www.radiokotor.com

  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • red color
  • green color
JA slide show
 
IZGORIO AUDI U DOBROTI
Autor Radio Kotor   
25.04.2014
dobrota_srednja_s.jpg
Kako Radio Kotor nezvanično saznaje iz izvora bliskih Policiji, u ranim jutarnjim satima kod bišeg odmarališta „Senta” na donjem putu u Dobroti došlo je do požara na vozilu Audi A6.
Policija je obavila uviđaj uz pomoć vještaka, a izuzeti su tragovi koji će biti poslati u Forenzički centar Danilovgrad.
U toku je utvrđivanje činjeničnog stanja da li se radilo o samozapaljenju ili podmetanju požara i Policija je preduzela aktivnosti iz svoje nadležnosti. 
 
KOTORSKI PLANINARI U ZALAZE
Autor Radio Kotor   
25.04.2014
pestingrad_planinari_foto.jpg
Planinari „Pestingrada” u nedjelju 27.aprila organizuju radnu planinarsku turu srednje težine Sv. Vrača - V. Zalazi - M. Zalazi - Sv. Stasija tokom koje će čistiti i remarkirati planinsku stazu.
 
Okupljanje je u 7.30 sati na parkingu u naselju Sv. Vrača.
Više informacija na telefon 069 048 102.
Planinari „Vjeverice” u nedjelju 27.aprila organizuju planinarsku turu Sv. Vrača - V. Zalazi - M. Zalazi - Sv. Stasija.
Okupljanje je u 8 sati kod glavne gradske pošte.
Dužina ture je 16 km, a trajanje 7-8 sati.
Više informacija na telefon 069 345 371.

 

 
DEČIĆ - GRBALJ, KOM - BOKELJ
Autor Radio Kotor   
25.04.2014
bokelj_golman.jpg
U 28.kolu Telekom Prve crnogorske fudbalske lige Grbalj sjutra od 16 i 30 igra u Tuzima protiv Dečića.
Ostali parovi: Sutjeska-Mornar, Mladost-Rudar, Mogren-Zeta, Lovćen-Petrovac i Čelik-Budućnost.
U 27.kolu Druge lige Crne Gore Bokelj u nedjelju od 16 i 30 gostuje Komu u Podgorici.
Još će igrati: Arsenal-Berane, Jezero-Bratstvo, Cetinje-Zora, Jedinstvo-Ibar i Zabjelo-Igalo.
 
VENTURA PONOVO U KOTORU
Autor Radio Kotor   
25.04.2014
ventura_25_04_14.jpg
Kruzerom Ventura, koji je nedavno svojim prvim dolaskom u Kotor otvorio ovogodišnju kruzing sezonu, jutros je stiglo 2.912 turista. Prema informaciji iz AD „Luka Kotor“ na brodu je i 1.175 članova posade. „Ventura“ je u Kotor stigla iz Venecije, a u popodnevnim satima nastavlja plovidbu ka Krfu. Brod od 116.017 brt-a dugačak je 289,9 metara, a gaz mu iznosi 8,5 metara. Zbog dimenzija je usidren ispred Dobrote, odakle se putnici do gradske rive prevoze čamcima. "Ventura" je u vlasništvu poznate britanske kompanije "Karneval UK", a izgrađena je u renomiranom italijanskom brodogradilištu Finkantijeri-Monfalkone 2008. godine. U svojih 1.550 kabina, od kojih 60% imaju privatne balkone, može da primi 3.192 putnika. Jedan od najvećih evropskih kruzera ima 14 paluba, a u bogatoj ponudi za putnike je i veliko tradicionalno britansko pozorište. Agencija posredstvom koje je brod stigao u Kotor je „Jadroagent“ iz Bijele.
 
