www.radiokotor.com

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • red color
  • green color
JA slide show
 
Home arrow Kultura
Kultura
IZLOŽBE U GALERIJI SOLIDARNOSTI PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
16.04.2014
izlozba_ukrajina.jpg
Otvaranje izložbi „Dokumenti o preseljenju Crnogoraca u Ukrajinu“ i „Slikarstvo ukrajinskih umjetnika“ biće u Galeriji solidarnosti (palata Pima) večeras u 19 sati.
Govoriće ambasadorka Ukrajine Njena Ekselencija Oksana Sljusarenko i gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.
Organizatori su Opštinska javna ustanova "Muzeji" Kotor – Galerija solidarnosti i Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori.
 
TAPISERIJE TINDE BULATOVIĆ U PERAŠKOM MUZEJU PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
12.04.2014
tinda_bulatovic_tapiserije.jpg
Među ključnim stvaraocima crnogorske primijenjene umjetnosti svakako se nalazi Tinda Bulatović“ - rekao je sinoć likovni kritičar Slobodan Slovinić otvarajući izložbu tapiserija pomenute akademske umjetnice u Muzeju grada Perasta. On je podsjetio i na njen stvaralački opus. 
Tinda Bulatović se, osim rada na tekstilnom dizajnu, profesionalno bavila i modnom kreacijom, a u svom matičnom preduzeću Titeks osnovala je our ručna radinost. U titogradskom Crnogorskom narodnom pozorištu radila je kostimografiju, a posljednjih 15 godina vodi reakreativnu školu slikanja posvećenu ljudima treće dobi. Treba istaći da se Tinda Bulatović tokom svog višedecenijskog kreativno-likovnog rada uspješno bavila crtežom, pastelom, akvarelom, gvašem, temperom, uljanim slikarstvom, međutim, izuzetno kreativnim i uspješnim može se smatrati njen stvaralački rad u umjetnosti tapiserije. Njene tapiserije su ručno i unikatno rađene ili realizovane na osnovu njenih nacrta industrijskim putem. Želio bih da vas upoznam sa nekoliko bitnih tematskih ciklusa u oblasti tapiserije uvažene Tinde Bulatović. Prvo njeno neiscrpno kreativno vrelo bila je naša narodna epska poezija: Majka Jugovića, Miloš Obilić, Zidanje Skadra, Mali Radojica, Vuksan od Rovaca... Veliki sljedeći ciklus je Žena u revoluciji, a karakteristične teme su Majka Knežopoljka, Logorašica, Darinka iz Rajkovca, 1941. godina. Slijedi ciklus slobodnog temata sa Ribama, Hobotnicom, Starim kestenom, Igračicom. Konačno treba konstatovati da je umjetnica veliku energiju usmjerila prema kreiranju crnogorskog suvenira, karakterističnog i autentično našeg, za kojim je ovo podneblje vapilo. U tom smislu nastale su njene prve tapiserije industrijske izrade – Crnogorac, Crnogorka, Bokelj i druge. Iako sa ovom vremenskom distancom to ne izgleda toliko bitno, želio bih da vam ukažem na par zanimljivih činjenica vezanih za stvaralački rad i životni put Tinde Bulatović. Ona je kreairala nekoliko spavaćih kompleta za nekada prvu damu Jugoslavije Jovanku Broz što je nekada bila velika čast, a i sada je. 
Detaljnije...
 
