www.radiokotor.com

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • red color
  • green color
JA slide show
 
Home arrow Lokalne vijesti arrow LONČAREVIĆ POGODIO KOKOTA
LONČAREVIĆ POGODIO KOKOTA PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
16.05.2012
gadjanje_kokot_2012_blago_loncarevic.jpg
Penzioner iz Kotora Blagoje Lončarević pobjednik je ovogodišnje manifestacije Gađanje kokota  koja je juče održana u Perastu. On je iz malokalibarske puške iz prvog puta pogodio kokota na plutači udaljenoj od obale oko 100 metara. Lončarević, koji naglašava da su mu 53 godine i da čak ima problem sa vidom, ističe zadovoljstvo ovom, ali i ostalim  manifestacijama koje govore o bokeškoj tradicija i običajima. „Žao mi je što sam ga pogodio, ali što ću. Inače, prethodno sam imao povrijeđeno oko, pa za pogodak zahvaljujem doktoru Bjeladinoviću“, kazao nam  je Lončarević koji sa ponosom ističe da je sedam godina član Bokeške mornarice. Navodi da kao penzioner radi kao degustator u sestrinom hotelu i da je član Udruženja invalida Kotora sa kojim često ide na razna takmičenja, a u sličnim prilikama „nikada nije ispod drugog ili trećeg mjesta“. Prije Lončarevića je gađalo nekoliko, prethodno prijavljenih, učesnika. Međutim bezuspješno, iako su platili za više pokušaja. 
Ovogodišnjem pobjedniku čestitao je i Vjekoslav Barić prošlogodišnji nosilac bijelog peškira sa natpisom koji govori o uspjehu na svojevrsnoj manifestaciji  kojom se obilježava pobjeda Peraštana nad Turcima 1654. godine. Na kraju, Lončarević je po običaju prisutne častio crnim vinom. U  programu je učestvovala Gradska muzika iz Tivta, kao i Bokeljska mornarica, koja je prije mise održane  u župnoj  crkvi Svetog Nikole, odigrala kolo. Gađanje kokota je održano pred brojnim Bokeljima i strancima koji su se zadesili u gradu, a zapazili smo i više stranih televizijskih ekipa.  Organizator manifestacije je Društvo prijatelja grada Perasta. 
Događaj u Perastu, na koji ne gledaju blagonaklono udruženja za zaštitu životinja, obradio je  poznati reditelj sa ovih prostora Vladimir Perović . Njegov film „Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota“, rađen u produkciji Centra za kulturu Tivat, bio je učesnik preko trideset evropskih i svjetskih festivala dokumentarnog filma i dobitnik šest značajnih nagrada.

 
< Prethodno   Sledeće >