 
ČIŠĆENJE ŠKOLSKOG DVORIŠTA
Autor Radio Kotor   
25.04.2014
skola_skaljari.jpg
Akcija čišćenja dvorišta Osnovne škole “Njegoš” – područne škole u Škaljarima biće organizovano u subotu 26. aprila sa početkom u 9.30.
Sadnice je doniralo Javno komunalno preduzeće „Kotor”. Organizatori su nevladine organizacije „Naša akcija” i „Vjeverica”.
U slučaju kiše akcija će biti odložena a više informacija na 068 794 867 i 069 279 331.  
 
O ODRŽIVOM UPRAVLJANJU ZELENIM OTPADOM
Autor Radio Kotor   
25.04.2014
tivat_opstina_vijesti_me.jpg
Program edukacije pod nazivom “Održivo upravljanje zelenim otpadom-kompostiranje” koji sprovodi NVO Eko-centar "Delfin” uz podršku misije OSCE u Crnoj Gori biće predstavljen u multimedijalnoj sali Opštine Tivat danas sa početkom u 11 sati. Prezentacija programa održava se u okviru promocije projekta “Uspostavljanje kompostiranja i selektivnog odlaganja otpada u Kotoru, Tivtu, Budvi i Herceg Novom”.
 
MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM MODERNA HIRURGIJA KILA
Autor Radio Kotor   
25.04.2014
doktori_ss.jpg
Međunarodni simpozijum “Moderna hirurgija kila” biće održan danas sa početkom u 8.45 u hotelu “Vardar” u Starom gradu.
Organizatori su: Opšta bolnica Kotor, Hirurška sekcija Društva ljekara Crne Gore, Udruženje herniologa Srbije i Udruženje ambulantnih hirurga Srbije.
 
VASKRŠNJI KONCERT JEDINSTVA
Autor Radio Kotor   
25.04.2014
jedinstvo_avg_2013.jpg
Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” organizuje “Vaskršnji koncert – Hristos voskrese” koji će biti održan večeras sa početkom u 20 sati u crkvi Svetog Nikole u Starom gradu.  
 
PREDSTAVA DAH TEATRA U KOTORU
Autor Radio Kotor   
25.04.2014
dah_teatar.jpg
"Prisustvo odsustvo" - naziv je predstave beogradskog DAH TEATRA koja će biti izvedena sjutra sa početkom u 20 sati u  Kulturnom centru "Nikola Đurković" Kotor.
DAH TEATAR - Centar za pozorišna istraživanja osnovan je 1991.godine sa motom "Razaranju i nasilju u savremenom svijetu se jedino možemo suprotstaviti stvaranjem smisla.“
"Predstava Prisustvo odsustvo je dio projekta "Moć pamćenja" koji se bavi post-traumatskim sjećanjem, koje čuvaju članovi porodica, posebno žene, a koje se odnosi na nestale osobe iz njihove najbliže okoline. Kreiranjem predstave koja se bazira na istraživanju smisla tog sjećanja, želimo da pomognemo porodicama, koje su imale to teško iskustvo, da javno progovore o tom iskustvu i na taj način nastave svoje živote, kao i da pomognemo proces suočavanja sa prošlošću na našim prostorima" - stoji u najavi predstave.
Predstava se realizuje u organizaciji "Anime" – Centra za žensko i mirovno obrazovanje,  a podržana je  od "Mediteranskog ženskog fonda". 
"Cilj nam je da  doprinesemo tranzicionoj pravdi na prostorima bivše Jugoslavije i u sklopu inicijative Ženskom  sudu -  feministički pristup pravdi, koji treba da se realizuje naredne godine u Sarajevu i otvorimo mogućnost saradnje sa alternativnim umjetničkim inicijativama, kao što je DAH TEATAR iz Beograda. Predstava je za sve zainteresovane besplatna" - kaže se u saopštenju "Anime".
 
