrag Janković, najavio je organizaciju još nekoliko izložbi poznatih slikara.  

 
< Prethodno   Sledeće >