www.radiokotor.com

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • red color
  • green color
JA slide show
 
Home arrow Kultura arrow NAKIT I UKRAS NOŠNJE U BOKI
NAKIT I UKRAS NOŠNJE U BOKI PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
25.04.2012
nosnja_zenska_bokeska.jpg
„Nakit i ukras nošnje u Boki Kotorskoj“ - naziv je izložbe Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora koja će biti otvorena u 20 sati u galeriji Umjetničke kolonije Danilovgrad.
Govoriće predsjednik danilovgradskog ogranka Matice crnogorske Žarko Mališić i direktorka Pomorskog muzeja mr Mileva Pejaković Vujošević, a izložbu će otvoriti gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.
U postavci će se ovom prilikom naći bokeški broševi, ukosnice, češljevi prstenje, minđuše, narukvice, lančići, kolajne, tašnice, džepni satovi, kubure, sablje, brodski instrumenti, ključevi grada Kotora, nošnje i modeli najznačajnijih brodova kotorske pomorske istorije. 
„Obilje arhivskih podataka koji su sadržani u dvije rukopisne knjige kotorskih notarskih spisa s početka XIV vijeka upućuje na lepezu kotorskih zanatskih umijeća minulih epoha. U tim spisima, pored ostalog, nailazimo na zanimljiv podatak o izradi bogate bokeljske nošnje uz razvoj krojačkog, krznarskog obućarskog i zlatarskog umijeća, koji se ogledao u izradi skupocjenog nakita i ukrasa koji je bokeljsku nošnju učinio ljepšom i živopisnijom. Kotorski zanati nisu bili poznati i priznati samo u svom najbližem okruženju već su njihovi proizvodi po finoći izrade i visokom umjetničkom dometu bili cijenjeni i van Boke Kotorske. Izdvojeni primjerci nakita i ukrasa danas bi mogli da se urade kao suveniri čime bi se doprinijelo da umijeće starih kotorskih zanatlija ne bude zaboravljeno, kao i da se kroz očuvanje i prenošenje duha novog rada prepozna specifičnost ovog prostora u prošlosti i sadašnjosti, ali i sve one niti koje su ga povezivale i povezuju sa drugim prostorima“ – između ostalog je uz kataloški pregled zapisala etnolog mr Mileva Pejaković Vujošević.Domaćini sjutrašnje izložbe biće predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović i predsjednica Opštine Kotor Marija Ćatović.
 
< Prethodno   Sledeće >