MINEĆI - OD MUZIKE I KUHINJE DO JOGE
Autor Radio Kotor   
25.04.2014
giorgio_minecci.jpg
Organizacija „The Art of living” (Umjetnost življenja) organizuje gostovanje italijanskog glumca, muzičara, kuvara i instruktora joge Đorđa Minećija.
Gost iz Italije će održati koncert “Muzika i mantre” u Galeriji solidarnosti večeras sa početkom u 19 sati i radionicu ajurvedske vegetarijanske kuhinje sjutra od 18 do 21.30 u Domu studenata „Spasić Mašera” u Dobroti, a kako je planirano, on će voditi i seminar o jogi. Seminar počinje večeras u 20.30 u Galeriji solidarnosti, a biće nastavljen sjutra i prekosjutra od 9 do 15 sati u Domu kulture u Donjoj Lastvi.
Više informacija putem telefona 069 461 506.
 
SJEDNIK SA ČAVORIMA NA TROJICI
Autor Radio Kotor   
25.04.2014
trojica_trvrdjava_14.jpg
Dom omladine Trojica organizuje SJEDNIK SA ČAVORIMA, UZ STRUNE GUSALA I DIPLI koji će u tvrđavi Trojica biti održan sjutra sa početkom u 18 sati.
Skup će u ime mještana njeguškog kraja pozdraviti Veljko Kustudić, o etnološkom značaju sjednika gusala i dipli govoriće etnolog Blažo-Dragan Markuš, savjetnik u Etnografskom muzeju Cetinje, a biće organizovana i izložba starih instrumenata gusala i dipli.
Organizator poziva zainteresovane da prisustvuju sjedniku.
 
ZA VIKEND ZAVRŠNICA FEŠTE KAMELIJA
Autor Radio Kotor   
25.04.2014
kamelija_trofi_13.jpg
Ovogodišnja „Fešta kamelija” biće završena u nedjelju 27.aprila programom „Kamelija trofi” u Stolivu u okviru kojeg organizatori pripremaju sljedeće: u 6.30 počinje takmičenje ribara, u 10 sati regata, u 11 defile i trka veslača drvenim barkama i u 12 svečano proglašenje pobjednika takmičenja nakon čega će biti druženje uz ribu i vino. 
Organizatori su Udruženje „Kamelija” i Mjesna zajednica Stoliv, a pokrovitelj je Opština Kotor.  
Više informacija putem telefona 069 644 506 i 069 046 524.
 
CPC - DUHOVNA AKADEMIJA U KULTURNOM CENTRU
Autor Radio Kotor   
25.04.2014
cpc_slika.jpgCrnogorska pravoslavna crkva poziva sve poštovaoce i vjernike da prisustvuju Duhovnoj akademiji koja će biti održana u Kulturnom centru „Nikola Đurković” Kotor večeras sa početkom u 18 sati.
 
KOTORSKI FOLKLORNI ANSAMBL NA FESTIVALU U PODGORICI
Autor Radio Kotor   
25.04.2014
folklor_fotoparteli.jpg
Međunarodni festival folklora djece i mladih ,,Skoči kolo da skočimo” će u organizaciji NVU „Monte folk“ iz Podgorice, a u suorganizaciji KIC-a „Budo Tomović“ i „Dječjeg saveza“ iz Podgorice, biti održan od danas do nedjelje.
„Festival će početi danas u sali Policijske akademije u Danilovgradu sa početkom u 19 sati, koncertom Folklornih ansambala ,,Danilovgrad” - Danilovgrad, DFA ,,Monte folk” - Podgorica, DFS ,,Klnka” - Bratislava, Slovačka, ,,Oro” - Danilovgrad, OFA KIC ,,Budo Tomović” – Podgorica.
Na festivalu će učestvovati preko 600 djece i mladih uzrasta od 7- 15 godina iz 18 kulturno-umjetničkih društava iz cijele Crne Gore: KUD ,,Sloga“ - Đenovići, KUD ,,Boka” - Tivat, DFA ,,CZR“ - Rožaje, KUC ,,S.M. LJUBIŠA“ - Budva, KUD ,,Njegoš“ - Cetinje, FA ,,Danilovgrad“ - Danilovgrad, ANIP ,,Iskra“ - Podgorica, OFA ,,Budo Tomović“ - Podgorica, DFA ,,Monte folk“ - Podgorica, KUD ,,Tekstilac“ - Bijelo Polje, KUD ,,Boka“ - Tivat, FA ,,N. Đurković“ - Kotor, FA ,,Oro“ - Danilovgrad, KUD ,,Stara Varoš“, DFA KUD ,,Zahumlje“ - Nikšić, KUD ,,Bihor“ - Petnjica, KUD ,,Vesna“ - Mojkovac, KUD ,,Duga“ - Berane i KUD DFS ,,Klnka” - Bratislava, Slovačka. 
Detaljnije...
 
