www.radiokotor.com

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • red color
  • green color
JA slide show
 
Home arrow Lokalne vijesti arrow DRVENA BARKA JE DRVENA BARKA
DRVENA BARKA JE DRVENA BARKA PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
29.04.2012
kamelija_trofi_2012_-_pobjednici.jpg
Drvene barke su drvene barke i to je najbolja definicija onoga što je simbol nekadašnjeg načina života na prostorima Stoliva, Kotora i Boke uopšte, a koji se itekako razlikovao od onoga što imamo danas u vidu plastike i života otuđenog od tradicionalnih vrijednosti, ocijenio je u izjavi za Radio Kotor predsjednik NVO Kamelija Stoliv Romeo Mihović. U organizaciji NVO Kamelija Stoliv, Mjesne zajednice Stoliv i kluba sportskih ribolovaca Zubatac-Kotor, ribarskim susretima  vlasnika drvenih barki pod nazivom Kamelija trofi (Camellia trophy), danas je u Stolivu zvanično završena tradicionalna manifestacije Fešta kamelija 2012. Pobjednici ovogodišnje manifestacije Kamelija trofi, koja afirmiše upotrebu i očuvanje od zaborava drvenih barki, su mještani Mario i Bruno Brguljan. Mihović ze zahvalio učesnicima, kojih je za razliku od prethodne godine bilo manje, pa je u mandraću preko puta Mjesne zajednice Stoliv danas pristiglo samo osam drvenih ljepotica. „Ovom manifestacijom, podržanom od Opštine Kotor, Mjesne zajednice Stoliv i kompanije Plantaže iz Podgorice,  a kao  i uvjek i nesebično od strane samih mještana,  nastojali smo da ukažemo na nekadašnji način življenja, život u skladu sa prirodom, ali i na opasnost koja prijeti da se drvene barke, koje su nekada činile svakodnevnicu i suštinu života ovog kraja, služeči ribarima i za transport, jednostavno zaborave i nestanu“, kazao je Mihović. On je kazao da je drvenih barki danas sve manje zbog skupog održavanja, jeftinijih plastičnih plovila, kao i zbog  nestajanja zanata koji ih je proizvodio. Mihović je izrazio zadovoljstvo što je i ovogodišnja Fešta kamelije održana i pored finansijskih problema. „Zbog finasija, ali i zbog preklapanja sa ostalim manifestacijama, ove godine je otkazan izbor Dame kamelije, što se nadam se neće više  dešavati“, kazao je Mihović. Potpredsjednik opštine Kotor Filo Biskupović, i sam zaljubljenik u barke i pasionirani ribar, kazao je za Radio Kotor da je današnja manifestacija privukla brojne ljubitelje drvenih barki.
„Pored vikendaša tu je i dosta mještana, što samo po sebi dovoljno govori o atraktivnosti događaja. Možda je trebalo animirati više učesnika, ali što je tu je. Bitno je da se tradicija nastavlja, a ovom prilikom najavljujem rad na evidenciji svih vlasnika drvenih barki, kojih je na ovom prostoru, po mojoj procjeni , oko 50-tak. Žalosno je što drvene barke polako padaju u zaborav i trule po mandraćima. Ali ni to nije čudo ako se uzme u obzir činjenica da se ovdje kaže da onaj ko se bavi drvenm barkom vjerovatno ima daske u glavi. To samo po sebi dovoljno govori“, kaže Biskupović. On je istakao značaj koju očuvanju drvenih barki daju mještani zaljubljenici u drevna plovila koji imaju i istoimeni sajt. „Nekada su se barke pravile od murve. Danas to skroro da niko više ne radi. Pratim, slično je i u Hrvatskoj, Sve se  bacilo na ekonomiju, profit, kao i ono što je  lakše i brže. Drvene barke je teško vratiti i pokušati sačuvati. Pa ni ja sam, koji sam ih nekada imao više, danas nemam drvenu barku“, kazao je Biskupović.
Pobjednici manifestacije Mario i Bruno Brguljan kažu da je sve što se danas dešavalo za njih prije svega bio veliki veliko zadovoljstvo i užitak. „Ulovili smo rombuna, , amu, šparova, ali i nekakvu beštiju koju će definisat oni u Biologiju mora“, kažu Brguljani. Oni ističu da je barka, kojom su danas pobijedili, iz 1933. godine, porijeklom sa Korčule.  „Preživjela je dva svjetska rata i danas plovi. Napravljena je od borovine i kestenovine. Iako su joj vesla pukla, nagradu smo osvojili . Srećni smo jer danas malo ko održava tradiciju“, kaži pobjednici Kamelija trofija i ne slažu se da je teško održavati drvene barke. „Dva dana rabote, malo piture, što sagnjije se zamijeni i to je to. Ostalo je ljubav prema drvenim barkama “, poručili su Mario i Bruno Brguljan.
Za tradicionalni meni pobrinule su se mještanke koje su ispržile sav ulov sa današnje manifestacije, ali i ono što se za svaki slučaj kupilo u vidu popularnih na ovdašnjem meniju gavica. Mještanka Jovanka Marković, porijeklom sa Mirca, spremila je i sardele sa dosta česnog luka i petrusina. „Odlično idu uz domaće i naravno uz ovo vino iz Plantaža. Radi zdravlja , ribu treba jesti bar dva puta sedmično“, kaže Marković, ali ipak dodaje  da „nema 'tice bez prasice“.
Na današnjoj manifestaciji, lokalni vokalno- tamburaški  sastav je premijerno izveo i pjesmu Čekaj me na vodu draga. Organizatori su se na pomoći zahvalili prof. Andrei Orlando. 


 
< Prethodno   Sledeće >