www.radiokotor.com

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • red color
  • green color
JA slide show
 
Home arrow Kultura
Kultura
IZLOŽBA SLOBODANA LONČAREVIĆA PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
02.07.2013
slobodan_loncarevic_izlozba.jpgU Muzeju grada Perasta sinoć je po drugi put gostovao slikar Slobodan Lončarevića iz Podgorice. Otvarajući izložbu, istoričar umjetnosti Aleksandra Simeunović je kazala da Lončarević,autodidakta,pripada umjetnicima koji su u likovnoj umjetnosti,mimo svojih profesionalnih opredeljenja našli smisaoni aspekt  svog emotivnog i misaonog postojanja.“On polazi od specifičnosti  vlastitog senzibiliteta a ideje pronalazi kako u sebi tako i oko sebe.Pomenula bih  jedan tekst koji sam,postavljajući ovu izložbu uočila na jednoj slici  tj. skici za sliku koja se zove GETO a na kojoj piše: "Vodnik me uputio u rad više godina,Vodnik me vodi kroz krik i dubinu svojih užasa,mojih Aušvica.Braneći čovjeka  i sebe,slikao sam "Geto" i druge slike i crteže.Čovjek je užasno biće,ali i najbiće.Poštujem slučaj,upravo ovaj crtež dodiruje moju maštu,hvala mu.", kazala je Simeunović.
 
OTVOREN FESTIVAL, KOTOR U SLAVU DJETETA! PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
02.07.2013
kotorski_festival_otvaranje_33.jpg
Kotorski festival pozorišta za djecu od svog osnivanja postao je sastavni dio kulturne ponude grada i obilježje njegove prepoznatljivosti, jedna od najznačajnijih pozorišnih manifestacija i šire. Sljedećih deset dana Kotor će biti grad djece, pa ćemo njima po tradiciji na čuvanje povjeriti ključeve grada – kotorski trgovi i pjacete postaće razigrane scene za još jednu bajkovitu priču u kojoj će uživati djeca i mladi ali i svi ljubitelji pozorišnog života” - rekla je sinoć na otvaranju 21. Kotorskog festivala za djecu gradonačelnica Kotora Maja Ćatović predajući ključeve grada djeci na trgu pred katedralom Svetog Tripuna. Pozdravljajući prisutne ona je još rekla: “U svojoj bogatoj istoriji Kotor baštini dugu tradiciju pozorišnog života, pa svi napori ka afirmaciji ove umjetnosti zaslužuju našu posebnu pažnju, pogotovo kad su usmjereni najmlađima. Festival izuzetno doprinosi popularizaciji pozorišne umjetnosti kod najmlađih, utiče značajno na umjetničko formiranje generacija djece pružajući šansu mladima da u bogatom programu iskažu svoje talente i stvaralaštvo”. U ime kotorskih mališana ključeve grada je primila Milica Kašćelan, učenica 6. razreda Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić” koja je rekla: “Draga djeco, moji Kotorani i poštovana gradonačelnice, vrlo mi je drago da od sve djece a u njihovo ime baš ja primam ključeve grada. Mnogo sam srećna i počastvovana što je na meni tako velika odgovornost. Znajte da su ključevi u dobrim rukama i da će za ovih deset dana Kotor biti obasjan srećom i osmjesima. Veliko hvala! Neka počne papalada na astalu starog grada!” Dragica Milić iz Ministartva kulture Crne Gore pozdravila je prisutne goste potencirajući značaj Kotor arta: “Međunarodni festival Kotor art je kompleksna i heterogena manifestavija koja sublimira dugogodišnja najznačajnija kulturna dešavanja u opštini Kotor. Kroz šest festivalskih segmenata stvorili su u prethodnih pet godina jedinstvenu i značačajnu kulturnu manifestaciju koja ima jake refleksije u širem kulturnom kontekstu i koja je na neki način parametar estetskih vrijednosti u domenu kulture koje promoviše”. Potom je izvedena i prva takmičarska predstava ovogodišnjeg Kotorskog festivala pozorišta za djecu - “Baba Jaga”, rađena u koprodukciji italijanskih teatara TPO iz Prata i Teatro Metastasio Stabile Della Toscana. U okviru pratećeg programa nastup orkestra Muzičke škole Franca Šturma iz Ljubljane na Trgu Sv.Luke sinoć je otvorio Festival gudača. Međunarodni festival “Kotor Art” je festival od posebnog značaja za Crnu Goru i jedini u svijetu koji pet godina zaredom uživa pokroviteljstvo UNESCO-a, saopštavaju iz PR službe Međunarodnog festival “Kotor Art”.
foto - Aleksandar Kaluđerović
Detaljnije...
 