DJEČJI PROLJEĆNI VIKEND
Autor Radio Kotor   
25.04.2014
djeciji_proljecni_vikend.jpg
Oko pedeset organizacija i institucija koje rade sa djecom predstaviće se na petom „Dječjem proljećnom vikendu“ koji će pod sloganom „Prva ljubav“, biti održani sjutra i prekosjutra u šoping centru „Delta City“ u Podgorici.
„Djeca će tokom cijelog dana uživati u bogatom programu edukativno – zabavnog karaktera, a uz muziku i ples, mališani će se zabavljati učestvujući i u edukativnim i likovno – kreativnim radionicama“ – kaže pi ar manifestacije Maša Mališić i dodaje da su za mališane pripremili puno iznenađenja i slatkih nagrada. „Alfa centar“ će održati veliki saobraćajni čas u okviru kojeg će mališani učiti osnovna pravila ponašanja u saobraćaju. Posebno nas raduje to što će se i na ovogodišnjoj manifestaciji predstaviti i djeca iz Dječijeg doma „Mladost” iz Bijele, mališani iz Resursnog centra za sluh i govor iz Kotora i Resursnog centra „1. jun” iz Podgorice“ – kaže Mališić. U subotu i nedjelju svoj talenat pokazaće učenici osam osnovnih škola, kao i mališani iz svih privatnih vrtića koji tradicionalno otvaraju manifestaciju. Tu su nevladine organizacije, plesne škole i horovi. „Dječji proljećni vikend” je sa trideset tri i po hiljade posjetilaca jedan od najposjećenijih događaja u šoping centru „Delta City“ u 2013. godini. Manifestacija je okupila oko 1.500 učesnika iz pedesetak organizacija i institucija koje rade sa djecom. Zato smo odlučili da ne prekidamo tradiciju i uljepšamo proljeće našim mališanima, tako što ćemo im ponovo prirediti nezaboravan vikend“ – zaključila je Mališić. Više detalja o programu zainteresovani mogu dobiti na sajtu www.djecijiproljecnivikend.com i na njihovoj facebook stranici.
 
 
SERVISNE INFORMACIJE
Autor Radio Kotor   
25.04.2014
servisne_informacije_fotografija.jpg
Škole
U toku je upis djece u Osnovnu školu „Njegoš“. Testiranje i upis se obavljaju u kancelariji psihologa u prizemlju matične škole na Benovu svakog radnog dana od 9 do 12 sati.
U toku je upis djece u prvi razred Osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić“ u Dobroti. Obavlja se radnim danima od 9 do 12 sati u kancelariji pedagoga-psihologa i sekretara škole.
U Osnovnu školu „Ivo Visin” na Prčanju upis prvaka obavlja se radnim danima, takođe od 9 do 12 sati, u kancelariji sekretara škole do 30. aprila.
Kino
U sali kina „Boka” večeras i sjutra u 19 sati na programu je film za djecu „Toy story”.
Dom zdravlja
U Domu zdravlja do 14 sati rade doktorke Maslovar, Radošević, Radović i Đonović, od 14 do 21 doktorke Vušurović i Krivokapić. U hitnoj službi do 19 sati dežurna je doktorka Matijević, od 19 do 7 sati ujutru doktorka Radojičić. U dječjem dispenzeru do 14 sati u ambulanti su doktorke Mićunović i Čelebić, od 14 do 20 doktorka Mačić. U Domu zdravlja u industrijskoj zoni radi doktorka Popović, a u Risnu doktor Milić.
Vrijeme
Promjenljivo oblačno, mjestimično kiša, pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura vazduha od 10 do 22 stepena.
 