PEJAKOVIĆ: ZA ISKORAK POTREBNO VIŠE PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
09.04.2014
petar_pejakovic_14.jpg
Direktor Kulturnog centra Nikola Đurković” Petar Pejaković juče je bio gost Radio Kotora i u razgovoru sa Jelenom Vukasović govorio o ključnim problemima sa kojima se bori ova kulturna ustanova. Prenosimo vam fragmente razgovora čiju reprizu možete čuti sjutra sa početkom u 17 sati.
- Za direktora ste imenovani na zasijedanju lokalnog parlamenta 29. novembra, prošla su četiri mjeseca vašeg rukovođenja Kulturnim centrom. I onda kad su vam odbornici davali mandat i kada ste ga vi prihvatali - svima je bilo jasno da ćete se suočiti sa teretom problema koje već decenijama niko ne rješava. Od prevaziđenog organizacionog koncepta, viška radnika, manjka novca, do prostora kojima Centar gazduje kojima treba ili sanacija ili rekonstrukcija, a da ne spominjemo da su neki i u nacrtu bili problematični poput dvorane Kulturnog centra, bioskopske sale što služi za pozorište, do koje, eto, ne mogu stići krupniji komadi scenografije. Petre, o nasljeđu ste upoznali i Opštinu i Skupštinu i Savjet za kulturu i javnost, ali vas molim da za slušaoce Radio Kotora sada izdvojite one najveće za čije rješenje je neophodno šire najprije razumijevanje pa angažovanje zajednice.
Bez obzira što sam u Centru unazad 10-12 godina dosta toga radio u okviru režije i organizacije brojnih programa i znao unutrašnje probleme, donio sam odluku da se posla prihvatim. Osnovni problem u ova četiri mjeseca mi je problem prioriteta jer je nagomilano dosta sistemski problematičnih stvari i teško u dnevnom funkcionisanju čovjek donosi odluke o onome što je najvažnije i kako doći do rezultata. U tom smislu postoji nekoliko osnovnih tačaka, krupnijih stvari. 
Detaljnije...
 
HUMANITARNI KONCERT U TIVTU PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
29.03.2014
koncert_emilija_minic.jpg
Koncert operskih arija Emilije Minić uz klavirsku pratnju Dragane Šćepanović biće održan večeras u velikoj sali Centra za kulturu Tivat.
Ulaz je tri eura, a prihod sa koncerta namijenjen je za izgradnju Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama.
Početak je u 20 sati.
 
SINOĆ ODRŽANO AUTORSKO VEČE MLADENA LOMPARA PDF Štampaj E-pošta
Autor Radio Kotor   
28.03.2014
mladen_lompar_14.jpg
Autorsko veče Mladena Lompara održano je sinoć u crkvi Svetog Duha u organizaciji Gradske biblioteke i čitaonice.
“Davno ucrtane stihove on kao da u svakoj knjizi posebno restaurira sa saznanjima da su nekada doživljeni ili da ih tek treba doživjeti, a istovremeno u njegovim se pjesmama oživljavaju ta vremena, dok atmosfera poprima mistični dah nekog neposrednog svjedočanstva, sve se smješta u taj Lomparov osjećaj prošlosti” – kazao je govoreći o stvaralaštvu cetinjskog pjesnika Pavle Goranović. Kako je istakao Goranović, Lomparovo literarno porijeklo treba tražiti u atmosferi sredozemne svjetlosti. “To su one stranice koje recimo ispisuju moderni pjesnici Grčke ili oni sa juga Italije” – rekao je Goranović.
“Pjesnik nas ostavlja zapitanima: da li je bjekstvo od iskušenja i pobjeda nad grijehom, uvjeren da se samo iz rijetkih ljubavi rađaju božanska bića. Za Mladena Lompara, ljubav je početak znanja pa i kada se radi o drugim vrstama ljubavi - poput prijateljstva ili patriotizma” – rekla je Nela Savković Vukčević i dodala da Lompar osvaja dubinom osjećaja i iskrenošću doživljaja. “Uvijek kada gradu Kotoru u pohode dođe Mladen Lompar da ga osvoji istinskom snagom poetskog izraza  ponavljam se - da se naš grad počinje vraćati samom sebi – bar postaje onakav kakav bi trebao da bude” – rekao je Obrad Pavlović.
Foto - Đorđe Kalezić 
Detaljnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 9 of 753