IZLOŽBA RADOVA SLOBODANA LONČAREVIĆA PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
29.06.2013
muzej_perast10.jpg
Izložba radova likovnog umjetnika Slobodana Loncarevića iz  Podgorice biće otvorena večeras u 21 sat u Muzeju grada Perasta. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Aleksandra Simeunović, a postavku likovna publika može pogledati do 10.jula.
 
IZLOŽBA SLIKA U AMBIJENTU RIMSKIH MOZAIKA PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
20.06.2013
izlozba_lela_todorovic_risan_2013.jpgUokvirene mozaicima Rimske Vile Urbane s kraja II vijeka nove ere, među kojima dominira Hipnos, i ostataka kamene plastike nekada raskošnog objekta, od danas se na izložbi, kao da su u svom najprirodnijem okruženju, nalaze djela umjetnice iz Risna koja živi i radi u Beogradu, Mihaele Mršić Todorović. Što je to što prožima umjetnosti mozaika i modernog slikarstva, udaljenih po vremenu nastanka u rasponu od skoro dvije hiljade godina, teško je objasniti, ali su  Kotor i Risan dobili jedan, u svakom slučaju, neobičan i atraktivan izložbeni prostor, jedno je od zapažanja koje smo zabilježili danas prilikom otvaranja izložbe čiji je organizator Turistička organizacija Kotor. O postavci i radu  autorke govorila je istoričar umjetnosti Aleksandra Simeunović, koja je naznačila da Mihaela Mršić Todorović pripada umjetnicima koji u likovnoj umjetnosti, van svojih profesionalnih opredeljenja, nalaze smisaoni aspekt svog misaonog i umjetničkog  habitusa. “Ona polazi od vlastitog senzibiliteta, a ideje i  podsticajne prostore pronalazi još i u literature, kao i u interakciji sa drugim umjetnicima. Da umjetnost nije privilegija posebno za to obrazovanih nego otvara vrata svima koji žele da uđu u  suštinske prostore njene magične ljepote, imate priliku u to da se uvjerite  upravo večeras dok posmatrate Lelin rad”, kazala je Simeunović. Govoreći o svom radu za Radio Kotor, Mihaela Mršić Todorović je istakla da je privilegovana zbog mogućnosti da svoje radove predstavi “prvi put na najljepšem mjestu koje može da se izabere”.
Detaljnije...
 
"STARI MOST" PO TREĆI PUT U PERASTU PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
18.06.2013
izlozba_stari_most_bp_perast_2013.jpgTradicionalna manifestacija Intenacionalni susreti umjetnosti ” Stari most” je u svom osmom sazivu okupila 51 autora iz dvanaest država, a sa dosadašnjih preko 300 učesnika dobila je svojevrsni epitet brenda Bijelog Polja i Crne Gore, kazala je istoričarka umjetnosti Aleksandra Simeunović otvarajući u Muzeju grada Perasta večeras treću po redu izložbu slika nastalih kraj rijeke Bistrice. Izložba slika koje su plod prošlogodišnjih VIII Internacionalnih likovnih susreta, koju je zvanično proglasio otvorenom novi direktor Javne ustanove Muzeji Kotor , Andro Radulović, okupila je večeras u Perastu probranu likovnu publiku. Radulović je rekao da je večerašnja izložba nastavak tradicije koja će se i dalje uspješno razvijati.  
Detaljnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 55 - 63 of 753