U PLANU PARKING ZA MOTORE
Autor Radio Kotor   
24.04.2014
riva_motori_zdenka_jankovic.jpg
Parkiranje motociklista na gradskoj rivi – jedan je od problema o kojima su u više navrata govorili naši slušaoci. „Prosto je nevjerovatno kako u cijelom gradskom jezgru nema prostora koji bi bio predviđen za ovu namjenu“ – smatra jedna od naših sugrađanki. Direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Ivo Magud takođe je mišljenja da parkiranje motocikala u kontakt zoni predstavlja ružnu sliku na samom ulazu u Stari grad. „Pješačka komunikacija između glavnog parkinga je otežana i zbog činjenice što je na pomenutom prostoru ponekad parkirano, po mojoj procjeni, na desetine dvotočkaša” – kaže Magud i dodaje da se radi na rješavanju ovog problema. „Razmišljali smo o mogućnosti da za parking motociklista odredimo lokaciju ispod tribina sportskog poligona škole „Njegoš” na Benovu, ali smo tu nailazili na probleme imovinske prirode. Međutim, od nedavno Javno komunalno preduzeće gazduje parkingom na Benovu, pa je u planu da dio ove površine iskoristimo i za parkiranje motocikala” – pojasnio je Magud.
Fotografija - Zdenka Janković 
 
NEDOPUSTIVA DEGRADACIJA KOTORSKOG ARHIVA
Autor Radio Kotor   
24.04.2014
snezana_pejovic_notar.jpg
„Reorganizacijom arhivske službe u Crnoj Gori krajem 1992. godine Istorijski arhiv Kotor doživljava stagnaciju koja je dovela do drastičnog smanjenja broja specijaliziranog kadra tako da ova institucija ima manji broj zaposlenih nego kada je daleke 1949. godine osnovana. Manifestacija Neđelja arhiva je upravo prilika da podsjetimo sve odgovorne subjekte i u gradu i u državi kao i širu društvenu zajednicu na značaj, vrijednost, jedinstvenost i autentičnost arhivske građe koja se očuvala tokom sedam vjekova u Kotoru“ – rekla je sinoć na otvaranju izložbe „Njegoš u socijalističkoj Crnoj Gori 1945 – 1990“  direktorka ove institucije Snežana Pejović. Ona je ponovo skrenula pažnju javnosti na nedopustivo loš tretman i degradaciju Istorijskog arhiva u Kotoru u čije kadrovsko i drugo osnaživanje država ne ulaže sredstva.
„Treba i da podsjetimo da se preko Kotora vjekovima dolazilo u Crnu Goru i da su najstariji podaci o zaleđu Boke Kotorske upravo sačuvani u izvorima ovoga Arhiva. Treba nam hitno pomoći da kadrovski ojačamo Istorijski arhiv Kotor kako bismo između ostalih aktivnosti u njegovom reprezentativnom izložbenom prostoru ustanovili kulturno-informativni punkt u kojem bi svaki posjetilac grada dobio mogućnost da sazna mnogo toga o bogatoj istoriji i kulturi Kotora, Boke i Crne Gore“ – kazala je Pejović. 
Odgovor Državnog arhiva i Ministarstva dobićemo narednih dana.
 
