www.radiokotor.com

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • red color
  • green color
JA slide show
 
Home arrow Kultura arrow KAMELIJA VIŠE OD CVIJETA
KAMELIJA VIŠE OD CVIJETA PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
23.03.2012
kamelija_izlozba_aranzmana_2012.jpg
Osim primarne svrhe isticanja važnosti hortikulture u turističkoj ponudi,  manifestacija posvećena kameliji u Stolivu i Kotoru ne samo da slavi ljepotu ovog cvijeta, već i kroz razne programe donoprinosi afirmaciji ukupne baštine, običaja, nošnji, muzičke tradicije, a od zaborava čuva drvene barke, rukotvorine vezilja i gastronomiju, ocijenila je istoričar umjetnosti Marija Mihaliček. U okviru ovogodišnje manifestacije Fešta kamelija, u  veoma posjećenoj Galeriji solidarnosti u palati Pima, Mihaliček je večeras otvorila nagradnu izložbu aranžmana sačinjenih od cvijeta sa dalekog istoka. “Prefinjena ljepota kamelije je bila inspiracija za ostvarenje muzičkih, književnih i likovnih djela, a postala je i kultni modni detalj, što je jako dobro poznato posebno damama. Inspirisala je kamelija i naše vrijedne autorke u njihovim ostvarenjima da upotrbe ove predivne cvjetove na posve originalan način. I ove godine, kao i do sada, izložba radova sačinjenih od kamelije će nam pokazati trud, strpljenje i maštovitost autorki koje su nam večeras podarile svoje radove“, kazala je Mihaliček. Ona je posebno naglasila da bi sljedeće godine, cijeli grad, njegovi trgovi, pjacete,  izlozi, radnje i ugostiteljski objekti trebali da budu u znaku kotorskog cvijetnog simbola, kako bi građani i turisti uživali u cvijetu kamelije.
Predsjednik Udruženja Kamelija iz Stoliva Romeo Mihović je podsjetio na period od prije nekoliko vjekova, kada je po legendi cvijet jedrenjakom u znak ljubavi kapetana prema svojoj supruzi stigao iz dalekog Japana. U sijenci  kestena na Vrmcu i ostalim djelovima Boke, u izuzetno pogodnoj mikroklimi primio se i razmnožio zahvaljujući vrijednim zaljubljenicima u ljepotu kamelije. „Zato danas imamo priliku da uživamo u ljepoti ovakvih manifestacija. Nadam se da je naša velika sreća što je kamelija „japonika“ ovdje pronašla pogodno tlo i što u njenu slavu pravimo manifestaciju već dugi niz godina“, kazao je Mihović. On je posebno naglasio volonterizam i entuzijazmom uzgajivateljica i uzgajivača, koji su omogućili da brojna publika vidi jedu izuzetnu izložbu od cvijeta kamelije. Posebno se zahvalio grupi žena na čelu sa pokojnom prof. Vesnom Lipovac Radulović,  koje su prije više godina postavile sličnu izložbu. Takođe se zahvalio i bivšoj predsjednici organizacije Vidi Mustur i Branki Kijac „nadasve dami i umjetnici koja od skora nije sa nama , ali koja je svu sebe unijela u organizaciju manifestacije posvećene kameliji“, kazao je Mihović. U žiriju koji će odlučiti o najljepšem aranžmanu su gospođe: Marija Mihaliček, Ljiljana Zeković i Anka Burić. Pobjednici će biti proglašeni u nedjelju na centralnoj manifestaciji sa početkom u 11 sati na obali u Stolivu.
 
Program podrazumijeva svečano otvaranje uz prigodan kulturno-zabavni program, postavku izložbe aranžmana od cvijeta kamelije, izložbu likovnih radova i prezentaciju literarnih radova, izbor najljepših bašta sa kamelijama, izlete pješačkom stazom na brdo Vrmac i u Gornji Stoliv - od 8 do 13 sati i tradicionalnu mušuljadu. BAL KAMELIJA sa izborom dame kamelija biće organizovan 31.marta u 20.30 u hotelu „Vrmac“ na Markovom rtu. Koncert kotorskih mladih muzičkih stvaralaca „Kameliji s ljubavlju“ - 12.aprila u 19 sati u koncertnoj dvorani Muzičke škole. Takmičenje „Kamelija trofi 29.aprila- počeće u 6 sati ujutru, jedriličarska regata biće održana u 10 sati, trka veslača sa drvenim barkama je u 11, a proglašenje najboljih i zabavni program u podne.O eventualnim izmjenama programa organizator će obavijestiti javnost putem medija, a zainteresovani više informacija mogu dobiti putem telefona 069 644 506 i 069 214 002.Manifestaciju organizuju Udruženje „Kamelija” i Mjesna zajednica Stoliv pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i uz podršku lokalne Turističke organizacije. Medijski sponzor je Lokalni javni servis Radio Kotor. Podsjetimo, udruženje »Kamelija« iz Stoliva je dobitnik nagrade grada Kotora »21. Novembar« za 2008.godinu.
 
< Prethodno   Sledeće >