 
JAVNI POZIV ZA DODJELU PODRŠKE RIBARIMA
Autor Radio Kotor   
24.04.2014
ribarica_14.jpg
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u skladu sa Agrobudžetom za 2014. godinu, objavilo je Javni poziv za dodjelu podrške za osavremenjivanje postojećih ribolovnih plovnih objekata dužine od četiri do 10 m u malom privrednom ribolovu. Pravo na korišćenje podrške imaju udruženja profesionalnih ribara u malom obalnom ribolovu, privredna društva i preduzetnici upisani u Registar profesionaliih ribara koji su redovni podnosioci izvještaja, odnosno dnevnika o ulovu, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede. Precizirano je da se podrška odnosi na kofinansiranje u troškovima nabavke opreme za povećanje efikasnosti prilikom ulova, rekonstrukciji i adaptaciji plovila, a javna sredstva izdvojena za podršku iznose 50 odsto od ukupne investicije. Iz Ministarstva nagovještavaju da će javni poziv, koji je raspisan 14. aprila, trajati 30 dana, a korisnici će dobiti rješenje o dodjeli podrške za osavremenjavanje postojećih ribolovnih plovnih objekata. Nakon obavljene kontrole na terenu komisija će sačiniti izvještaj o ispunjenosti uslova sa foto-zapisom na osnovu kojeg se obračunava odobreni iznos podrške, a koji će biti isplaćen na žiro račun korisnika, navode iz Ministarstva.
 
LUKA KOTOR I CARIBBEAN ULAZE U DUGOROČNU SARADNJU
Autor Radio Kotor   
24.04.2014
luka_-_konjevic_i_kusovac.jpg
Gosti Radio Kotora juče su bili direktor „Luke Kotor” a.d. Vasilije Kusovac i predsjednik Odbora direktora ovog preduzeća dr Nikola Konjević. Razgovor je vodila Jelena Vukasović, reprizu možete čuti danas sa početkom u 17 sati, a ovdje vam prenosimo djelove razgovora. 
U posljednje vrijeme poslovanje "Luke Kotor" bilo je u centru medijske pažnje, ali bih na samom početku voljela da kažem par podataka koji se tiču nekih istorijskih okolnosti. Često od vreve današnjih problema zaboravimo da spomenemo, mnogi ne znaju mada je "Luka" uredno navela na sajtu, da je naš grad kao lučki grad pomenut već u drugoj polovini 12. vijeka, da se već sredinom 19. vijeka, znači u Njegoševo vrijeme, odvija putnički saobraćaj između Kotora i drugih jadranskih luka, da je putnički brodski saobraćaj utihnuo šezdesetih i sedamdesetih godina, ali i da, sa druge strane, u isto to vrijeme, prvi turisti na jahtama pristižu u naš grad. Ne znam koliko je ljudi prije 40 godina vjerovalo da će luka kao preduzeće za koju deceniju od baš tih nautičkih turista prvenstveno prihodovati i ostvariti značajne sume, posebno da će grad Kotor biti skoro u potpunosti okrenut turizmu. Prema najavama iz "Luke Kotor", a kruzing sezona je počela, u Kotor će uploviti oko 360 kruzera što je za 5 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Ipak, broj gostiju ostaće na prošlogodišnjem nivou jer se očekuje povećan broj dolazaka jahti. Podsjetimo, kada je riječ o prošlogodišnjoj sezoni kruzera - ona je bila rekordna i Kotor je posjetilo 387 brodova, koji su doveli 317 000 turista, a ispred Starog grada bile su usidrene 1.493 jahte sa 6.485 putnika.
Kusovac - U najavi je dolazak 360 kruzera, ali će doći brodovi veće tonaže. Po prvi put u našu luku već 23. juna uploviće „Queen Elizabeth”, potom će 9. jula na svom prvom putovanju doći „Mein schiff 3”, zatim „Norwegian jade” i „Regal princess” što je velika privilegija i dokaz da je Kotor nezaobilazan u svim mediteranskim transferzalama velikih brodskih kompanija.  
Ukratko samo da kažemo i o vlasničkoj strukturi. Naime, 57 procenata je opštinsko, ostalo pripada Fondu PIO, Zavodu za zapošljavanje, Kastodi računu „Crnogorske komercijalne banke” i građanima i zaposlenima u „Luci Kotor”. Logično je da su postavljanje i kontrola menadžmenta preduzeća na Opštini Kotor.
Konjević - Da, tako je. Mi poslujemo u skladu sa Zakonom o privrednim društvima kao akcionarsko društvo, imamo organ koji se zove Skupština akcionara, to je predstavnički organ kapitala i Skupština je nadležna da donosi kapitalne odluke vezane za preduzeće od osvajanja završnog računa, izvještaja revizora, izbora direktora do odnosa u firmi kada je u pitanju povećanje kapitala prodaje i slično. Iz vlasničke je izvedena upravljačka struktura, znači Odbor direktora broji pet članova, tri imenuje Skupština opštine Kotor, dva su predstavnici fondova – Zavoda za zapošljavanje i Fonda PIO, to je ukupno pet ljudi koji upravljaju i biraju izvršnog direktora.
Detaljnije...
 
AMBASADOR TURSKE POSJETIO MUZEJ GRADA PERASTA
Autor Radio Kotor   
24.04.2014
muzej_perast_ambasador_turske.jpg
Muzej grada Perasta juče je posjetio ambasador Republike Turske u Crnog Gori Nj.E. Mehmet Niyazi Tanilir sa saradnicima.
Visokog gosta dočekali su i Muzej mu predstavili direktor Andro Radulović, dokumentaristkinja Mirjana Vukasović, istoričarka umjetnosti Aleksandra Simeunović, etnološkinja Dragana Lalošević i bibliotekarka Biserka Milić. 
Ovom prilikom ambasador Tanilir pokazao je veliko interesovanje za kulturu i istoriju Perasta, a pogotovo za segmente vezane za prisustvo Otomanske imperije na ovim prostorima.
„Posjeta je uzvratna nakon što su predstavnici Muzeja grada Perasta 10. aprila posjetili Ambasadu Turske u Podgorici. Ovo je uvod u saradnju koja će se konkretizovati kroz zajedničke projekte u bliskoj budućnosti” – stoji u saopštenju Muzeja grada Perasta.

 

 
GIMNAZIJALCI DALI KRV
Autor Radio Kotor   
24.04.2014
crveni_krst_arsenije.jpg
Akciji dobrovoljnog davalaštva krvi u Opštoj bolnici, a u organizaciji Crvenog krsta iz Kotora, juče se odazvalo oko 70 maturanata kotorske Gimnazije.
“Ovu inicijativu, koju su svojevremeno pokrenuli prof. Ksenija Muk i direktor Gimnazije Božo Perović, ove godine je nastavio profesor informatike Neđeljko Moškov, inače, član Skupštine Crvenog krsta i Kluba dobrovoljnih davalaca krvi. Obično se ovakvim akcijama odazove 30 - 40 aktivista, prošle godine ih je bilo šezdesetak, a ove ih već ima oko 70” - rekao nam je prof. Moškov. Zahvaljujući se gimnazijalcima sekretar Crvenog krsta Kotor Ilko Marović iskoristio je priliku da se zahvali i kompletnoj ekipi kotorske Službe za transfuziju krvi. “Zahvaljujem se  dr Snežani Filipović i njenim saradnicima Duški, Lenki i Vedranu”, poručio je Marović.
 
NJEGOŠ U SOCIJALISTIČKOJ CRNOJ GORI
Autor Radio Kotor   
24.04.2014
nedjelja_arhiva_u_znaku_njegosa_24.april.jpg
„Njegoš u socijalističkoj Crnoj Gori 1945 – 1990“ – naziv je izložbe dokumenata koja je, u okviru manifestacije „Neđelja arhiva“, otvorena sinoć u izložbenom prostoru Istorijskog arhiva Kotor. Prisutnima se obratila autorka postavke arhivistkinja Jadranka Selhanović koja je između ostalog rekla: „Dokumentima smo pokazali kako je politička odnosno partijska i državna elita doživljavala, tumačila i promišljala o liku Petra Drugog Petrovića Njegoša. U prvoj cjelini koja nosi naslov Država slavi Njegoša mi smo prikazali tri značajne proslave koje su organizovane u Crnoj Gori: najprije 1947. godine na 100 godina Gorskog vijenca, potom 1951. povodom 150 godina od Njegoševog rođenja i, na kraju, 1963. godine na 100 godina od Njegoševe smrti.“
Pozdravljajući prisutne o značaju izložbe i arhivske djelatnosti govorio je direktor Državnog arhiva Stevan Radunović. „Briga o arhivskoj građi bi trebalo da bude prisutna ne samo u arhivima nego na svim mjestima gdje se može uticati na građu počev od nastanka pa nadalje. Cilj nam je da građu sačuvamo, ali i da je učinimo dostupnom. Iz dokumenata i osvrtanja natrag vidimo da su se Njegošem puno bavili i na državnim i partijskim nivoima, i češće su to bila neka statusna pitanja nego naučno i stručno tumačenje lika i djela Njegoševog“ – kazao je Radunović.
Podsjetimo, ovom izložbom je Državni arhiv Crne Gore prošle godine obilježio 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, a izložbu možete pogledati svakog radnog dana od 10 do 14 sati ulaskom kroz glavni ulaz Arhiva.
 
ZLATNI KOTORSKI HOROVI
Autor Radio Kotor   
24.04.2014
muzicka_skola_hor_22.jpg
Prvog takmičarskog dana 41. Festivala mladih muzičara Crne Gore koji je juče počeo u Herceg Novom, oba hora muzičke škole “Vida Matjan” osvojila su zlatne lire.
Mješoviti hor srednje škole, kojim diriguje prof. Mihajlo Lazarević, ocijenjen je sa 96 bodova čime je potvrdio višegodišnji primat na crnogorskoj horskoj sceni.
Dječiji hor niže muzičke škole pod dirigentskom palicom prof. Laure Jovanović osvojio je 98 bodova i, nakon prekida od nekolike godine, ponovo je najbolji.
Podsjetimo, dječiji hor je više puta bio najuspješniji na saveznim takmičenjima Jugoslavije kada ga je vodio dirigent Nikša Čučić. “Nadamo se da će osvojene nagrade biti podstrek za budući rad, kako učenicima, tako i profesorima. Takmičenje se nastavlja i narednih dana u disciplinama kamerna i klavirska dua, solo gudači, gitare i harmonike” – stoji u saopštenju iz Muzičke škole.

 

 
SLIKE DALIBORKE KORDIĆ BAJROVIĆ U PLJEVLJIMA
Autor Radio Kotor   
24.04.2014
daliborka_kordic_bajrovic_3.jpg
Izložba slika Daliborke Kordić Bajrović, akademske slikarke iz Kotora, biće otvorena večeras u 20 sati u galeriji "Vitomir Srbljanović" u Pljevljima. 
Daliborka Kordić Bajrović je rođena 1972. godine u Kotoru. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1996. godine u klasi profesora Dragana Karadžića. Imala je brojne samostalne i kolektivne izložbe, a dobitnica je Nagrade za najbolji likovni rad nastao u Kotoru 2007. i 2013. godine. 
 
DPS DONIRAO KNJIGE
Autor Radio Kotor   
24.04.2014
mladi_dps_u_biblioteci.jpg
Povodom Svjetskog dana knjige, Savjet mladih Demokratske partije socijalista juče je donirao 40 knjiga različitih žanrova Gradskoj biblioteci.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 30 of 17609

Vijesti i informacije

Vijesti
Pobjeda
Dan
- - - - - - - - - - - - - -
BBC
DEUTCHE WELLE

Trenutno posjeta

Trenutno je 10 gostiju na vezi